Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ο ΟΣΕ απαντά σε ερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Φλώρινας- και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Αμύνταιο


Σε απάντηση της με αριθμό 6175/31.07.2024 ερώτησης του Βουλευτή, κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

- Με τις από 24.06/2022/ΔΙΣΣΥ/ΘΣΕ και 19.10.2022/ΔΙΣΣΥ/ΘΣΕ επιστολές του, ο ΟΣΕ γνωστοποίησε τις τεχνικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί η έγκριση διέλευσης αγωγού αποχέτευσης όμβριων κάτωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών του ΣΣ Αμυνταίου, στα πλαίσια του έργου 'Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας ΔΚ Αμυνταίου του Δήμου Αμυνταίου', με την μέθοδο της οριζόντιας διάτρησης κάθετα στον άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής (υποβολή στατικών μελετών, αντοχή προστατευτικού, χαλύβδινου, χιτωνίου αγωγού, φρεατίων διάτρησης, αντιστηρίξεων προστασίας επιχώματος γραμμής, υποβολή γεωτεχνικής μελέτης και πιστοποιητικών διαλειτουργικότητας Nobo και ασφαλούς ενσωμάτωσης Asbo κλπ).

Με τις από 2.12.2022, 14.03.2023 και 24.11.2023 υποβολές μελετών ο Δήμος Αμύνταιου ανταποκρίθηκε στις προαναφερθείσες απαιτήσεις του ΟΣΕ, πλην της απόδειξης ασφαλούς ενσωμάτωσης της υπόγειας διέλευσης στο υπάρχον σιδηροδρομικό σύστημα.

Ήδη με το από 05.08.2024 έγγραφο της αναδόχου εταιρείας του έργου ΠΥΡΑΜΙΣ ΑΤΕ, ενημερώθηκε ο ΟΣΕ, ότι μετά από σχετική αξιολόγηση ανεξάρτητου εκτιμητή ασφαλείας Asbo, η υπ'όψη διέλευση του αγωγού όμβριων κάτωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών Σ.Σ. Αμυνταίου δεν έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια του Σιδηροδρομικού Συστήματος και δεν απαιτείται κατά συνέπεια η εφαρμογή της διαδικασίας διαχείρισης της επικινδυνότητας.

Κατά συνέπεια, η έγκριση της υπ'όψη διέλευσης του αγωγού όμβριων, διαμέσου της σιδηροδρομικής υποδομής, πρόκειται να δοθεί στον Δήμο Αμυνταίου το αμέσως προσεχές διάσημα, εντός του Σεπτεμβρίου 2024.

Όσον αφορά τη λειτουργία της γραμμής Εδέσσης-Φλωρίνης, η ΡΑΣ με σχετική απόφασή της έχει αφαιρέσει το πιστοποιητικό ασφαλείας για την γραμμή αυτή, λόγω των προβλημάτων ραδιοκάλυψης. Κατά τον παρόντα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη σύμβαση για την ανακαίνιση, αναβάθμιση, βελτίωση ποιότητας σήματος ραδιοεπικοινωνίας VHF στο τμήμα γραμμής Πλατύ- Φλώρινα, της οποίας οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου 2024. Μετά την ολοκλήρωση εργασιών θα εξασφαλίζεται η ραδιοεπικοινωνία του εν λόγω τμήματος γραμμής με τον σιδηροδρομικό σταθμό Πλατέως.

Ο Δ/νων Σύμβουλος 
Π. Τερεζάκης