Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Δέσμευση για ολοκλήρωση του μετρό στο τέλος του 2023


Ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα στηθούν εργοτάξια στη Θεσσαλονίκη για το FlyOve

Στις προϋποθέσεις που διαμορφώνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές και να συμμετάσχουν ενεργά στις νέες ισορροπίες που σχηματίζονται παγκοσμίως, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ο κ. Καραγιάννης έκανε λόγο για «εξωτερικές κρίσεις που, δυστυχώς, τείνουν να γίνουν μία νέα κανονικότητα και ωθούν στην αναζήτηση νέων ισορροπιών».

Ο Υφυπουργός Υποδομών εξήρε τον ρόλο των εξαγωγών τη δύσκολη περίοδο των αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας, όπου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση της δυναμικής της οικονομίας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα πρέπει κανείς να αναμένει μία εκρηκτική συνέχεια για το 2022, για την οποία προϊδεάζει, άλλωστε, το ρεκόρ αύξησης στις ελληνικές εξαγωγές που τους πρώτους μήνες του έτους υπερβαίνει το 30%.

Αφού υπογράμμισε την πρωταγωνιστική θέση του ΣΕΒΕ στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι «ο στόχος της τόνωσης της απασχόλησης καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων προς όφελος της τοπικής αγοράς εργασίας και της αποτροπής του brain drain, που είναι διακηρυγμένες αρχές του, καθιστούν τον Σύνδεσμο έναν φυσικό σύμμαχο της κυβέρνησης».

Από την πλευρά της «η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στηρίζει τις προσπάθειές σας, δημιουργώντας τις τεχνικές προϋποθέσεις, δημιουργώντας σύγχρονες και βιώσιμες υποδομές. Το εξαγωγικό προϊόν χρειάζεται γρήγορους δρόμους, συνδυασμένες μεταφορές, για να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική θέση και δυναμική της Θεσσαλονίκης, και της Βόρειας Ελλάδας» τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα έργων που υλοποιείται και έχει κάνει και πάλι την Ελλάδα «ένα μεγάλο εργοταξιακό σκάμμα», ενώ πρόσθεσε ότι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας είναι τα μέσα που οδήγησαν στην επίτευξη των διαδικασιών δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων.

Δίνοντας το περίγραμμα των έργων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε: «ο ριζικός εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου “Μακεδονία”, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων του λιμανιού, τα έργα βιώσιμης κινητικότητας εντός της πόλης όπως το Μετρό και το Flyover και οι δεκάδες νέοι οδικοί άξονες και τα σιδηροδρομικά έργα στην περιφέρεια που ευνοούν την κινητικότητα προσώπων και εμπορευμάτων, συντείνουν όλα μαζί στη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας, στην περιβαλλοντική συνοχή, στην εξωστρεφή αναδίπλωση της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας».

Ειδικά για το Μετρό επανέλαβε ότι παραμένει ενεργή η δέσμευση για ολοκλήρωση στο τέλος του 2023, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα στηθούν εργοτάξια για το FlyOver.

newmoney.gr
sidirodromikanea.blogspot.com