Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Θα ανακάμψουν τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Κεντρικής Ευρώπης μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες;


Ημέρες ανελέητης βροχόπτωσης προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διαταράσσοντας τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, αναγκάζοντας τις εκκενώσεις και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

 Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο την Κυριακή περιλάμβαναν τη νοτιοδυτική Πολωνία, όπου στο Glucholazy, μια προσωρινή γέφυρα παρασύρθηκε και μια άλλη υπό κατασκευή υπέστη σοβαρές ζημιές καθώς τα νερά της πλημμύρας ξεπέρασαν την πόλη. Στο Stronie Slaskie, μια βλάβη φράγματος άφησε τους 6.000 κατοίκους της πόλης αποκομμένους από τις γειτονικές περιοχές.

Στην Αυστρία, οι κίνδυνοι πλημμύρας οδήγησαν την αναστολή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας σε μια σημαντική γραμμή μεταξύ Βιέννης και Σάλτσμπουργκ, ενώ πολλά δρομολόγια του μετρό στη Βιέννη διακόπηκαν επίσης. Σταμάτησαν τα τρένα μεταξύ Άμστετεν και Αγίου Βαλεντίνου στη γραμμή υψηλής ταχύτητας Weststrecke, η οποία διαχειρίζεται περίπου το ένα τρίτο της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας της Αυστρίας και συνδέει τη Γερμανία με την ανατολική Ευρώπη.

Η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετώπισε επίσης εκτεταμένο κλείσιμο των σιδηροδρόμων, με περίπου 40 γραμμές να έχουν κλείσει μέχρι την Κυριακή. Οι υπηρεσίες επιβατών μεταξύ Πολωνίας και Τσεχίας ανεστάλησαν επ' αόριστον, σύμφωνα με την Πολωνική PKP Intercity.

Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε ξαφνικές πλημμύρες σε όλη τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Αυστρία, με θύματα να αναφέρονται σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη στην Αυστρία. Στη Ρουμανία, δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, επιβεβαίωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου.

Το σύστημα χαμηλής πίεσης στην περιοχή των Βαλκανίων συνέχισε να καταρρέει ισχυρές βροχοπτώσεις την Κυριακή, ιδιαίτερα στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Αυστρίας. Η Κάτω Αυστρία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμβουλεύοντας τους κατοίκους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια. Περίπου 1.100 σπίτια είχαν ήδη εκκενωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Οι αρχές παρακολουθούν τη δεξαμενή Ottensteiner στην Αυστρία, η οποία αναμένεται να υπερχειλίσει παρά τις προσπάθειες για απελευθέρωση νερού ενόψει των αναμενόμενων βροχοπτώσεων. Ο διογκούμενος ποταμός Καμπ, παραπόταμος του Δούναβη, αναμένεται να ανέβει περαιτέρω.

Δυτικά της Βιέννης, κατέγραψε 353,6 χιλιοστά. Οι χιονοπτώσεις στα βουνά της Αυστρίας την Παρασκευή και το Σάββατο συνέβαλαν επίσης στην κρίση, αν και η χιονόπτωση προβλέπεται να αυξηθεί αργότερα την Κυριακή.

Οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία έχουν κινητοποιηθεί σε μεγάλο αριθμό, κλείνοντας τουλάχιστον δύο συνοριακά περάσματα λόγω πλημμυρισμένων δρόμων στην τσεχική πλευρά. Στην Τσεχική Δημοκρατία, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν όλη την Κυριακή, με τα ποτάμια να πλημμυρίζουν πόλεις και χωριά στα βορειοανατολικά. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα προειδοποίησε ότι τα ποτάμια δεν έχουν ακόμη κορυφωθεί και ότι οι δύσκολες συνθήκες θα επιμείνουν μέχρι τη Δευτέρα.

Στην τσεχική πόλη Opava κοντά στα πολωνικά σύνορα, οι αρχές άρχισαν να απομακρύνουν περισσότερους από 10.000 κατοίκους, με χιλιάδες άλλους να εκτοπίζονται από γειτονικές περιοχές. Οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποίησαν στρατιωτικά ελικόπτερα για να απομακρύνουν τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε πλημμυρισμένα σπίτια και μέχρι το πρωί της Κυριακής, πάνω από 250.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

sidirodromikanea.blogspot.com