Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

10 ταξίδια με τρένο που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στη ζωή


Για πολλούς, η γοητεία του αργού ταξιδιού υπερτερεί της ευκολίας των πτήσεων. Η εμπειρία της αλληλεπίδρασης με τους συνταξιδιώτες και της βουτιάς στα σουρεαλιστικά αξιοθέατα των σκονισμένων από το χιόνι κορυφών των βουνών, των παγετώνων λιμνών, των ορυζώνων και των επιβλητικών οδογέφυρων παραμένει απαράμιλλη.

 Από το να πιάσετε το βόρειο σέλας από την άνεση της άμαξας μέχρι να παρακολουθήσετε ζέβρες να περπατούν μέσα σε καταπράσινα βοσκοτόπια, αυτά τα ταξίδια με τρένο είναι για όσους θέλουν να απολαύσουν τον κόσμο ενώ διαγράφουν αντικείμενα από τις λίστες τους.

Χειμερινό τρένο Aurora, Αλάσκα, ΗΠΑ

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου, οι κυνηγοί του σέλας έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν το βόρειο σέλας από τις ανέσεις αυτής της 12ωρης σιδηροδρομικής αποστολής, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν το χιονισμένο τοπίο της Αλάσκας, με διάσπαρτες άλκες και άλλα άγρια ​​ζώα. Αυτή η πίστα μήκους 565 χιλιομέτρων διασχίζει το Anchorage και το Fairbanks, σταματώντας επίσης στο Denali National Park & ​​Preserve. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να αποβιβαστούν σε λίγες στάσεις για δραστηριότητες όπως η οδήγηση με snowmobiling και το έλκηθρο με σκύλους. Η Alaska Railroad προσφέρει πολλά χειμερινά πακέτα που ποικίλλουν σε ημέρες και εμπειρίες. 

Το τρένο ατμού Jacobite, Σκωτία

Αυτό είναι για κάθε φαν του Χάρι Πότερ που περιμένει αυτό το πολυπόθητο γράμμα. Αποκορύφωμα του ταξιδιού μετ' επιστροφής 135 χιλιομέτρων είναι η έκταση που διασχίζει την οδογέφυρα Glenfinnan - τη διάσημη γέφυρα, με 21 εντυπωσιακές καμάρες και πανύψηλες κολώνες, πάνω από την οποία περνά το Hogwarts Express. Ξεκινώντας από το Fort William κοντά στο υψηλότερο βουνό Ben Nevis της Βρετανίας και μέχρι το Mallaig στη δυτική ακτή, η διαδρομή διασχίζει εκπληκτικές κοιλάδες, περασμένες λίμνες, γραφικά χωριά και το γραφικό τοπίο για το οποίο είναι γνωστά τα Highlands της Σκωτίας—συν την εμβληματική θέα που κάθε Ο θαυμαστής του Χάρι Πότερ θα το αναγνωρίσει με μια μόνο ματιά. Το τρένο λειτουργεί από τη West Coast Railways μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου

The Belmond Andean Explorer, Περού

Διαγράψτε τις Περουβιανές Άνδεις (και το Μάτσου Πίτσου) από τη λίστα σας, χωρίς να κάνετε πεζοπορία. Στα 14.000 πόδια, το Belmond Andean Explorer διασχίζει μερικές από τις υψηλότερες πίστες του κόσμου μεταξύ Puno, στις όχθες της ιστορικής λίμνης Τιτικάκα, στο Κούσκο σε ένα ταξίδι μίας ή δύο διανυκτερεύσεων. Το τρένο - το πρώτο πολυτελές κρεβάτι στη Νότια Αμερική - διαθέτει ένα αυτοκίνητο παρατήρησης ανοιχτού καταστρώματος που είναι ιδανικό για τους επιβάτες να απολαμβάνουν μαγευτική θέα καθώς απολαμβάνουν λίγο ξινό Pisco.
Επαγγελματική συμβουλή: Κλείστε μια θέση στο Hiram Bingham , A Belmond Train (που πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό εξερευνητή που ανακάλυψε ξανά το Machu Picchu), που σας μεταφέρει από το Cusco μέσω της Ιερής Κοιλάδας μέχρι την είσοδο του Machu Picchu. 

Glacier Express, Ελβετία

Για ένα κάθισμα στην πρώτη σειρά με θέα στις Ελβετικές Άλπεις, επιλέξτε το Glacier Express. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού - ξεκινώντας από το Matterhorn στο Zermatt και ολοκληρώνοντας στο θέρετρο του St Moritz - οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν εκπληκτική θέα από τα πανοραμικά παράθυρα. Το Glacier Express προσφέρει μια από τις πιο δραματικές όψεις του φαραγγιού του Ρήνου, διασχίζοντας βραχώδη βουνά περνώντας από την κοιλάδα του Άνω Ροδανού και το πέρασμα Oberalp (το υψηλότερο σημείο του ταξιδιού στα 7.000 πόδια) και κομψά χωριά και γραφικά ρυάκια κατά μήκος της διαδρομής. Σε αυτό το τρένο, υπάρχει μια κατηγορία Excellence που συνοδεύεται από γεύμα πολλών πιάτων, τοπικά κρασιά και ειδικό χώρο καθιστικού. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε από την Ελβετία στην Ιταλία, δοκιμάστε μια από τις υψηλότερες πίστες της Ευρώπης - το Bernina Express. Αυτή η αλπική διαδρομή μεταφέρει τους επιβάτες από τα Τίρανα στην Ιταλία στο St Moritz στην Ελβετία, περνώντας από 55 σήραγγες και πάνω από 196 γέφυρες, παρθένες λίμνες και εκπληκτικές βουνοκορφές που φαίνονται σε κοντινή απόσταση από τα πανοραμικά βαγόνια της. 

TranzAlpine Train, Νέα Ζηλανδία

Ένας από τους πιο όμορφους τρόπους για να εξερευνήσετε τη Νέα Ζηλανδία, το KiwiRail's TranzAlpine δικαίως θεωρεί αυτή τη διαδρομή 11 ωρών, μετ' επιστροφής, από ακτή σε ακτή μεταξύ του Κράισττσερτς και του Γκρέιμουθ ως ένα από τα Μεγάλα Ταξίδια τους . Εκτεταμένες εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων με πρόβατα και βοοειδή, βαθιά φαράγγια και ατσάλινες γέφυρες, θέα σε καταρράκτες και ένα από τα μεγαλύτερα τούνελ της Νέας Ζηλανδίας περιμένουν τους ταξιδιώτες σε αυτήν την εντυπωσιακή βόλτα, η οποία διασχίζει τα βουνά που χωρίζουν το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Τα πανοραμικά παράθυρα, ο φεγγίτης και τα ανακλινόμενα καθίσματα το κάνουν ένα αξέχαστο ταξίδι.

Rocky Mountaineer, Καναδάς και ΗΠΑ

Το Rocky Mountaineer σας μεταφέρει μέσα από καταρράκτες, εντυπωσιακά φαράγγια, παγετώδεις λίμνες, βυθισμένα φαράγγια και βρυχηθέντα ποτάμια—τα μεγάλα παράθυρα στα βαγόνια εκτείνονται από τη θέση του συνοδηγού μέχρι την οροφή. Υπάρχουν επίσης τα πολυτελή σέρβις GoldLeaf εξοπλισμένα με παράθυρα με θόλο και μια μεγάλη πλατφόρμα για να απολαμβάνετε ανεμπόδιστη θέα στην ύπαιθρο, μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Ξεκινώντας είτε από τα Rockies στο Εθνικό Πάρκο Jasper είτε από το Βανκούβερ, το τρένο συνδέει τη δύση με την ανατολή στον Καναδά. Στις ΗΠΑ, ταξιδεύει μεταξύ Moab στη Γιούτα και Ντένβερ στο Κολοράντο, με επιλογές για έναρξη/τερματισμό στο Λας Βέγκας και στο Σολτ Λέικ Σίτι, επίσης. Όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, καθώς δεν υπάρχει κατάλυμα για ύπνο στο τρένο.
 
The Ghan, Αυστραλία

Το μακρύτερο επιβατικό τρένο στον κόσμο, το The Ghan διασχίζει το Κόκκινο Κέντρο της Αυστραλίας σε ένα τριήμερο πακέτο all-inclusive. Ταξιδέψτε 2.797 χλμ. από το Δαρβίνο στα βόρεια μέχρι την Αδελαΐδα στο νότο (ή το αντίστροφο), βυθιζόμενοι σε αξιοθέατα από το απόκοσμο Έξω. Οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν πολλές εμπειρίες εκτός τρένου στη διαδρομή, όπως ξεναγήσεις με καμήλες, βόλτες με ελικόπτερο και ταξίδια στα σπήλαια Cutta Cutta και στο φαράγγι της Katherine. Μπορούν επίσης να διαμορφώσουν το δρομολόγιο σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, επιλέγοντας ένα μικρότερο τμήμα του The Ghan από το Δαρβίνο ή την Αδελαΐδα και αποβιβάζονται στο Άλις Σπρινγκς ή ακόμα και επεκτείνοντας το ταξίδι προσθέτοντας εκδρομές και διαμονές σε ξενοδοχεία στο ταξιδιωτικό μενού. Οι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να επιλέξουν τον Ινδικό Ειρηνικό , ένα άλλο ταξίδι cross-country που σας μεταφέρει από το Περθ στο Σίδνεϊ και διευθύνεται από την ίδια εταιρεία. 

The Eastern & Oriental Express, Νοτιοανατολική Ασία

Λειτουργώντας μεταξύ Μπανγκόκ και Σιγκαπούρης, το E&O είναι η απάντηση της Ασίας στο Orient Express. Το τρένο θα ξαναρχίσει τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 2024 μετά από ένα διάλειμμα που προκλήθηκε από την πανδημία. Το ανοιχτό αυτοκίνητο παρατήρησης και η vintage διακόσμηση των καμπινών κάνουν το ταξίδι μια μοναδική εμπειρία. Το τρένο ελίσσεται μέσα από τους ορυζώνες και τις ζούγκλες της Μαλαισίας, πάνω από τον θρυλικό ποταμό Kwai στην Ταϊλάνδη, περνώντας από παγόδες στην κορυφή ενός λόφου. Οι εμπειρίες εκτός τρένου περιλαμβάνουν κολύμβηση με αναπνευστήρα στο Λανγκάουι και εκδρομές στο Εθνικό Πάρκο Taman Negara. Το Eastern & Oriental λειτουργεί όλο το χρόνο, με τέσσερις νύχτες και τρεις ημέρες απλής μετάβασης και δύο νύχτες και τρεις ολόκληρες ημέρες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα σύντομο ταξίδι Μπανγκόκ στην Κουάλα Λουμπούρ με το E&O. 

Dar es Salaam από το Rovos Rail, Αφρική

Αυτό το ταξίδι συνδυάζει τον ρομαντισμό του αργού ταξιδιού με τα θαύματα ενός αφρικανικού σαφάρι. Το ταξίδι με το Rovos Rail οδηγεί τους εξερευνητές σε ένα 15ήμερο ταξίδι trans-Zambezi από τη Νότια Αφρική στην Τανζανία, διασχίζοντας τη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει περιηγήσεις στις διαμαντένιες πόλεις Kimberley και Pretoria, διαδρομές γύρω από το Madikwe Game Reserve, μια διανυκτέρευση στο Victoria Falls Hotel και μια βόλτα στους θάμνους στο Chisimba Falls. 

Επτά αστέρια στο Kyushu της Ιαπωνίας

Το Seven Stars σας μεταφέρει πέρα ​​από τα πολυσύχναστα τουριστικά σημεία του Τόκιο, το Κιότο και την Οσάκα στο Kyushu, το νοτιότερο από τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά της χώρας. Επιλέξτε από πολλά δρομολόγια (είτε τρεις νύχτες, τέσσερις ημέρες ή μια νύχτα, δύο ημέρες) για να απολαύσετε όλα όσα αντιπροσωπεύουν το «επτά»—τους επτά νομούς του Kyushu, το τρένο με επτά βαγόνια και τα επτά σημαντικά αξιοθέατα του νησιού (φύση. τρόφιμα, θερμές πηγές, ιστορία και πολιτισμός, «σημεία δύναμης» ή μέρη με θεραπευτικές ιδιότητες για να αναζωογονούν το μυαλό σώμα και την ψυχή, την ανθρωπότητα και τα τρένα). Τα πανοραμικά παράθυρα του πρώτου και του έβδομου αυτοκινήτου είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του πολυτελούς τρένου, ιδανικό για να θαυμάσετε τα βουνά και τα χωράφια που περνούν.

.cntraveller.in