Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Αυτοί είναι οι φρουροί σιδηροδρόμων της Ουκρανίας επιφορτισμένοι με την προστασία των τρένων, των αγαθών και των ανθρώπων


Από την αρχή του πολέμου, οι Ουκρανοί εργαζόμενοι σιδηροδρόμων διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση και λειτουργία της ζωτικής σημασίας υποδομής. Ένας ειδικός παραστρατιωτικός κλάδος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων είναι επιφορτισμένος με την προστασία των υποδομών, των αγαθών και του ουκρανικού λαού. Ποιο είναι το ιστορικό αυτών των φρουρών σιδηροδρόμων;

Στις 10 Μαρτίου, λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε τροποποίηση ψηφίσματος στην Ουκρανία. «Κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου που εισήχθη με Διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας, το παραστρατιωτικό προσωπικό της τμηματικής ασφάλειας των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων μπορεί να εμπλέκεται σε εθνικά, στρατιωτικά και ειδικά μέτρα, τη συνοδεία και την προστασία του τροχαίου υλικού και την προστασία της υποδομής εγκαταστάσεις."

Τα καθήκοντα του παραστρατιωτικού κλάδου περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών και την παροχή βοήθειας για την προστασία του πληθυσμού, των εδαφών, του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναφέρει το ψήφισμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπλα στρατιωτικής ποιότητας σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επίσης, προστέθηκε μια ρήτρα που αναφέρει ότι η στρατιωτική περιουσία άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, ιδίως όπλα και πυρομαχικά, μπορεί να μεταβιβαστεί στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους για χρήση από τις παραστρατιωτικές μονάδες προστασίας του νομού.

Αυτά τα καθήκοντα στους σιδηροδρόμους δεν είναι χωρίς κινδύνους, με τις υποδομές να αποτελούν σημαντικό στόχο για τους Ρώσους. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά, προκαλώντας ζημιές στη σιδηροδρομική υποδομή, δήλωσε ο επικεφαλής των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων (Ukrzaliznytsia) Alexander Kamyshin στο Twitter.

Ιστορία του παραστρατιωτικού κλάδου των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων

Η παραστρατιωτική παρουσία στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους δεν είναι νέα και υπάρχει από τη δεκαετία του '90. Το αρχικό ψήφισμα σχετικά με το παραστρατιωτικό προσωπικό των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων (JSC Ukrzaliznytsia) χρονολογείται από το 1994. Για παράδειγμα, εξυπηρετούσε τη μεταφορά φορτίου και την υποδομή, με καθήκοντα όπως η προστασία αγαθών και υλικών από κλοπή.

Πριν από τον πόλεμο, το περιφερειακό υποκατάστημα των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων στη Νότια Ουκρανία, Prydniprovska zaliznytsia , είπε ότι οι παραστρατιωτικοί φρουροί του σιδηροδρόμου Prydniprovsk εξοικονόμησαν φορτίο και περιουσία αξίας άνω των 4,3 εκατομμυρίων εθνικού νομίσματος (121.000 ευρώ) από κλέφτες το 2020. συνολικά 428 περιπτώσεις εγκληματικής εισβολής σε εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω του σιδηροδρόμου. Επίσης, σε τουλάχιστον 1.116 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα για περπάτημα στις πίστες. Από το 2020, παραστρατιωτικοί φρουροί προστέθηκαν επίσης στα επιβατικά τρένα για να αυξηθεί η ασφάλεια στα τρένα. Σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης , έγινε σύνδεση με την επίθεση μιας γυναίκας σε τρένο λίγο πριν.

Σε καιρό πολέμου: φύλαξη ζωτικής σημασίας υποδομής και φορτίου

Με τη ρωσική εισβολή το 2022, τα καθήκοντα των παραστρατιωτικών φρουρών επεκτάθηκαν στην αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών και στην προστασία του πληθυσμού. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι παραστρατιωτικοί φρουροί της περιοχής του Χάρκοβο, του Prydniprovsk Railway και του Odesa Railway έλαβαν νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα και κιτ πρώτων βοηθειών, ανακοίνωσε ο Ουκρανικός Σιδηρόδρομος.

25 θωρακισμένα γιλέκα για αυξημένη προστασία και 14 σύγχρονα κιτ πρώτων βοηθειών παραδόθηκαν στη μονάδα παραστρατιωτικής φρουράς του Χάρκοβο, εικόνα: Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι

«Συνεχίζουμε να στελεχώνουμε το προσωπικό ασφαλείας του τμήματος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε όσους φρουρούν κρίσιμες υποδομές και φορτία κοντά στις πρώτες γραμμές», δήλωσε ο Volodymyr Aleksandrov, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος Στρατιωτικής Φρουράς των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Νωρίτερα φέτος, τον Μάρτιο, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανάρτησαν στο Telegram ότι, μαζί με τον στρατό, συνέλαβαν δύο Ρώσους σαμποτέρ που εργάζονταν στο Κίεβο, λέγοντας ότι «οι προδότες παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές».

Πυρόσβεση

Ορισμένα υποκαταστήματα σιδηροδρόμων στην Ουκρανία διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην εξάλειψη και την πρόληψη πυρκαγιών. Συνολικά, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν στον στόλο τους 46 πυροσβεστικά τρένα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πλήρους κλίμακας, κλήθηκαν 61 φορές να καταπολεμήσουν πυρκαγιές, ατυχήματα και τις συνέπειες των βομβαρδισμών από τη Ρωσία.Πυροσβέστες σιδηροδρόμων από τον περιφερειακό κλάδο της Οδησσού των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, εικόνα: Σιδηρόδρομος της Οδησσού (2019)

Η Ukrzaliznytsia έλαβε σύγχρονο πυροσβεστικό εξοπλισμό από ξένους οργανισμούς United Help Ukraine, Help Razom και το Ουκρανικό Πολιτιστικό & Ανθρωπιστικό Ινστιτούτο. Συγκεκριμένα, μοντέρνα προστατευτική ενδυμασία, κράνη, αναπνευστήρες και γεννήτριες αφρού σε κάνιστρα παραδόθηκαν στους πυροσβέστες στην Οδησσό, το Kryvyi Rih και το Χάρκοβο.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com