Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

60.000 νέοι θα ταξιδέψουν με τρένο δωρεάν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας


Από αυτή τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου στις 10 το πρωί, 60.000 νέοι θα μπορούν να δοκιμάσουν μέσω Διαδικτύου να κερδίσουν ένα πάσο Γαλλίας-Γερμανίας. Αυτό το εισιτήριο τρένου θα επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, δωρεάν και απεριόριστα. Σηματοδοτεί 60 χρόνια γαλλογερμανικής συμφιλίωσης.

Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, δύο εβδομάδες στη Βαυαρία ή τρεις μέρες στο Αμβούργο; Αυτή είναι η επιλογή που θα πρέπει να κάνουν αυτό το καλοκαίρι 60.000 νέοι Γάλλοι και Γερμανοί. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποφάσισαν πράγματι τον περασμένο Ιανουάριο να προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς με τρένο μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται με την ευκαιρία της εξηκοστής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων που σηματοδοτεί τη συμφιλίωση των δύο χωρών.

Ως εκ τούτου, πρόκειται να προσφέρουν ένα «πάσο Γαλλίας-Γερμανίας» που θα απευθύνεται σε 60.000 νέους. Θα επιτρέψει απεριόριστες μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Όλοι οι νέοι μεταξύ 18 και 27 ετών, πολίτες και κάτοικοι Γαλλίας, μπορούν να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πάσο από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 10 π.μ. στην πλατφόρμα «https://www.passefrancegermany.fr/».
«Πρώτος έρχεται, πρώτος σερβιρισμένος» , όπως επισημαίνει το υπουργείο Μεταφορών. Αυτά τα εισιτήρια επιτρέπουν επτά ημέρες ταξιδιού στη γειτονική χώρα για μέγιστη περίοδο ενός μήνα, σε μια περίοδο από 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι δύο χώρες μοιράζονται όλα τα εισιτήρια: 30.000 η καθεμία. Αλλά για τη Γαλλία, 15.000 θα διανεμηθούν υπό προϋποθέσεις (υποτροφίες φοιτητών, μαθητεία, επαγγελματική ένταξη κ.λπ.).

Οι διαδρομές είναι πλήρως προσαρμόσιμες. Προσοχή όμως! Σε τρένα υψηλής ταχύτητας που συνδέουν τις δύο χώρες ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις κράτησης που κυμαίνονται από 12 € έως 19 €. Για να τα αποφύγετε, θα πρέπει να πάτε στο σταθμό για να κλείσετε το εν λόγω εισιτήριο. Για όλα τα άλλα τρένα μπορείτε να ταξιδέψετε δωρεάν.

Ένα μέτρο «σε συντονισμό με το αίτημα των νέων»

Στη Γαλλία, οι 18-25 ετών είναι η ηλικιακή κατηγορία που πηγαίνει λιγότερο στις διακοπές. Η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση ελπίζουν να ανταποκριθούν σε αυτό το πρόβλημα: να επιτρέψουν στους νέους τους να ταξιδέψουν με χαμηλότερο κόστος και με οικολογικό τρόπο.

Αυτό το μέτρο δεν είναι μεμονωμένο. Ήδη το περασμένο καλοκαίρι η Γερμανία προσέφερε εισιτήρια περιφερειακού τρένου στα εννέα ευρώ. Όσο για τη Γαλλία, το SNCF ξεκινά μια κλήρωση τη Δευτέρα 12 Ιουνίου για να προσπαθήσει να κερδίσει 10.000 κάρτες «Πλεονεκτήματα Νέων» με ένα ευρώ αντί για 49 ευρώ.

Πολιτικό πάσο

Η γένεση του έργου χρονολογείται από το φθινόπωρο του 2022 μετά από πρόταση του Clément Beaune, Υπουργού Μεταφορών, στον Γερμανό ομόλογό του, Volker Wissing. Η ιδέα επικράτησε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, όταν διέρρευσε στο περιθώριο του Γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου Υπουργών.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από τα δύο υπουργεία καθώς και από τις δύο εθνικές σιδηροδρομικές εταιρείες: SNCF και DB. Αποτελεί συνέχεια της Συνθήκης των Ηλυσίων που δημιούργησε το OFAJ (Γαλλο-Γερμανικό Γραφείο Νεολαίας) πριν από εξήντα χρόνια.

Γενικότερα, αυτό το πέρασμα Γαλλίας-Γερμανίας εμφανίζεται ως μέσο ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο υπουργοί θα πάνε επίσης τη Δευτέρα το πρωί στο Pontoise, σε ένα κέντρο εκπαίδευσης μαθητευομένων για να μιλήσουν για το Pass.

la-croix.com
sidirodromikanea.blogspot.com