Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Η EBRD χρηματοδοτεί το τμήμα του Καζακστάν της διαδρομής Κίνας-Ευρώπης παρακάμπτοντας τη Ρωσία


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα παράσχει έως και 50 δισεκατομμύρια τένγκε (103,20 εκατομμύρια δολάρια) στην κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων του Καζακστάν για να χρηματοδοτήσει αναβαθμίσεις κατά μήκος μιας διαδρομής Ευρώπης-Ασίας που παρακάμπτει τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η τράπεζα.

«Μέχρι πρόσφατα, έως και το 95% της εμπορευματικής κίνησης μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διοχετεύονταν μέσω του Βόρειου Διαδρόμου, ο οποίος διέρχεται από το Καζακστάν, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBRD.

«Καθώς οι διεθνείς αερομεταφορείς αναζητούν ολοένα και περισσότερο εναλλακτικές λύσεις για τη διέλευση από το ρωσικό έδαφος, η ζήτηση για μεταφορά μέσω του Μεσαίου Διαδρόμου, που συνδέει το Καζακστάν με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία μέσω της Κασπίας Θάλασσας, έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ανάπτυξή του είναι πρωταρχικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του περιφερειακό εμπόριο».

Η τράπεζα θα επενδύσει τα χρήματα σε ένα τοπικό ομόλογο που εκδίδεται από το Καζακστάν Temir Zholy (KTZ), τη σιδηροδρομική εταιρεία.

Η επένδυση θα βοηθήσει επίσης την KTZ να αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της και να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιοργάνωσης των διαμετακομιστικών εμπορευματικών της δραστηριοτήτων, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή, ανέφερε η EBRD.

Το Καζακστάν μπορεί να διαμετακομίσει κινεζικά φορτία τόσο στη Ρωσία, σιδηροδρομικώς, όσο και στο Αζερμπαϊτζάν, μεταφέροντάς τα μέσω της Κασπίας Θάλασσας από το λιμάνι του Ακτάου.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του ίδιου του έθνους της Κεντρικής Ασίας μέσω της Ρωσίας απειλήθηκαν αφού ο φορέας εκμετάλλευσης ενός αγωγού που μεταφέρει αργό από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα διατάχθηκε από ρωσικό δικαστήριο να αναστείλει τη δραστηριότητα για 30 ημέρες στις 5 Ιουλίου.

finance.yahoo.com
sidirodromikanea.blogspot.com