Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Εκτεταμένες οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο


Στα δύο έκοψε σιδηροδρομικά την Ελλάδα η κακοκαιρία Daniel καθώς από το μεσημέρι και μετά διακόπηκε επ' αορίστω η σύνδεση με τρένο στο τμήμα της γραμμής από το Λιανοκλάδι έως τη Λάρισα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σύμφωνα με πηγές του ΟΣΕ είχαν τεράστιες επιπτώσεις στο δίκτυο, σημαντικά μεγαλύτερες απ΄αυτές που είχε αφήσει πίσω της η κακοκαιρία Ιανός στο παρελθόν, διέκοψαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και στο βασικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να εκτελείται από σήμερα από την Αθήνα έως το Λιανοκλάδι και από τη Λάρισα και βορειότερα.

Πηγές του ΟΣΕ επεσήμαιναν στο «Εθνος» πως οι ζημιές στο δίκτυο είναι πολύ εκτεταμένες καθώς ειδικά στις περιοχές του Βόλου, της Λάρισας και του Δομοκού το νερό έχει σκεπάσει στην κυριολεξία τις γραμμές. Έχουν παρασυρθεί τα χαλίκια και σε κάποια σημεία τα νερά έχουν περάσει και κάτω από τις γραμμές που σημαίνει ότι έχει μείνει εν κενώ η γραμμή. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από τον Ιανό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα συνολικά την κατάσταση.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι βροχές αναμένεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους να ξαναρχίσουν στη Θεσαλία, αν δεν απομακρυνθούν τα νερά, ώστε να αποκαλυφθούν οι γραμμές δεν είναι σαφές το μέγεθος του προβλήματος.

Σιδηροδρομικές πηγές ανέφεραν ότι η αποκατάσταση της γραμμής, μάλιστα, δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέρες καθώς ακόμα και αν ο καιρός βελτιωθεί, οι ζημιές θα πρέπει να επιδιορθωθούν προκειμένου να επανεκκινήσουν με ασφάλεια τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει πόσο χρόνο θα χρειαστεί.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να φαίνονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Λιανοκλαδίου - Λάρισας, είχε διακοπεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή του Δοξαρά.

ethnos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com