Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Αντιδράσεις για τη μεταφορά βαγονιών στο 303 ΠΕΒ

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταφοράς των αμαξοστοιχιών του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών στο στρατόπεδο Χατζηαναγνώστου (303 Π.Ε.Β.) σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ – ΓΕΣ Ν. Λάρισας με έγγραφό του στον υπουργό Άμυνας, Νικ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και προς τη στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (Γ.Ε.Σ.), σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», έκανε αποδεκτό το αίτημα για διάθεση χώρου στο 303 Π.Ε.Β. (σ.σ. το θέμα, ωστόσο, εξετάζεται και σε πολιτικό επίπεδο για την οριστική απόφαση) για τη μεταφορά και φύλαξη μηχανών και βαγονιών των μοιραίων αμαξοστοιχιών, τα οποία αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί ο Εφέτης Ανακριτής της Λάρισας, αναζητώντας τα αίτια της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Όπως είναι γνωστό και στο πλαίσιο πάντα της ανάκρισης, στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λάρισα από τις πρώτες ημέρες του δυστυχήματος φυλάσσονται φρουρούμενα από την ΕΛ.ΑΣ. η μηχανή και όλα τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα τρία βαγόνια που μετέφεραν ελάσματα σιδήρου, όπως και τα ελάσματα. Σημειώνεται πως προχθές ολοκλήρωσαν την αυτοψία σε βαγόνια και μηχανές οι δικαστικοί πραγματογνώμονες, το κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και οι τεχνικοί σύμβουλοι που όρισαν δύο από τις οικογένειες των θυμάτων, οπότε τα συντρίμμια μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον χώρο, που εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να είναι στρατόπεδο. Απλά σήμερα δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα για πόσο χρόνια θα παραμείνουν στο στρατόπεδο που τελικά θα μεταφερθούν.ΟΧΙ ΣΤΟ 303 ΠΕΒ
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ – ΓΕΣ Ν. Λάρισας διαφωνεί με την εξέλιξη της μεταφορά των πειστηρίων στο 303 Π.Ε.Β., αντιπροτείνοντας το Στρατόπεδο Μπουγά, σε τμήμα του οποίου μεταφέρονται ήδη στρατιωτικά οχήματα προς απόσυρση μετά την εκκένωση του στρατοπέδου στο Μεζούρλο.
Διευκρινίζοντας ότι η μοναδική διαθέσιμη έκταση στο 303 Π.Ε.Β. είναι ο χώρος όπου προβλέπεται να ανεγερθεί κτίριο που θα στεγάσει παραγωγικά τμήματα, τα οποία σήμερα λειτουργούν σε κτίρια με αμιαντοσκεπές, χώρος που, επίσης, βρίσκεται στην πρόσοψη του στρατοπέδου, ορατή από τους διερχόμενους στη Λεωφόρο Καραμανλή. Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνεται από τον Σύλλογο «θεωρούμε ότι η μεταφορά των βαγονιών στο 303 Π.Ε.Β. δεν είναι η ιδανικότερη λύση για τους παρακάτω λόγους:
Το 303 Π.Ε.Β. είναι Μονάδα Συντήρησης Τεχνικού Υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι χώρος απόθεσης υλικών και οχημάτων προς φύλαξη. Ο μοναδικός ακάλυπτος χώρος που υπάρχει στο Εργοστάσιο και δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη φύλαξη των βαγονιών έχει έκταση 9 περίπου στρεμμάτων και εκεί πρόκειται να ανεγερθεί (σύμφωνα με απάντησή σας προς τοπικούς βουλευτές) μεταλλικό κτίριο, στο οποίο θα μεταφερθούν παραγωγικά τμήματα που αυτήν τη στιγμή λειτουργούν σε πεπαλαιωμένα κτίρια που έχουν καρκινογόνες αμιαντοσκεπές ως στέγες. Ωστόσο, η εναπόθεση των βαγονιών στον συγκεκριμένο χώρο του Εργοστασίου έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τις προσπάθειες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
Ο συγκεκριμένος χώρος που εκτιμάται ότι πρόκειται να τοποθετηθούν τα βαγόνια βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του εργοστασίου και εφάπτεται στη Λεωφόρο Καραμανλή, η οποία είναι πολυσύχναστη κεντρική λεωφόρος της πόλης της Λάρισας με αρκετά μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και θεωρούμε ότι δεν είναι πρέπον το υλικό του ατυχήματος να εκτίθεται σε κοινή θέα, για ευνόητους λόγους.
Επίσης, ο χώρος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο του εργοστασίου, από την οποία προσέρχεται καθημερινά στην εργασία το σύνολο του προσωπικού», καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου, με την οποία αντιπροτείνεται το Στρατόπεδο Μπουγά, το οποίο είναι ενεργό στρατόπεδο».

eleftheria.gr
sidirodromikanea.blogspot.com