Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Σε τούνελ αβεβαιότητας το τρένο – Δυσοιώνες οι πρώτες εκτιμήσεις για το Ευρωπαϊκό «ΟΧΙ» στο έργο Πάτρα – Ρίο

Ξαφνική εμπλοκή με τη χρηματοδότηση του έργου της υπογειοποίησης που δεν έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Συναγερμός σε υπ. Υποδομών και ΕΡΓΟΣΕ.

Με τον υφιστάμενο σχεδιασμό η υπογειοποίηση της γραμμής θα ξεκινούσε από την Κανελλοπούλου, αλλά δήμος και υπουργείο συζητούσαν πιθανή επέκταση προς το Ρίο.

Σωτήρης Παπανδρέου

Πολύ σοβαρές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο θέμα της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, μετά την απόρριψη του αιτήματος χρηματοδότησης που είχε υποβάλλει η ΕΡΓΟΣΕ στη Κομισιόν.

Η αρνητική εξέλιξη επιβεβαιώθηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» από αξιόπιστες πηγές της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη θέση, καθώς το θέμα φαίνεται πως ανέλαβε να χειριστεί το Υπουργείο Υποδομών, που επίσης δεν περίμενε μια τέτοια τροπή στην υπόθεση.

Το αίτημα για χρηματοδότηση ύψους 168 εκατ. ευρώ, μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility), αφορούσε στο τμήμα του σιδηροδρομικού έργου μεταξύ Ρίου-Αγίου Διονυσίου, που είναι συνολικού κόστους 198 εκατ. ευρώ και αποτελεί το προτελευταίο τμήμα πριν η γραμμή φτάσει στο νέο λιμάνι.
Η Κομισιόν φέρεται να το απέρριψε γιατί θεωρεί δαπανηρή την λύση της πλήρους υπογειοποίησης στο τμήμα της γραμμής Ρίο – Αγιος Διονύσιος – Νέο Λιμάνι μήκους 6,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Πατρέων και φορέων της περιοχής, αλλά και απόφαση του Υπουργείου Υποδομών.
Ακόμα η Κομισιόν φέρεται να προβάλλει κινδύνους εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος του έργου, λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και της αδειοδότησης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΕΙΧΑ ΠΕΙ…»


Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, με την ιδιότητα του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και παλαιότερα της ΕΡΓΟΣΕ, δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών. «Είναι βέβαιο ότι το πανηγύρι έχει τελειώσει» είπε στην «Π» θεωρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να χρηματοδότησει το έργο με τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Επί διοίκησης Κώστα Σπηλιόπουλου στον ΟΣΕ το 2019, η χάραξη που είχε προταθεί στον Δήμο Πατρέων προέβλεπε κατά κύριο λόγο επιφανειακή διέλευση της γραμμής από τον βασικό αστικό ιστό της Πάτρας, η οποία είχε απορριφθεί ασυζητητί.

«Από τότε φώναζα ότι με την λύση της πλήρους υπογειοποίησης το έργο θα ήταν παρακινδυνευμένο. Είχα φέρει και εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Πάτρα για να δει από κοντά τη γραμμή και είχα διαπιστώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γινόταν δεκτό για καθαρά οικονομοτεχνικούς λόγους το έργο, λόγω υπερβολικού κόστους» είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Τώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσμενής, γιατί το έργο έχει δημοπρατηθεί χωρίς χρηματοδοτική ομπρέλα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ τριών εργοληπτικών σχημάτων.

Αυτό, κατά τον κ. Σπηλιόπουλο είναι τουλάχιστον προβληματικό, εκθέτει το υπουργείο Υποδομών και θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της εργολαβίας υπό τις παρούσες συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή πρακτικά δεν υφίσταται έργο και η δημοπράτηση είναι τον αέρα, γιατί το έργο θέλει επανασχεδιασμό» είπε ο κ. Σπηλιόπουλος.

ΑΡ. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ: «ΠΡΟΕΧΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ…»


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Αρης Γκατζόγιας σημείωσε: «Τα επιχειρήματα που επικαλείται η Κομισιόν προκαλούν εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να κολλάει ένα έργο στο τελευταίο χιλιόμετρο σε ζητήματα αρχαιολογίας και απαλλοτριώσεων τα οποία ήδη γνωρίζουμε; Για εμάς το θέμα φαίνεται να είναι καθαρά οικονομοτεχνικό, στο κατά πόσο δηλαδή μπορούν να αποσβεστούν σε βάθος χρόνου τα 198 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το τμήμα αυτό της γραμμής. Για εμάς, η κατάληξη του τρένου στο νέο λιμάνι θα φέρει νέες επενδύσεις, αναζωογόνηση και νέες θέσεις εργασίας στην πόλη, γι΄αυτό θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα μαχητά και μη επιχειρήματα. Να μην είμαστε δογματικοί, αλλά ούτε και με ελαφρά τη καρδία να απεμπολήσουμε ένα τόσο σοβαρό έργο για την Πάτρα».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: «ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ…»

Μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «κλωτσάει» για την χρηματοδότηση της υπογειοποίησης μέχρι και την Πάτρα (δηλαδή στο κομμάτι Ρίο-Αγιος Διονύσιος), άρα «κόβει» το έργο, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης πήρε θέση:
«Υποστηρίζεται από το υπουργείο ότι υπάρχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να ξεπεραστούν.

Ζητούμε να συμπληρωθεί το κονδύλι και να βρεθεί κι άλλος τρόπος χρηματοδότησης, ώστε και στα 2.250 μέτρα που συνδέουν την Κανελλοπούλου με το Ρίο, η νέα σιδηροδρομική γραμμή να υπογειοποιηθεί.

Να γίνει έτσι πραγματικότητα το όνειρο της πόλης. Να έχουμε υπόγειο σιδηρόδρομο, προαστιακό και το γραμμικό πάρκο στην επιφάνεια, μοναδικό στην Ελλάδα, όπου για 10 χιλιόμετρα θα μπορεί κανείς να κινηθεί πεζός ή με ποδήλατο, να κάνει αθλητικές δραστηριότητες, να απολαμβάνει χώρους αναψυχής. Φιλοδοξούμε να κάνουμε πολλά πράγματα εκεί για το λαό της πόλης μας.

Την επόμενη Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 8 το απόγευμα, έχουμε συγκέντρωση στο Ρίο, στη στάση του προαστιακού. Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, έχουμε την πρόθεση να επισκεφθούμε, μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή για να του παραδώσουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Αυτή η ανάπλαση μαζί με τον προαστιακό είναι αναγκαία για την πόλη. Η περιοχή για την οποία συζητούμε περιλαμβάνει την Πανεπιστημιούπολη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την παραθαλάσσια ζώνη και γύρω υπάρχει μια δομημένη αστική περιοχή. Αρα η υλοποίηση αυτού του έργου είναι πολύ σημαντική».

Χρ. Οικονόμου: Γυρίσαμε εκεί που βρισκόμασταν 10 χρόνια πίσω

Ο σιδηροδρομικός μηχανικός Χρήστος Οικονόμου, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Γραμματείας Τομέα Υποδομών του κόμματος, δήλωσε στην «Π» για τις εξελίξεις: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματα που διαχειρίστηκαν τα τελευταία 8 χρόνια την εξουσία αλλά και το γνωστό αδιάλλακτο και μονίμως αντιδραστικό ΚΚΕ, καλυπτόμενο πίσω από τον Δήμο της Πάτρας, γυρίζουν για χρόνια γύρω – γύρω από το ίδιο σημείο. Οχι αναγκαστικά γύρω από το πρόβλημα καθ΄αυτό, αλλά από αυτό που στον δημόσιο λόγο περιγράφεται ως «πρόβλημα» και συνήθως ορίζεται με λανθασμένο τρόπο.

Ως εκ θαύματος «ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα» αφού η Κομισιον δεν χρηματοδοτεί το έργο της υπογειοποίησης. Δεν προκειται περι απρόβλεπτης εξέλιξης. Η αντίδραση της κοινοτικής πλευράς ήταν πάντοτε απόλυτη και κάθετη: Το έργο της υπογειοποίησης είναι μη χρηματοδοτήσιμο.Αρα, που βρισκόμαστε σήμερα, πέρα από τις ανακοινώσεις του προηγούμενου υπουργού, του νυν υπουργού και τις «αντιδράσεις» του Δήμου, που άφησε την ιδέα της περιμετρικής χάραξης και βολεύτηκε με την «υπογειοποίηση»;

Βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν πριν 10 χρόνια όταν έγινε σαφές στην τότε κυβέρνηση, ότι η λύση, για υπογειοποίηση δεν είναι χρηματοδοτήσιμη από κοινοτικούς πόρους: Δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα. Οι περίφημες μελέτες δε για υπογειοποίηση από το Ρίο είναι αναγνωριστικές χαράξεις και τίποτα περισσότερο. Τελικά χάθηκαν 10 χρόνια. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ αλλά και το ΚΚΕ απέτυχαν. Αυτή είναι η αλήθεια».

pelop.gr
sidirodromikanea.blogspot.com