Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Πιο καθαρά, πιο πράσινα, αυτοφορτιζόμενα τρένα του αύριο που θα φέρουν επανάσταση στα βρετανικά σιδηροδρομικά ταξίδια

Ανακοινώθηκαν οι νικητές για τον διαγωνισμό First of a Kind (FOAK) 2022.
Τα αυτοφορτιζόμενα τρένα θα μπορούσαν να φτάσουν στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας, μεταμορφώνοντας το μέλλον των μεταφορών μετά τη λήψη κρατικής χρηματοδότησης.

Κορυφαίοι καινοτόμοι και εφευρέτες κέρδισαν χρηματικά έπαθλα για να ζωντανέψουν τις καινοτομίες τους, στο πλαίσιο του διαγωνισμού First of a Kind 2022. Ο φετινός διαγωνισμός, σε συνεργασία με την Innovate UK , επικεντρώθηκε σε νέες ιδέες που θα μεταμορφώσουν τα σιδηροδρομικά ταξίδια για τους επιβάτες και θα απελευθερώσουν το δίκτυο από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Το FOAK 2022 είδε 24 καινοτόμους να λάβουν μερίδιο άνω των 5 εκατομμυρίων λιρών με επιχορηγήσεις έως και 400.000 £ ο καθένας. Από την τεχνολογία που κάνει τους σιδηροδρόμους μας πιο πράσινους από ποτέ, αφαιρώντας τις επιβλαβείς εκπομπές από τα καυσαέρια των τρένων έως την έρευνα για την τροφοδοσία των σιδηροδρόμων μας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι φετινοί επιτυχημένοι πλειοδότες θα φέρουν επανάσταση στο μέλλον των ταξιδιών με τρένο για τις επόμενες γενιές.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάρπερ είπε:

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μακρά ιστορία να πρωτοστατεί στην καινοτομία των σιδηροδρόμων και ο πρώτος διαγωνισμός στο είδος του έχει τα μεγάλα μυαλά του σήμερα να δημιουργήσουν τα τρένα του αύριο.

Μέσω κρατικής χρηματοδότησης εκατομμυρίων λιρών, δίνουμε πνοή σε ιδέες που θα φέρουν επανάσταση στους σιδηροδρόμους μας και θα τους κάνουν πιο πράσινους από ποτέ.

Αυτή είναι μόνο η αρχή και, ως υπουργός Μεταφορών, είμαι αποφασισμένος να υποστηρίξω τη βρετανική καινοτομία και να δημιουργήσω μια πράσινη βιομηχανία σιδηροδρόμων αιχμής που προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη για τους επιβάτες και τα εμπορεύματα.

Ο Mike Biddle, Εκτελεστικός Διευθυντής του Net Zero στο Innovate UK , δήλωσε:

Οι καινοτομίες που χρηματοδοτούνται μέσω αυτού του διαγωνισμού θα βοηθήσουν στην παροχή ενός πιο πράσινου σιδηροδρόμου με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων που θα μεταφέρει όλο και υψηλότερα ποσοστά των εμπορευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου .

Παραδόθηκε από την Innovate UK , για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών μέσω της Πρωτοβουλίας Έρευνας Μικρών Επιχειρήσεων, αναζητά τις καλύτερες και πιο έξυπνες ιδέες.

Εταιρείες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιδείξει την ποιότητα των καινοτομιών τους σε προηγούμενους γύρους αυτού του προγράμματος. Τώρα θα υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερες καινοτομίες για να βοηθήσουμε στην παροχή ενός πιο πράσινου σιδηροδρόμου που θα ωφελεί τους επιβάτες, τους εργαζόμενους και τους πελάτες για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές.

Οι φετινοί νικητές περιλαμβάνουν:

Ο Varamis, ο οποίος, σε στενή συνεργασία με την DHL και τη Fedex, φέρνει την επανάσταση στην παράδοση δεμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο , επαναφέροντας τις προηγούμενες επιβατικές άμαξες και θέτοντας το σιδηρόδρομο στην καρδιά της έκρηξης των διαδικτυακών αγορών για τη δημιουργία υπηρεσιών παράδοσης υψηλής ταχύτητας χωρίς επιστολές.

Η Echion Technologies, ένας άλλος επιτυχημένος πλειοδότης, αναπτύσσει μπαταρίες που θα φορτίζουν από εναέρια καλώδια και θα χρησιμοποιούν αυτή τη φόρτιση για να «πήδουν» σε μη ηλεκτροκίνητο τμήμα της γραμμής και, ουσιαστικά, να δημιουργήσουν αυτοφορτιζόμενα τρένα – πραγματικά, «το πρώτο του είδους».

Η Thales Ground Transportation Systems έχει αναπτύξει νέους αισθητήρες που θα ανιχνεύουν ανθρώπους που πλησιάζουν σε ράγες, θα εντοπίζουν τη θέση τους και θα δίνουν έγκαιρη προειδοποίηση στο προσωπικό – σωτήρια τεχνολογία που θα μειώσει την αναστάτωση και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως επέμβαση αυτοκτονίας ή ακόμα και να σταματήσει τους διαδηλωτές να μπαίνουν στις γραμμές.

Άλλα έργα που κέρδισαν περιλαμβάνουν:

  • αυτόματα συστήματα που ανιχνεύουν και σταματούν τις πλημμύρες
  • ηλεκτρικά συστήματα κίνησης αιχμής που αντικαθιστούν τους ρυπογόνους κινητήρες ντίζελ
  • νέα τεχνολογία για την άμεση αναμετάδοση πληροφοριών τροχιάς για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της ασφάλειας των σιδηροδρόμων

Οι νικητές με ιστορικό επιτυχίας θα έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν για περαιτέρω χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς τα έργα περνούν από την ιδέα στην υλοποίηση.

Ο διαγωνισμός First of a Kind έχει ήδη βοηθήσει στην έναρξη περισσότερων από 100 έργων που έχουν μεταμορφωτικό αποτέλεσμα σε ολόκληρο τον κλάδο. Στους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνονται το Riding Sunbeams, το οποίο τροφοδοτεί τους σιδηροδρόμους με το φως του ήλιου, και τους ηχητικούς τοίχους του 4Silence που ακυρώνουν την ηχορύπανση από τον σιδηρόδρομο.

gov.uk

sidirodromikanea.blogspot.com