Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Ο Προαστιακός μεγαλώνει -Πού θα κατασκευαστούν 7 νέοι σταθμοί


Τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και τις κοινωνικές ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής εξυπηρετεί η νέα γραμμή προαστιακού. Ποιοι είναι οι νέοι σταθμοί.

Μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Αττική θα χαρίσει το έργο κατασκευής νέας γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια και θα τερματίζει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων.

Κατά τη λειτουργία του θα εξυπηρετεί τις κατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, καθώς και Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων. Επιπροσθέτως, θα εξυπηρετεί το φορτίο μεταφοράς των εμπορευμάτων για τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για διέλευση επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου (ΣΚΑ-Κιάτο, Α. Λιοσίων και σταθμός Μεγάρων).

H γραμμή θα έχει μήκος 36 χλμ. και κατά μήκος της προβλέπονται οι εξής 7 σταθμοί:

• ΕΛΠΕ Ασπροπύργου,
• Ασπροπύργου,
• Βαμβακιάς,
• Ελευσίνας,
• ΕΛΠΕ Ελευσίνας,
• Λουτρόπυργου,
• Νέας Περάμου.

Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση και τη σηματοδότηση μετά τις διασυνδέσεις με το ΣΚΑ-Κιάτο. Παράλληλα, θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Προβλέπεται, επίσης, με προαίρεση, η κατασκευή της επέκτασης της ΣΓ Λιόσια – Μέγαρα προς τον παλαιό ΣΣ Μεγάρων, εντός του ομώνυμου οικισμού. Το δικαίωμα προαίρεσης ενεργοποιείται με την έγκριση των των περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω τμήμα.

To έργο, που έχει τίτλο «Αναβάθμιση Υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής αποτελεί έργο υποδομής που εξυπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και τις κοινωνικές ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα συμβάλει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αυξημένες μετακινήσεις.

Tο κόστος του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης (με κονδύλια 80,57 εκατ. ευρώ) ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Συνολικά η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 28 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Επομένως, εφόσον υπογραφεί εντός του έτους θα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2026.

carandmotor.gr
sidirodromikanea.blogspot.com