Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Συγκρούσεις γαλλικής αστυνομίας και διαδηλωτών για το σιδηροδρομικό έργο Ιταλίας - Γαλλίας


Η γαλλική αστυνομία έριξε δακρυγόνα το Σάββατο καθώς συγκρούστηκε με διαδηλωτές που προσπαθούσαν να σταματήσουν την κατασκευή μιας νέας γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ Γαλλίας και γειτονικής Ιταλίας, η οποία οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι θα καταστρέψει το εύθραυστο περιβάλλον των Άλπεων.

Περίπου 4.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, και 3.000, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν κοντά στο χωριό Saint Remy-de-Maurienne στη νοτιοανατολική Γαλλία, αψηφώντας την επίσημη απαγόρευση της συγκέντρωσης, δήλωσε ανταποκριτής του AFP.
Στη συνέχεια, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα όταν μια φατρία διαδηλωτών άρχισε να εκτοξεύει βλήματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Κάποια στιγμή διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρικό δρόμο.

Άλλοι εισέβαλαν στην κοντινή σιδηροδρομική γραμμή, είπε ο ανταποκριτής του AFP, αν και η κυκλοφορία των τρένων είχε διακοπεί λόγω της κατάστασης νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με τον χειριστή SNCF.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Οι διοργανωτές διαμαρτυρίας έκαναν λόγο για αρκετούς τραυματισμούς στις τάξεις τους.

Ο Darmanin πρόσθεσε ότι «96 ξένοι υπήκοοι που ήταν γνωστοί στις αρχές επιστράφηκαν πίσω στα σύνορα» και κατασχέθηκαν πάνω από 400 «επικίνδυνα αντικείμενα».

Ένας άνδρας περπατά στις ράγες του τρένου εν μέσω διαδήλωσης ενάντια στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Λυών και Τορίνο. (Φωτογραφία OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)

Πέντε λεωφορεία με Ιταλούς ακτιβιστές -- περίπου 280 επιβάτες -- κρατήθηκαν στα σύνορα για αρκετές ώρες προτού επιστραφούν, καθώς άτομα που υπόκεινται σε διοικητικές απαγορεύσεις είχαν εντοπιστεί στο τρένο, σύμφωνα με τοπικό νομάρχη.

Ένας από εκείνους που απευθυνόταν στους διαδηλωτές, η Pina της ομάδας Soulevements de la terre (Εγέρσεις της Γης) είπε ότι ήταν "σκανδαλώδες... το ότι το κράτος και η κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσουν να επιτεθούν σε ένα κίνημα, σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, αγρότες και συνδικάτα. που πραγματικά πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να επιτεθούμε σε όλες τις βιομηχανίες και σε όλους εκείνους που καταστρέφουν τα ζωντανά πράγματα».

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε το βράδυ.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα γραμμή θα συνδέει τελικά τη γαλλική Λυών και το Τορίνο στην Ιταλία, με μια σήραγγα μήκους 57,5 ​​χιλιομέτρων (36 μίλια) μέσω των Άλπεων.

Το εκτιμώμενο κόστος είναι πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ (πάνω από 28 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι υποστηρικτές λένε ότι θα διευκολύνει σημαντικά την εμπορευματική οδική κυκλοφορία, αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι η οικολογική ζημιά κινδυνεύει να είναι καταστροφική και ότι οι πηγές έχουν ήδη αρχίσει να στερεύουν λόγω των έργων.

thelocal.fr
sidirodromikanea.blogspot.com