Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Έκθεση ενοχοποιεί τον μηχανοδηγό για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Βαυαρία

Λίγο πριν από τη σύγκρουση κοντά στο Schäftlarn (Βαυαρία), ο οδηγός του S-Bahn φέρεται να οδήγησε με υπερβολική ταχύτητα και να πέρασε κόκκινο φανάρι.

Τέσσερις μήνες μετά το σοβαρό δυστύχημα του S-Bahn κοντά στο Schäftlarn, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων (BEU) δημοσίευσε χθες μια προσωρινή έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, ένας από τους μηχανοδηγούς φέρεται να αγνόησε δύο φορές ένα σύστημα ασφαλείας τρένων που είχε εγκατασταθεί στη γραμμή Μόναχο-Wolfratshausen.
Το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι τα τρένα που κινούνται πολύ γρήγορα ή αγνοούν το κόκκινο σήμα στάσης σταματούν αυτόματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μηχανοδηγός μπορεί να επανεκκινήσει την αμαξοστοιχία πατώντας ένα κουμπί – αλλά μόνο μετά από μια τυποποιημένη συνομιλία με τον ελεγκτή, ο οποίος παρακολουθεί την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών στο σχετικό τμήμα της γραμμής και πρέπει να εγκρίνει τη συνέχιση του ταξιδιού μέσω του κόκκινου σήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη, ο μηχανοδηγός του S-Bahn με προορισμό το Μόναχο φαίνεται ότι παρέλειψε αυτή τη διαβούλευση με τον ελεγκτή του τρένου σε δύο περιπτώσεις.
Μια φορά, όταν οδηγούσε πολύ γρήγορα έξω από τον σταθμό Ebenhausen-Schäftlarn.
Και μια άλλη φορά όταν πέρασε το κόκκινο σήμα εξόδου από το σταθμό. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μετά το δυστύχημα ότι το S-Bahn επιβράδυνε δύο φορές, αλλά στη συνέχεια επιτάχυνε ξανά.
Σε μια στροφή, το S-Bahn συγκρούστηκε λίγο αργότερα με ένα τρένο που ερχόταν από το Μόναχο. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ άλλα 57 άτομα τραυματίστηκαν, ορισμένα από αυτά σοβαρά.

Διαταραχές στη γραμμή S-Bahn (Μόναχο-Wolfratshausen)

Η μονόδρομη γραμμή είχε επηρεαστεί από διαταραχές πριν από το δυστύχημα. Αυτό επιβεβαιώθηκε τώρα από την έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, η διέλευση των δύο προαστιακών τρένων δεν θα γινόταν στο σταθμό Icking, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στο σταθμό Schäftlarn.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αιτία ήταν μια δυσλειτουργία σε μια διάβαση, η οποία καθυστέρησε κατά δέκα λεπτά τη διαδρομή του S-Bahn από το Μόναχο προς Wolfratshausen.

Η εισαγγελία Μονάχου συνεχίζει την έρευνα

Η Εισαγγελία Μονάχου Ι, η οποία επίσης ερευνά το δυστύχημα, δεν θέλησε να σχολιάσει την έκθεση την Τετάρτη. Η εισαγγελέας Anne Leiding επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες κατά ενός υπόπτου σε σχέση με το δυστύχημα.
Υπάρχουν αρχικές υποψίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια και έκθεση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας σε κίνδυνο.

grland.info
sidirodromikanea.blogspot.com