Κλιμακώνεται η διαμάχη λόγω της άρνησης του Βίλνιους να επιτρέψει στον χάλυβα και το σιδηρομετάλλευμα να διασχίσουν τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ
Μια φωτογραφία του πολέμου στην Ουκρανία εμφανίζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βίλνιους, από τον οποίο περνούν τρένα από τη Μόσχα στο Καλίνινγκραντ. Φωτογραφία: Petras Malūkas/AFP/Getty Images
Ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου απείλησε τον «πληθυσμό της Λιθουανίας» σε μια κλιμάκωση της διαμάχης σχετικά με την άρνηση του λιθουανικού σιδηροδρόμου να επιτρέψει σε ορισμένα εμπορεύματα να διασχίσουν τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Μετά από μια συνάντηση στην περιοχή, η οποία είναι σφηνωμένη μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας, 800 μίλια από τη Μόσχα, ο Νικολάι Πατρούσεφ ενίσχυσε τη ρητορική απειλώντας με «σοβαρές συνέπειες».
«Η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», είπε ο Patrushev. «Τα κατάλληλα μέτρα … θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον… Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας».
Το Σαββατοκύριακο, ο κρατικός σιδηρόδρομος της Λιθουανίας είχε πει σε Ρώσους πελάτες ότι δεν μπορούσε πλέον να μεταφέρει χάλυβα ή σιδηρομετάλλευμα σε όλη την επικράτεια της ΕΕ στο Καλίνινγκραντ , στη Βαλτική Θάλασσα.
Τα αγαθά στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην ΕΕ βάσει κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία περιλαμβάνουν ρωσικό άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και προηγμένη τεχνολογία. Μόλις λιγότερα από τα μισά από τα εμπορεύματα που διασχίζουν τη Λιθουανία σε περίπου 100 διαδρομές με τρένο κάθε μήνα εμπίπτουν στις κυρώσεις της ΕΕ, αν και υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες για την έναρξη ισχύος τους.
Η απαγόρευση του πετρελαίου δεν θα εφαρμοστεί πριν από τον Δεκέμβριο ως μέρος ενός συμβιβασμού μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Ακτιβιστές που διαμαρτύρονται έξω από την πρεσβεία της Λιθουανίας στη Μόσχα στις 21 Ιουνίου ενάντια στα κράσπεδα των τρένων στο Καλίνινγκραντ εμφανίζουν αφίσες που γράφουν «Κλείσιμο των συνόρων; Ο στρατός μας έχει χωρίς βίζα» και «Η Λιθουανία στην ουρά για τον εκδημοκρατισμό». Φωτογραφία: Maxim Shipenkov/EPA
Η ανακοίνωση των σιδηροδρόμων προκάλεσε κάποιες αγορές πανικού στο Καλίνινγκραντ και μια οργισμένη απάντηση από τη Μόσχα, όπου αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Λιθουανία ότι παραβίασε τις συμφωνίες διαμετακόμισης που συνήφθησαν το 2004.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η Λιθουανία ενεργούσε νόμιμα, αν και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα «διπλό έλεγχο», σε κάτι που φαινόταν να είναι μια προσπάθεια να αφαιρέσει το τσίμπημα από τη διαμάχη.
Ο Patrushev, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν, μιλούσε μετά από συνάντηση στο Καλίνινγκραντ, ενώ νωρίτερα την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ, για τους «αντιρωσικούς περιορισμούς».
«Επισημάνθηκε το απαράδεκτο τέτοιων ενεργειών, οι οποίες παραβιάζουν τις σχετικές νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Μιλώντας λίγο μετά τη συνάντηση, ο Έντερερ είπε ότι κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να «παραμείνει ήρεμη» και «να επιλύσει αυτό το ζήτημα διπλωματικά», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Το Καλίνινγκραντ , όπου έχει την έδρα του ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής Θάλασσας, έχει πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκους. Καταλήφθηκε από τη ναζιστική Γερμανία από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του πολέμου.
Γράφω από την Ουκρανία, όπου έχω περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων έξι μηνών, αναφέροντας τη συσσώρευση της σύγκρουσης και τη ζοφερή πραγματικότητα του πολέμου. Ήταν η πιο έντονη περίοδος της 30χρονης καριέρας μου. Τον Δεκέμβριο επισκέφτηκα τα χαρακώματα έξω από το Ντόνετσκ με τον ουκρανικό στρατό. Τον Ιανουάριο πήγα στη Μαριούπολη και οδήγησα κατά μήκος της ακτής στην Κριμαία. Στις 24 Φεβρουαρίου βρισκόμουν με άλλους συναδέλφους στην ουκρανική πρωτεύουσα καθώς έπεσαν οι πρώτες ρωσικές βόμβες.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945. Είναι, για τους Ουκρανούς, ένας υπαρξιακός αγώνας ενάντια σε έναν νέο αλλά οικείο ρωσικό ιμπεριαλισμό. Η ομάδα των ρεπόρτερ και των συντακτών μας σκοπεύει να καλύψει αυτόν τον πόλεμο για όσο διαρκέσει, όσο ακριβό κι αν είναι αυτό. Δεσμευόμαστε να αφηγούμαστε τις ανθρώπινες ιστορίες όσων έχουν παγιδευτεί στον πόλεμο, καθώς και τη διεθνή διάσταση. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς την υποστήριξη των αναγνωστών του Guardian. Είναι το πάθος, η δέσμευσή σας και οι οικονομικές συνεισφορές σας που στηρίζουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας και μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε ρεπορτάζ από μέρη όπως η Ουκρανία.
Εάν είστε σε θέση να βοηθήσετε με μια μηνιαία ή μεμονωμένη συνεισφορά, θα ενισχύσει τους πόρους μας και θα ενισχύσει την ικανότητά μας να αναφέρουμε την αλήθεια για το τι συμβαίνει σε αυτήν την τρομερή σύγκρουση.
Ευχαριστώ.
Λουκ ΧάρντινγκLuke Harding
Ξένος ανταποκριτήςForeign correspondent
theguardian.com
sidirodromikanea.blogspot.com