Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισης για την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση

Γ. Γεραπετρίτης: Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης στον σιδηρόδρομο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ιδιότητά του ως αρμόδιος υπουργός για τα θέματα Μεταφορών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην “πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια” που έγινε για την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου και την ασφαλή λειτουργία του τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις:
– Πρώτον λήφθηκαν άμεσα μέτρα, τα οποία θεραπεύουν χρόνιες παθολογίες με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όπως είπε συγκεκριμένα, πλέον οι σήραγγες είναι απολύτως ασφαλείς, αναβαθμίστηκε η πυρόσβεση και η πυρασφάλεια, η ηλεκτροδότηση, η ηλεκτρονική επιτήρηση μέσω καμερών και κυρίως το επίπεδο των επικοινωνιών και πλέον δεν υπάρχει κανένα τυφλό σημείο σε όλο το δίκτυο, ενισχύθηκε το προσωπικό, μειώθηκαν οι ταχύτητες. – Δεύτερον στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισης για την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση έτσι ώστε ο άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη να είναι από πλευράς ασφάλειας ο πιο σύγχρονος άξονας που θα υπάρχει.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς για την σύμβαση με την Hellenic Train, ο κ. Γεραπετρίτης αφού περιέγραψε την δεδομένη κατάσταση (ότι έχει υπάρξει παραχώρηση λειτουργίας προς τη Hellenic Train, επί ΣΥΡΙΖΑ με ένα πολύ χαμηλό τίμημα 45 εκατ. και με τους όρους που έγινε) εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να αλλοιωθεί στα βασικά του χαρακτηριστικά διότι θα ήταν αντισυμβατικό εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την τήρηση όλων των συμβατικών δεσμεύσεων που έχουν να κάνουν και με τη συμβατική λειτουργία του σιδηρόδρομου και με τις αναγκαίες επενδύσεις οι οποίες είναι υποχρεωτικές και από την άλλη πλευρά λαμβάνει και την τεχνογνωσία για την αναβάθμιση των υποδομών. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε ένα πολύ ισχυρό μνημόνιο συνεργασίας με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους για την παροχή τεχνογνωσίας σε ζητήματα ασφάλειας, εκπαίδευσης και σε ζητήματα που σχετίζονται συνολικά με την λειτουργία του σιδηροδρόμου όπως επίσης λαμβάνει τεχνογνωσία ειδικώς από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων “για να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη τεχνογνωσία αναβάθμισης”. “Άρα δουλεύουμε και προς την κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης του σιδηροδρόμου” τόνισε.

Σχετικώς με τις κινητοποιήσεις στον σιδηρόδρομο, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο οι εργαζόμενοι να ενδιαφέρονται για την καλή λειτουργία από κει και πέρα όμως οφείλουμε όλοι να είμαστε εποικοδομητικοί. “Από τη στιγμή που έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος με πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας όλοι έπρεπε να συνταχτούμε πίσω από αυτό διότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εμπεδωθεί η απόλυτη εμπιστοσύνη του κοινού προς τον σιδηρόδρομο” τόνισε και προσέθεσε πως ότι τα σωματεία του ΟΣΕ έχουν μια πάρα πολύ δημιουργική στάση απέναντι στα πράγματα και έχουν βοηθήσει πολύ ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα πράγματα.

economix.gr
sidirodromikanea.blogspot.com