Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Έρχεται διάταξη για το πλιάτσικο στο δίκτυο του ΟΣΕ – Κακούργημα η κλοπή και η κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού


Νέα διάταξη, που έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Βουλή, θα αναβαθμίζει σε κακούργημα την κλοπή του σιδηροδρομικού υλικού από το δίκτυο του ΟΣΕ.  Το ίδιο ισχύει και για την κλεπταποδοχή του.

Όπως είπε, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Υποδομές και Μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, με την διάταξη θα αναβαθμίζονται σε κακούργημα η κλοπή και κλεπταποδοχή. Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για τεράστιους βανδαλισμούς, λέγοντας πως έχει ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για να προστατεύσει το σιδηροδρομικό υλικό.

«Είναι τραγικό, όχι μόνο η κλοπή από συμμορίες αλλά και η κλεπταποδοχή. Είναι θλιβερό», τόνισε.

Πώς η κλοπή έγινε πλημμέλημα από κακούργημα

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως η διάταξη που αφορούσε στο κακούργημα της κλοπής υπήρχε, όμως καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2019, όταν ψηφίστηκε ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ. (άρθρο 219, παρ. 4)

Σύμφωνα με την υφιστάμενη διάταξη «μόνο αν υπάρχει θάνατος, μπορεί να υπάρχει καταδίκη για κακούργημα». «Τώρα θα καταστεί καθολικά κακούργημα γιατί όποιος πηγαίνει και αφαιρεί υλικό, νομίζω ότι προκαλεί κίνδυνο θανάτου».

enikos.gr
sidirodromikanea.blogspot.com