Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Δυστύχημα Τεμπών: Απολογίες κατηγορουμένων μέχρι το Νοέμβριο

ΑΥΡΙΟ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΑΣ

Με την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ξεκινά αυτή την εβδομάδα ο κύκλος απολογιών στον εφέτη ανακριτή, οχτώ κατηγορούμενων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Κ.Κοντοκώστας
larissanet.gr

Η αρχή γίνεται αύριο Τρίτη και μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να απολογηθούν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και τρεις προανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η απολογία του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκαν για συμπληρωματική απολογία ο 60χρονος σταθμάρχης Λάρισας-έλαβε προθεσμία- και ένας εκ των πρώην προέδρων του ΟΣΕ. Το Νοέμβριο θα περάσουν το γραφείο του ανακριτή και άλλοι κατηγορούμενοι για συμπληρωματικές απολογίες.

Να σημειωθεί πως στην πρόεδρο της ΡΑΣ ασκήθηκε ποινική δίωξη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ωστόσο ζήτησε και της δόθηκε πολύμηνη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας που καλούνται να μελετήσουν οι δικηγόροι της.

Με την ίδια λογική μεγάλη προθεσμία δόθηκε και στους υπόλοιπους εφτά κατηγορουμένους οι οποίοι πρέπει να θυμίσουμε πως κατηγορούνται μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα χώρο του δυστυχήματος μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών σε αντίθεση με την πρόεδρο της ΡΑΣ η οποία κατηγορείται μεταξύ άλλων πλημμελημάτων και με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών.

Και ενώ είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου των απολογιών, αναμονή υπάρχει και για μια σειρά πραγματογνωμοσυνών όπως για το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των σταθμών που πέρασε η εμπορική αμαξοστοιχία το μοιραίο βράδυ, την έκθεση του χημικού του ΕΜΠ για τη φωτιά και των αναλύσεων από τα δείγματα που λήφθηκαν από οικόπεδο ιδιώτη στο οποίο μεταφέρθηκαν χώματα από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη.

Θυμίζουμε πως οι κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής για το πολύνεκρο δυστύχημα ανέρχονται σε 41 με την έρευνα να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

sidirodromikanea.blogspot.com