Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ιαπωνία: Πώς ένα φιδάκι 40 εκατοστών «σταμάτησε» ένα τρένο-σφαίρα


Οι μικρές έστω καθυστερήσεις στα τρένα-σφαίρες της Ιαπωνίας είναι σπάνιες, αλλά ακόμη σπανιότερο είναι όταν τις προκαλούν φίδια.

Το βράδυ της Τρίτης ένας επιβάτης σήμανε συναγερμό όταν εντόπισε ένα φιδάκι μήκους 40 εκατοστών σε συρμό που εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ της Ναγκόγια και του Τόκιο με αποτέλεσμα το τρένο σφαίρα (shinkansen τα αποκαλούν στην Ιαπωνία) να ακινητοποιηθεί για 17 λεπτά μέχρι να συλληφθεί ο… λαθρεπιβάτης.

iefimerida.gr

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν το φίδι ήταν δηλητηριώδες, ή πώς βρέθηκε στο τρένο. Πάντως ουδείς επιβάτης τραυματίστηκε, ούτε προκλήθηκε πανικός όπως δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος της Εταιρείας Σιδηροδρόμων της Κεντρικής Ιαπωνίας. Οι επιβάτες των τρένων αυτών μπορούν να κουβαλούν μαζί τους μικρούς σκύλους, γάτες, πτηνά και άλλα ζωάκια, αλλά όχι φίδια.

«Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε άγρια φίδια να αναρριχήθηκαν με κάποιο τρόπο σε τρένο σε έναν από τους σταθμούς μας. Έχουμε κανόνες που απαγορεύουν την μεταφορά φιδιών στα shinkansen. Αλλά δεν ελέγχουμε τις αποσκευές των επιβατών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το τρένο προγραμματιζόταν αρχικά να συνεχίσει το ταξίδι μέχρι την Οσάκα, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να επιστρατεύσει άλλο συρμό για το ταξίδι με αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση περίπου 17 λεπτών για τη μετεπιβίβαση. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων, ουδέποτε σημειώθηκε ατύχημα που να καταλήξει στον τραυματισμό ή τον θάνατο επιβατών στο δίκτυο των shinkansen από το 1964 που εγκαινιάστηκε. Τα τρένα σφαίρες μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 285 χλμ/ώρα και ο μέσος όρος καθυστερήσεων στα δρομολόγια κυμαίνεται στα 12 δευτερόλεπτα.

sidirodromikanea.blogspot.com