Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ξανά στις ράγες τρένα και Προαστιακός από Τετάρτη - Αντιδρούν οι σιδηροδρομικοί


Ποια δρομολόγια ξεκινούν αύριο - Σε πέντε φάσεις ανά πενθήμερο η επανεκκίνηση - Το Intercity Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα αρχίσει να επαναλειτουργεί την 1η Απριλίου 2023

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 επανεκκινεί η κυκλοφορία συρμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, ύστερα από τρεις εβδομάδες διακοπής εξαιτίας της πολύνεκρης σύγκρουσης στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό της κυβέρνησης, η επανεκκίνηση προβλέπεται να γίνει σταδιακά, σε πέντε φάσεις ανά πενθήμερο. Ωστόσο, η επάνοδος των τρένων σε κατάσταση λειτουργίας δεν προμηνύεται ομαλή, καθώς τουλάχιστον δύο φορείς προβάλλουν σοβαρές ενστάσεις για τις προϋποθέσεις της επανεκκίνησης.

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου προηγήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση πλήρη καταγγελιών για το σύστημα εκπαίδευσης νέων σταθμαρχών από τον ΟΣΕ. Κατόπιν, την Τρίτη 21/3 η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΑΠΕ) δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή προς τον μοναδικό και αποκλειστικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών σε επιβάτες και εμπορεύματα ανά την Ελλάδα, την εταιρεία Hellenic Train.

Στην επιστολή του το ΔΣ της ΠΑΠΕ αναφέρει συγκεκριμένα, επικίνδυνα σημεία στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πιστεύουμε ότι χωρίς την επίλυση τους, δεν μπορεί να ξεκινήσουν δρομολόγια σε αυτά τα σημεία».

Εκτός απροόπτου, λοιπόν και εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο σταδιακής επιστροφής των τρένων στην κανονικότητα, για αύριο Τετάρτη 22/3/2023 επανέρχονται τα εξής δρομολόγια:

Προαστιακός: Πειραιάς – Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο

Προαστιακός: Κάντζα – Λιόσια

Προαστιακός: Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

Θεσσαλονίκη – Δράμα

Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο

Κάτω Αχαΐα – Πάτρα

Πάτρα – Ρίο

Διακοφτό – Καλάβρυτα

Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο

Βόλος – Μηλιές

Εμπορευματικοί συρμοί από Θεσσαλονίκη προς συνοριακούς σταθμούς Ειδομένης και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη) και Θριάσιο – Θεσσαλονίκη(1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

Η επόμενη φάση επανεκκίνησης έχει οριστεί για τις 27 Μαρτίου. Το Intercity Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα αρχίσει να επαναλειτουργεί την 1η Απριλίου 2023.

protothema.gr
sidirodromikanea.blogspot.com