Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Έρχεται εφαρμογή για να κλείνεις από την Ελλάδα θέση σε όλα τα τρένα της Ευρώπης



Μία νέα πλατφόρμα η οποία θα επιτρέπει στο επιβατικό κοινό να κλείνει θέση σε όλα τα τρένα της Γηραιάς Ηπείρου προωθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Frans Timmermans.

Σημαντικές προσπάθειες για την πρώθηση των σιδηροδρομικών ταξιδιών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης καταβάλλει η Κομισιόν, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.

Μιλώντας στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό “BNR”, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού συστήματος κρατήσεων εισιτηρίων το οποίο θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες.

Παράλληλα, έδωσε προθεσμία για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού συστήματος κρατήσεων εισιτηρίων έως το τέλος του έτους. Σημείωσε, δε, ότι σε περίπτωση που οι σιδηροδρομικές εταιρείες δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες του, τότε θα προωθηθεί σχετική νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική τη δημιουργία του συστήματος.

«Οι άνθρωποι θέλουν να μετακινηθούν με τρένα, αλλά πρέπει να το κάνετε ευκολότερο για αυτούς», ήταν το σαφές μήνυμα του Frans Timmermans προς τον κλάδο των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Προσώρας δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το είδος της πλατφόρμας. Η κράτηση, ωστόσο, των εισιτηρίων θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου (smartphone), ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται με μόνο λίγα «κλικ». Φυσικά η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν εύκολα θέση για ένα ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δρομολόγιο.


Σημειώνεται ότι το 2021 η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι μέσα στο τρίτο τρίμηνο του συγκεκριμένου έτους θα διοργάνωνε μια πανευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση για τα πολυτροπικά ταξίδια σε ολόκληρη την ΕΕ, έχοντας ως στόχο να παρουσιάσει τη νομοθετική πρόταση προς το τέλος του 2021. Παρ’ όλα αυτά, στο Πρόγραμμα Εργασίας της Κομισιόν για το 2022, η εν λόγω νομοθετική πρόταση ανακοινώθηκε για το τέλος του 2022.

«Ήρθε η ώρα να επενδύσουμε. Με ενοχλεί που υπάρχουν ακόμα τρεις πτήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άμστερνταμ, την ίδια ώρα που οι πόλεις συνδέεονται με τρένο υψηλών ταχυτήτων. Τα νυχτερινά τρένα επιστρέφουν, αλλά συνήθως έχουν 100% πληρότητα και επομένως πρέπει να αυξηθεί η χωρητικότητά τους».
Ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του με τον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Timmermans ρωτήθηκε σχετικά και με το αν οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν το «αντίδοτο» για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων και δη στα τρένα υψηλών ταχυτήρων όπως αυτό που εκτελεί το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Άμστερνταμ.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν, ότι το αυξημένο κόστος δεν έχει σχέση με το καθεστώς ιδιοκτησίας των σιδηροδρόμων, αλλά με το γεγονός ότι έχουν συνέχεια 100% πληρότητα.

carandmotor.gr
sidirodromikanea.blogspot.com