Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Η επίλυση των προβλημάτων στους σιδηροδρόμους της Βρετανίας πάει πιο μακριά - Πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να κινηθεί.


Η προοπτική επίλυσης της τρέχουσας σιδηροδρομικής διαμάχης στη Βρετανία φαίνεται ακόμη πιο κάτω. Μια συμφωνία είναι λιγότερο πιθανή τώρα, στο τέλος μιας εβδομάδας απεργίας. Με το δίκτυο στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία να είναι "τραυματισμένο", η διαμάχη που ξεκίνησε την ημέρα του καλοκαιριού φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ να μαίνεται στα μέσα του χειμώνα.

Simon Walton


Οι συνομιλίες μεταξύ των αφεντικών των σιδηροδρόμων και των ηγετών των συνδικάτων έληξαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Αυτό καταδίκασε τη Βρετανία σε μια τρίτη ημέρα απεργίας για να κλείσει μια εβδομάδα που ήταν λιγότερο από ευχάριστη στους βρετανικούς σιδηροδρόμους. Με εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία, το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί μια αποχώρηση από μέλη του συνδικάτου RMT, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού σηματοδότησης Network Rail. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να εμπλακεί σε συνομιλίες και τώρα ο καύσωνας ανεβαίνει με τις δύο πλευρές εδραιωμένες.

Υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας

Ο γραμματέας μεταφορών, Γκραντ Σαπς , παραδέχτηκε σιωπηρά ότι έχασε τη μάχη αυτής της εβδομάδας για τη Βρετανία, αλλά το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του φαίνεται ότι σκοπεύει να κερδίσει τον πόλεμο. Η κυβέρνηση λέει ότι θα δράσει για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν έκτακτο προσωπικό για να συμβάλει στην άμβλυνση των διαταραχών που προκαλούνται από την απεργία.
Ο Grant Shapps ακούει να λένε τα συνδικάτα (Flickr)

Αυτή είναι ξεκάθαρα μια εξέλιξη της ιδέας των «εργαζομένων στα πρακτορεία» που επικράτησε νωρίτερα την εβδομάδα και απορρίφθηκε από τους επικριτές ως απόσπαση της προσοχής και ανέφικτο. Ωστόσο, σε μια προστατευμένη διαμάχη, υπάρχει περιθώριο για την έξοδο από το αδιέξοδο με αυτή τη στρατηγική. Ωστόσο, οι παρατηρητές λένε ότι ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η νομοθεσία που επιβάλλει μια «υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας» στους σιδηροδρόμους, αναγκάζοντας τα συνδικάτα να παρέχουν κάλυψη για ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών, ανεξάρτητα από τους όρους οποιασδήποτε διαφοράς.

Φορτίο που επικεντρώνεται σε κρίσιμες ροές

Η βιομηχανία εμπορευμάτων ανταποκρίθηκε με ανησυχία. Η Maggie Simpson, η γενική διευθύντρια του Rail Freight Group είπε με κάποια παραίτηση ότι τα πράγματα πήγαν όπως θα περίμενε κανείς. «Έχουμε προγραμματίσει εκ των προτέρων για εβδομάδες και το ίδιο και οι πελάτες μας», είπε. «Πολλοί φέρνουν φορτία προς τα εμπρός και συσσωρεύουν όπου μπορούν».
Βάζοντας ένα γενναίο πρόσωπο στην κατάσταση. Η Maggie Simpson ηγείται του Rail Freight Group (εικόνα Simon Walton)

Οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες διέρχονται, αλλά με ένα κλάσμα των συνηθισμένων αριθμών. Η Maggie Simpson εκτιμά ότι περίπου το είκοσι τοις εκατό των κανονικών υπηρεσιών εκτελούνται. «Έχουμε επικεντρωθεί σε κρίσιμες ροές, αγαθά σούπερ μάρκετ και καταναλωτικά αγαθά, αλλά είναι αλήθεια ότι τα μέλη μας πρέπει να δώσουν προτεραιότητα».

Οι καλύτερες προσπάθειες των ηγετών των συνδικάτων

Ο τομέας σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών εκτιμά ότι αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε στην πραγματικότητα το 60 με 70 τοις εκατό των κανονικών επιπέδων κυκλοφορίας. Αυτό συμβαίνει παρά τις τρεις ημέρες απεργίας που διέκοψαν τις επιχειρήσεις. Δεν είναι μια κατάσταση πραγμάτων που ο Simpson πιστεύει ότι μπορεί να συνεχιστεί. «Οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να κινηθούν γύρω από το τραπέζι και να επιλύσουν αυτό το ζήτημα», είπε. «Φοβόμαστε μια παρατεταμένη διαμάχη. Η αγορά των logistics οδηγεί τις επιχειρήσεις στη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο».
Ο Mick Lynch ηγείται του RMT

Εάν η διαμάχη διαρκέσει τόσο πολύ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέα όπλα. Παρά τις καλύτερες προσπάθειες των ηγετών των μαχητών συνδικάτων να φέρουν τη χώρα μας σε αδιέξοδο, είναι σαφές ότι οι απεργίες αυτής της εβδομάδας δεν είχαν τον επιθυμητό αντίκτυπο», δήλωσε ο Grant Shapps υποστηρίζοντας τη νέα σχεδιαζόμενη νομοθεσία. «Ωστόσο, πάρα πολλές σκληρά εργαζόμενες οικογένειες και επιχειρήσεις επηρεάστηκαν άδικα από την άρνηση του σωματείου να εκσυγχρονιστεί. Μεταρρυθμίσεις όπως αυτή η νομοθεσία είναι ζωτικής σημασίας και θα διασφαλίσουν ότι τυχόν μελλοντικές απεργίες θα προκαλέσουν ακόμη λιγότερη αναστάτωση και θα επιτρέψουν σε προσαρμόσιμο, ευέλικτο, πλήρως καταρτισμένο προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Εν τω μεταξύ, το συνδικάτο στο επίκεντρο της διαμάχης, το RMT, έχει δεσμευτεί ότι θα ζητήσει σύντομα περισσότερες απεργίες. «Θέλουμε μια συμφωνία που να μας παρέχει ασφάλεια στην εργασία, να υπερασπίζεται τις συνθήκες μας και να μας προσφέρει συμφωνία αμοιβών», δήλωσε ο Mick Lynch, ο επικεφαλής του συνδικάτου. Η ισχύουσα νομοθεσία θα απαιτεί από την ένωση να ειδοποιήσει άλλες δύο εβδομάδες. Μια εβδομάδα μπορεί να είναι πολύς χρόνος στην πολιτική, ένα δεκαπενθήμερο μπορεί να είναι μια αιωνιότητα στις εργασιακές σχέσεις.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com