Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Σε πρώην σιδηροδρομικό σταθμό στις όχθες του Σηκουάνα θα στεγαστεί Tο μουσείο Giacometti


Ο Ελβετός μοντερνιστής γλύπτης και ζωγράφος Αλμπέρτο Τζιακομέττι (Alberto Giacometti) πρόκειται να αποκτήσει έναν νέο χώρο για τη συλλογή των έργων του και συγκεκριμένα στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού «Gare des Invalides», στις όχθες του Σηκουάνα, έπειτα από έντονη ανησυχία ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της συλλογής του θα μεταφερθεί στο εξωτερικό.

Αυτήν τη στιγμή τα έργα του Τζακομέττι στεγάζονται σε ινστιτούτο, σε ένα αρχοντικό art deco στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο στούντιο Montparnasse, όπου ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1966, έζησε και εργάστηκε για 40 χρόνια. Το ινστιτούτο διαθέτει, μεταξύ άλλων, 95 πίνακες ζωγραφικής, 260 μπρούντζινα έργα, χιλιάδες σχέδια και χαρακτικά, καθώς και ένα εκτεταμένο αρχείο με έγγραφα του καλλιτέχνη και μέρος της βιβλιοθήκης του. Όμως δεν διαθέτει αρκετό χώρο.

Αυτήν τη στιγμή τα έργα του Τζιακομέττι στεγάζονται σε ινστιτούτο, σε ένα αρχοντικό art deco στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο στούντιο Montparnasse, όπου ο καλλιτέχνης, ο οποίος πέθανε το 1966, έζησε και εργάστηκε για 40 χρόνια. Το ινστιτούτο διαθέτει, μεταξύ άλλων, 95 πίνακες ζωγραφικής, 260 μπρούντζινα έργα, χιλιάδες σχέδια και χαρακτικά, καθώς και ένα εκτεταμένο αρχείο με έγγραφα του καλλιτέχνη και μέρος της βιβλιοθήκης του. Όμως δεν διαθέτει αρκετό χώρο.

Η διευθύντρια του ινστιτούτου, Κατρίν Γκρενιέ (Catherine Grenier), ανέφερε ότι το νέο κτήριο είναι 6.000 τετραγωνικά μέτρα. «Θα έχουμε αρκετό χώρο για να παρουσιάσουμε τη συλλογή Τζακομέττι, προσωρινές εκθέσεις και το σχέδιό μας για μία σχολή τέχνης», δήλωσε η ίδια στη Le Monde και πρόσθεσε: «Η σύζυγος του καλλιτέχνη, Annette, η οποία πέθανε το 1993, ήθελε η συλλογή του να παραμείνει στο Παρίσι».

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το 2026, σύμφωνα με τον Guardian.

.zougla.gr
sidirodromikanea.blogspot.com