Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Αυτές οι φτηνές ευρωπαϊκές εταιρείες τρένων που ανταγωνίζονται τις αεροπορικές εταιρείες


 
Πολλοί ταξιδιώτες με οικολογική συνείδηση ​​αισθάνονται τον πόνο της ντροπής πτήσεων - αλλά εξακολουθούν να αγωνίζονται να αντισταθούν στις εξαιρετικά φθηνές πτήσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 από την ομάδα καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου Who?, τα τρένα εκπέμπουν έξι φορές λιγότερες εκπομπές από τα αεροπλάνα σε δημοφιλή δρομολόγια, αλλά είναι 49 τοις εκατό πιο ακριβά.

Αυτό το πλεονέκτημα της τιμολόγησης - που υποστηρίζεται από δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις - κρατά τα αεροπλάνα στον ουρανό.

Αλλά η παλίρροια γυρίζει. Σε όλη την Ευρώπη, εταιρείες χαμηλού κόστους τρένων ανοίγουν νέα δρομολόγια. Και είναι ακριβώς στην ώρα, με τη γαλλική κυβέρνηση να έχει απαγορεύσει τις πτήσεις μικρών αποστάσεων το 2022 - καθιστώντας τα τρένα χαμηλού κόστους ακόμη πιο απαραίτητα.

Όπως και οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες, προσφέρουν φθηνούς, μη οικονομικούς ναύλους. Σε αντίθεση με τις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες, δεν ζεσταίνουν τον πλανήτη.

Ποια ευρωπαϊκά δρομολόγια έχουν ταξίδια με τρένο χαμηλού κόστους;

Μπορείτε να αποκτήσετε φθηνούς ναύλους τρένων σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή διαδρομή, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές. Εάν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων και κάνετε κράτηση εκτός αιχμής, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια προσφορά ακόμη και σε τρένα premium.

Οι κυβερνήσεις εισάγουν επίσης μια σειρά από προγράμματα για να ενθαρρύνουν τα σιδηροδρομικά ταξίδια. Η Γερμανία κυκλοφόρησε πρόσφατα ξανά το φθηνό περιφερειακό ταξιδιωτικό εισιτήριό της, ενώ η Ισπανία εισήγαγε δωρεάν εισιτήρια σε διάφορα δρομολόγια. Σε ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ δίνει 35.000 δωρεάν σιδηροδρομικές κάρτες σε νέους.

Αλλά υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός παρόχων τρένων που εμπορεύονται ρητά τους εαυτούς τους ως εναλλακτικές λύσεις «προϋπολογισμού».

Η επωνυμία τους μοιάζει συχνά με αυτή των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους όπως η Wizz Air - φωτεινά χρώματα, έντονες γραμματοσειρές και ελκυστικά ονόματα υπό τρεις συλλαβές.

Όπως αυτές οι αεροπορικές εταιρείες, μερικές φορές έχουν όρια αποσκευών και χρεώσεις για πρόσθετα, όπως σημεία φόρτισης, οπότε αξίζει να ελέγξετε πριν πάτε.

Ouigo: Η καλύτερη εταιρεία φθηνών τρένων της Γαλλίας

Το Ouigo - που ιδρύθηκε ως σκέλος προϋπολογισμού του εθνικού παρόχου της Γαλλίας, SNCF - εκτελεί τρένα χαμηλού κόστους υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Παρισιού και μεγάλων πόλεων, όπως Λυών , Αβινιόν, Aix, Μασσαλία, Κάννες, Νίκαια, Νιμ, Μονπελιέ, Μπορντό, Τουλούζη, Ρεν, Ανζέ, Νάντη, Στρασβούργο.

Τα τρένα Ouigo συνδέουν το Παρίσι με άλλες γαλλικές πόλεις όπως η Λυών, παραπάνω. Canva

Γαλλία ταξίδι με τρένο: Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια τρένου Ouigo;

Οι ναύλοι ξεκινούν από μόλις 10 € εάν κάνετε κράτηση εκ των προτέρων, αλλά μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι από αυτό εάν αγοράσετε την ημέρα του ταξιδιού.

Σύμφωνα με τη μηχανή αναζήτησης πτήσεων Skyscanner, μια μέση πτήση μεταξύ Παρισιού και Λυών τον Μάρτιο θα σας επιστρέψει 65 ευρώ. Μια πτήση μεταξύ Παρισιού και Μασσαλίας θα σας επιστρέψει 39€. Το Ouigo προσφέρει φθηνότερους ναύλους και στις δύο αυτές διαδρομές, ξεκινώντας από 10€.

Το Ouigo χρεώνει επιπλέον για τις αποσκευές;

Όπως μια οικονομική αεροπορική εταιρεία, η Ouigo χρεώνει για προαιρετικά πρόσθετα - συμπεριλαμβανομένων 2 € επιπλέον για ένα κάθισμα με πρίζα. Οι αποσκευές περιορίζονται αυστηρά σε ένα αντικείμενο 36 x 27 x 15 cm max και ένα αντικείμενο 55 x 35 x 25 cm max, συμπεριλαμβανομένων των λαβών και των τροχών. Δεν υπάρχουν περιορισμοί βάρους.

Ισπανία φθηνά τρένα: Avlo, για «βασικές» αλλά χαμηλού κόστους επιλογές

Η Avlo είναι η οικονομική θυγατρική της ισπανικής εταιρείας παροχής τρένων Renfe. Εκτελούν υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας που ταξιδεύουν με 300 km/h μεταξύ Μαδρίτης, Σαραγόσα και Βαρκελώνης. Τα εισιτήρια για αυτές τις υπηρεσίες ξεκινούν από 7 € ή 5 € για παιδιά κάτω των 14 ετών. Υπάρχει μόνο μία κατηγορία - ο βασικός ναύλος.

Η Renfe μόλις κυκλοφόρησε εισιτήρια για τη χαμηλού κόστους υπηρεσία μεταξύ Μαδρίτης και Ανδαλουσίας από την 1η Ιουνίου με τιμές που ξεκινούν από 7 €. Η αρχική υπηρεσία του Avlo προς την Ανδαλουσία θα είναι μεταξύ Σεβίλλης και Μαδρίτης και Μάλαγα και Μαδρίτης με δύο τρένα την ημέρα να αναχωρούν νωρίς το πρωί και να επιστρέφουν το απόγευμα.

Αυτά τα τρένα είναι σημαντικά φθηνότερα από τα πτητικά. Ο μέσος όρος πτήσεων κοστίζει περίπου 30-60 ευρώ για την ίδια διαδρομή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ισπανίας.

Το Avlo χρεώνει επιπλέον για τις αποσκευές;

Επιτρέπεται στους επιβάτες Avlo μία χειραποσκευή , διαστάσεων όχι μεγαλύτερης από 36x27x25 cm, χωρίς όριο βάρους, και μία τσάντα καμπίνας, με μέγιστες διαστάσεις: 55x35x25 cm. Μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον αποσκευές για 10 € στο ταμείο ή 15 € στο σταθμό.

Ισπανία φθηνά τρένα: Iryo για πιο τακτικά δρομολόγια μεταξύ μεγάλων πόλεων

Η Iryo είναι μια ιδιωτική ισπανική εταιρεία χαμηλού κόστους που ανταγωνίζεται τη Renfe. Η εταιρεία ξεκίνησε τις υπηρεσίες της μεταξύ Μαδρίτης και Ανδαλουσίας στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Έχει επίσης δρομολόγια από Μαδρίτη προς Βαρκελώνη.

Όπως το Avlo, τα τρένα υψηλής ταχύτητας του Iryo χρειάζονται περίπου δύο ώρες και 30 λεπτά για να ταξιδέψουν μεταξύ Σεβίλλης και Μαδρίτης. Τα τρένα τους προσφέρουν περισσότερες επιλογές, ωστόσο, με τέσσερα δρομολόγια την ημέρα από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από περίπου 18€ με τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες για να διαλέξετε ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας. Όλοι οι ναύλοι είναι ευέλικτοι και επιτρέπουν απεριόριστες αλλαγές.

Το Iryo χρεώνει επιπλέον για τις αποσκευές;

Οι επιβάτες του Iryo μπορούν να μεταφέρουν έως και τρεις αποσκευές δωρεάν, εφόσον χωρούν στον προβλεπόμενο χώρο και δεν παρεμβαίνουν στα μέτρα ασφαλείας στο τρένο. Αυτά τα τρία κομμάτια μπορεί να είναι: δύο με μέγιστο μέγεθος 85x55x35cm, μία χειραποσκευή με μέγιστο μέγεθος 36x27x15cm.

Ιταλία φθηνά τρένα: Κανόνες Italo για επιλογές προϋπολογισμού, υψηλής ταχύτητας

Στην Ιταλία, τα τρένα Italo λειτουργούν από ιδιωτική εταιρεία που ανταγωνίζεται τον εθνικό πάροχο σιδηροδρόμων. Λειτουργεί πολύ φθηνές επιλογές σιδηροδρόμων.

Τα εισιτήρια από Φλωρεντία προς Ρώμη και Μιλάνο προς Βενετία ξεκινούν από 10,90€. Η μέση πτήση για τον Μάρτιο για αυτές τις επιλογές θα σας επιστρέψει περίπου 45 €.

Τα εισιτήρια από Μιλάνο προς Ρώμη και Ρώμη προς Βενετία θα σας κοστίσουν 19,90 €. Συγκριτικά, η μέση πτήση τον Μάρτιο θα κοστίζει περίπου 20-30 €.

Το Italo χρεώνει επιπλέον για τις αποσκευές;

Η τιμή του εισιτηρίου σας περιλαμβάνει αποσκευές και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό και το μέγεθος των αποσκευών που θα πάρετε στο πλοίο.
Τρένο Λονδίνο και Εδιμβούργο: Η Lumo είναι εδώ για να βοηθήσει με την ντροπή της πτήσης

Ο Lumo προτρέπει τους ταξιδιώτες να «θεραπεύσουν την ντροπή της πτήσης τους» επιλέγοντας ένα ταξίδι με τρένο. «Ένα υπέροχο ταξίδι δεν πρέπει να κοστίζει στη γη», δηλώνει ο ιστότοπός τους.

Η εταιρεία προσφέρει μια αμιγώς ηλεκτρική γραμμή από την ανατολική ακτή από το Λονδίνο προς το Εδιμβούργο. Οι ναύλοι ξεκινούν από 26,90 £ (32 €). Συγκριτικά, μια μέση πτήση θα σας κάνει πίσω μεταξύ 35 και 70 ευρώ.

Ο Lumo εκτελεί ένα τρένο από το Λονδίνο προς το Εδιμβούργο σε μια αμιγώς ηλεκτρική γραμμή. Canva

«Η Lumo είναι 100 τοις εκατό ηλεκτρικός σιδηροδρομικός φορέας που εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου κατά μήκος της κεντρικής γραμμής της East Coast. Οι πιο πρόσφατες στατιστικές μας δείχνουν ότι μόνο 0,006 κιλά CO2e απελευθερώνεται ανά επιβάτη ανά χιλιόμετρο, που είναι 40 φορές λιγότερο από τα 0,24587 κιλά CO2 ανά επιβάτη ανά χιλιόμετρο για αεροπορικά ταξίδια», λέει ένας εκπρόσωπος.

Το μοντέλο από πόλη σε πόλη μειώνει επίσης τον χρόνο και το κόστος που απαιτείται για να φτάσετε από και προς τα αεροδρόμια.

«Το μοντέλο τιμολόγησης μας έχει ενθαρρύνει τώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες να πάρουν το τρένο μεταξύ των πρωτευουσών , με περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν το τρένο από το αεροπλάνο μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες», είπε ο Lumo.

Το Lumo χρεώνει επιπλέον για τις αποσκευές;

Όλοι οι πελάτες μπορούν να φέρουν στο σκάφος το πολύ μία μικρή τσάντα και μία βαλίτσα. Η μικρή τσάντα πρέπει να χωράει στο ράφι πάνω από το κεφάλι, ενώ η μεγάλη τσάντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 63 x 41 x 27 cm.

.euronews.com
sidirodromikanea.blogspot.com