Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Τα τρένα πρέπει να επιστρέψουν στις ράγες


Θα πρέπει ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές όλες οι δικλείδες ασφαλείας που εξασφαλίζουν πως οι Eλληνες και οι ξένοι που θα επιβιβαστούν στις αμαξοστοιχίες με κατεύθυνση είτε προς το αεροδρόμιο είτε προς τη Χαλκίδα θα μετακινούνται με ασφάλεια

Διονύσης Βυθούλκας

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Οι πολίτες να νιώσουν ξανά ασφάλεια όταν μπαίνουν σε αμαξοστοιχία του ΟΣΕ. Η αρχή θα γίνει από τις 22 Μαρτίου με την έναρξη δρομολογίων του προαστιακού στην Αττική. Θα πρέπει ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές όλες οι δικλείδες ασφαλείας που εξασφαλίζουν πως οι Eλληνες και οι ξένοι που θα επιβιβαστούν στις αμαξοστοιχίες με κατεύθυνση είτε προς το αεροδρόμιο είτε προς τη Χαλκίδα θα μετακινούνται με ασφάλεια. Και από την 1η Απριλίου να ξεκινήσουν δειλά - δειλά τα δρομολόγια από και προς Θεσσαλονίκη.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα έχει εξαγγείλει. Νέα συστήματα διαχείρισης των δρομολογίων. Έμπειρους σταθμάρχες και διπλές βάρδιες σε κομβικούς σταθμούς. Το τρένο θα πρέπει να αποτελέσει ξανά ένα αξιόπιστο μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων. Ας μην ξεχνάμε πως η απουσία δρομολογίων εμπορευματικών τρένων προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε όσους ασχολούνται με τις εξαγωγές προϊόντων.

Επίσης όπως λένε όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει με τρένο είναι εμπειρία ζωής καθώς βλέπει κανείς τις ομορφιές της Ελλάδας. Χωριά, πεδιάδες, ποτάμια, βουνά. Η τραγωδία των Τεμπών δεν θα πρέπει να ξεχαστεί και παράλληλα τα όσα συνέβησαν να μας κάνουν να αλλάξουμε την οπτική μας. Να ζητούμε περισσότερη ασφάλεια στα μέσα μεταφοράς. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει διάθεση για ριζικές αλλαγές αρκεί να συνεισφέρουν όλοι σε αυτές χωρίς συνδικαλιστικές ή κομματικές παρωπίδες. Να συσταθούν διακομματικές επιτροπές με προτάσεις για αλλαγές στον ΟΣΕ.

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε ένα σκληρό μάθημα και πως αυτοί που πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις θα τις υλοποιήσουν για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία

Να δημιουργηθούν ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου προσώπων και καταστάσεων. Να αισθάνονται όλοι όσοι βρίσκονται σε καίρια πόστα ότι καθημερινά ελέγχονται. Αν έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για να εκκινήσει σωστά μια αμαξοστοιχία και πως έχει εξασφαλιστεί πως θα φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό της. Γιατί και στα τρένα θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε όπως με τα αυτοκίνητα. Το να είναι γρήγορο δεν εξασφαλίζει ότι θα φτάσει και με ασφάλεια στον προορισμό του. Όλα εξαρτώνται από τον οδηγό.

Στην προκειμένη περίπτωση από τον μηχανοδηγό, τον σταθμάρχη, τον κλειδούχο, τον επικεφαλής τους και πάει λέγοντας. Μια μεγάλη «αλυσίδα» ανθρώπων που αν είναι έμπειροι και ξέρουν τους σωστούς κώδικες επικοινωνίας μπορούν να επιτύχουν το τελικό αποτέλεσμα. Αρκετοί πάντως εκφράζουν ακόμα και σήμερα μια επιφύλαξη για το εάν θα ξαναμπούν σε τρένα. Εγώ αν είχα τη δυνατότητα θα έμπαινα… Σήμερα… Γιατί πιστεύω πως το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε ένα σκληρό μάθημα και πως αυτοί που πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις θα τις υλοποιήσουν για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Είναι κυρίως θέμα εμπιστοσύνης. Τα τρένα πρέπει να επιστρέψουν στις ράγες!

.reader.gr
sidirodromikanea.blogspot.com