Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΡΕΝΩΝ


Χθες 23 Ιουνίου 2022 και περί ώρα 18:30 εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το κύριο χαρακτηριστικό των φαινομένων αυτών ήταν οι ισχυρές ριπές ανέμου σε τοπικό επίπεδο.

Τα καιρικά αυτά φαινόμενα (κυρίως οι ριπές του ανέμου) επηρέασαν την ομαλή κυκλοφορία των συρμών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα σημειώθηκαν 3 διαφορετικά συμβάντα μέσα σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 15 λεπτών τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή της ηλεκτροκίνησης σε σημαντικό μήκος σιδηροδρομικού δικτύου του άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα αναφέρονται τα ακόλουθα:

1.    Περί ώρας 18:30 ενημερώνεται ο Ρυθμιστής Έλξης ότι υπάρχει πτώση μεγάλου δένδρου εντός της γραμμής μεταξύ του ΤΧ4 και ΤΧ5. Κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Κυκλοφορίας έγινε διακοπή κυκλοφορίας των συρμών που κινούντο στην περιοχή αυτή με ταυτόχρονη διακοπή τάσης έλξης για να επέμβουν τα συνεργεία και να απομακρύνουν το δένδρο.

2.    Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 18:38 ο ΔΕΔΗΕ ενημέρωσε τον Ρυθμιστή Έλξης ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ένας πυλώνας του δικτύου των 150 KV ‘δίπλωσε’ με αποτέλεσμα ο Υποσταθμός της Σίνδου να τεθεί εκτός λειτουργίας.

3.    Τέλος περί ώρας 18:50 έπεσε άλλο ένα μεγάλο δένδρο στην περιοχή του Σ.Σ Αδένδρου με αποτέλεσμα να διακοπή η κυκλοφορία συρμών και προς τις 2 κατευθύνσεις.

Άμεσα το προσωπικό του ΟΣΕ μαζί με την συνδρομή της ΠΥ έσπευσαν  στις περιοχές των περιστατικών και άρχισαν αμέσως την αποκατάσταση των ζημιών με προσοχή ώστε να μην προκληθούν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο της ηλεκτροκίνησης.

Περί ώρας 19:40 αποκαταστάθηκε η παροχή ισχύος στον Υποσταθμό Σίνδου από τον ΔΕΔΗΕ ενώ περί ώρας 21:45 όλες οι ζημιές είχαν αποκατασταθεί και η κυκλοφορία των συρμών επανήλθε στην κανονική λειτουργία.

Σημειωτέον είναι ότι η όλη καθυστέρηση της κυκλοφορίας ΔΕΝ οφείλετο σε τεχνική βλάβη εξοπλισμού του ΟΣΕ αλλά αποκλειστικά και μόνο στις έντονες καιρικές συνθήκες οι οποίες εκδηλώθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο έκτακτο δελτίο καιρικών συνθηκών.


sidirodromikanea.blogspot.com