Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Η Ιταλία προσφέρει υποστήριξη για την επίλυση προβλημάτων της σήραγγας Gotthard


Οι Ελβετικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι (SBB) είχαν αρχικά δηλώσει ότι η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 16 Αυγούστου το νωρίτερο, αλλά τη Δευτέρα είπε ότι η παράκαμψη θα συνεχιστεί πέρα ​​από αυτό.

Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων στη σήραγγα Gotthard μετά τον εκτροχιασμό μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας την περασμένη Πέμπτη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «παρακολουθεί το θέμα με τη μέγιστη προσοχή».\

Τεχνικοί των ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων θα συνεργαστούν με τους ομολόγους τους από την Ελβετία και τη Γερμανία για να επιλύσουν γρήγορα το πρόβλημα στο Gotthard μετά τον εκτροχιασμό, σύμφωνα με δήλωση του ιταλικού υπουργείου υποδομών, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Η σήραγγα Gotthard, η οποία στα 57 χιλιόμετρα, είναι μια βασική διαδρομή που συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη για τη μεταφορά εμπορευμάτων και τα ταξίδια επιβατών. Πέρυσι αντιπροσώπευε σχεδόν το 70% όλων των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών που διακινούνται μέσω των ελβετικών Άλπεων για να αποστέλλονται προμήθειες σε γερμανικές και ιταλικές εταιρείες.

Λόγω του κλεισίματος, ο χώρος στάθμευσης για εμπορευματικά τρένα στην Ελβετία είναι γεμάτος και το μποτιλιάρισμα εξαπλώνεται σε γειτονικές χώρες. Εξωτερικός σύνδεσμοςστην ελβετική καθημερινή Blick. «Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις στις ράγες», είπε στο Blick ο Hans-Jörg Bertschi, επικεφαλής μιας εταιρείας υπηρεσιών logistics.

Το κόστος της καθυστέρησης συσσωρεύεται γρήγορα. Εκπρόσωπος της εταιρείας μεταφορών Schöni είπε στο Blick ότι το κλείσιμο της σήραγγας κοστίζει στην εταιρεία μερικές χιλιάδες φράγκα την ημέρα. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένα ελβετικά παντοπωλεία έχουν αλλάξει δρόμους για να διατηρήσουν τη ροή των εμπορευμάτων.

Ο εκτροχιασμός σημειώθηκε νωρίς στις 10 Αυγούστου κοντά στο σταθμό στο Faido στο καντόνι Τιτσίνο, που είναι ένας από τους δύο σταθμούς έκτακτης ανάγκης της σήραγγας. Το ατύχημα εκτροχιάστηκε 23 φορτηγά αυτοκίνητα και κατέστρεψε μια πύλη σε μια σήραγγα που συνδέει τους δύο κύριους σωλήνες που εκτείνονται από Βορρά προς Νότο. Από το κλείσιμο της σήραγγας, τα επιβατικά τρένα και ορισμένα εμπορεύματα έχουν εκτραπεί μέσω της πανοραμικής διαδρομής Gotthard, η οποία διαρκεί περίπου μία ώρα περισσότερο.

Στις 14 Αυγούστου, ομοσπονδιακοί ερευνητές είπαν ότι πίστευαν ότι ο εκτροχιασμός προκλήθηκε πιθανότατα από σπασμένο πέλμα τροχού, αφού το Swiss Transportation Safety Investigation Board (STSB) ανακάλυψε θραύσματα τροχού και ίχνη εκτροχιασμού στις ράγες.

Οι Ελβετικοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν αρχικά ότι η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 16 Αυγούστου το νωρίτερο, αλλά τη Δευτέρα είπε ότι το κλείσιμο θα συνεχιστεί και πέρα ​​από αυτό.

swissinfo.ch
sidirodromikanea.blogspot.com