Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Έρχεται το τρίτο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ της Ελλάδας –Πού θα κατασκευαστεί


Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο των 477 εκ. ευρώ που θα ολοκληρώσει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Πατρών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το έργο της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 11 χλμ. Ρίο-Νέος Λιμένας Πατρών, η οποία συγκαταλέγεται στα έξι κομβικά σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς ύψους 4 δισ. ευρώ που προχωράει η ΕΡΓΟΣΕ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Πρόκειται για μια εργολαβία που θα ολοκληρώσει το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους ταξιδιού.

Το έργο, το οποίο θα αναβιώσει τη διπλή γραμμή από το Ρίο μέχρι και το νέο λιμάνι της πόλης, περιλαμβάνει, επίσης, τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Πατρών η οποία θα έχει μήκος 5,16 χλμ.Έτσι, θα αναδειχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας, πίσω μόνο από τη Σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους (9,3 χλμ.) και τη Σήραγγα Όθρυος (7,02 χλμ.) οι οποίες εντάσσονται στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι σήμερα την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Σήραγγα Τεμπών (5,0 χλμ.). 

Ειδικότερα, η διπλή γραμμή Ρίο-Νέο Λιμένας Πατρών των 11 χλμ. θα περιλαμβάνει συνολικά 11 στάσεις, οι οποίες θα είναι οι εξής:Ρίο
Καστελλόκαμπος
Μποζαϊτικα
Κανελλοπούλου
Αγυιά
Παναχαϊκή
Άγιο Διονύσιος
Τριών Συμμάχων
Άγιος Ανδρέας
Νέο Λιμάνι

Το τρένο θα διέρχεται σε σήραγγα πριν την στάση Κανελλοπούλου και θα εξέρχεται από το τούνελ λίγα μέτρα πριν τη στάση «Νέο Λιμάνι».

Σημειώνεται ότι κοντά στη στάση «Κανελλοπούλου» προβλέπεται η δημιουργία παιδικών χαρών, παρκών, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, ενώ στη στάση «Άγιος Διονύσιος» θα διατεθούν 35 στρέμματα προς αστική ανάπλαση.

Τέλος στη στάση «Άγιος Ανδρέας» θα υπάρχει μετεπιβίβαση με τη σιδηροδρομική γραμμή προς Πύργο, την ίδια ώρα που μετά από λίγα μέτρα θα κατασκευαστούν πεζογέφυρες με αρχιτεκτονική που θα είναι εναρμονισμένη στο τοπίο της πόλης. Στο σύνολο των εργασιών για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής περιλαμβάνεται, τέλος, εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και ETCS Level 1 και ηλεκτροκίνηση.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 477 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με διαβεβαιώσεις αρμόδιων παραγόντων στις αρχές του 2023 θα υπάρχει ανάδοχος της εργολαβίας.carandmotor.gr
sidirodromikanea.blogspot.com