Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Έρχονται οι εκδηλώσεις «Εν Συρμώ» - «Οδοντωτός το τρένο της τέχνης»


Τα τελευταία χρόνια ο Μάιος είναι ένα ξεχωριστός μήνας για το αγαπημένο τρένο της Ελλάδας, τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων, το ταξίδι του οποίου περιλαμβάνεται σε μια απ’ τις δέκα καλύτερες διαδρομές στον κόσμο, σύμφωνα με το Βρετανικό Guardian. 

Έχοντας συμπληρώσει αισίως 126 χρόνια λειτουργίας, ο οδοντωτός, συνεχίζει αδιαλείπτως το ταξίδι του από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα, διανύοντας 22 χιλιόμετρα διαδρομής και 750 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού και προσφέροντας έτσι μια μοναδική εμπειρία στους επιβάτες του.

Από το 2016 η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, διοργανώνει το θεσμό «Εν Συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού» που πέρυσι αλλά και φέτος «ντύνεται» σαν ο «Ο Οδοντωτός το τρένο της τέχνης» μέσω από την ενταγμένη πράξη της ΔΗΚΕΠΑ στο τοπικό πρόγραμμα της ΟΤΔ «Αχαΐα – Αναπτυξιακή Α.Ε.»

Μέσα από στοχευμένες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Μαΐου 21-22 και 28-29, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δημιουργικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις, εμπνευσμένες από το ιστορικό τρένο και την ανεπανάληπτη διαδρομή του.

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο παρεμβάσεων Δημοσίου χαρακτήρα του Υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, που υλοποιεί η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο Νομό Αχαΐας (Μέτρο 19 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

Σάββατο 21 & Κυριακή 22 Μαΐου

11:00 – 13:00

«Τρενοδημιουργίες και Οδοντωτοτεχνίες» - Διακοπτό

Διήμερο Ανοιχτό εργαστήρι χειροτεχνίας για μικρούς και μεγάλους με την εικαστικό Μαργαρίτα Γούτου. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στον περιβάλλοντα χώρο πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού στο Διακοπτό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατασκευές εμπνευσμένες από τον Οδοντωτό και τη μαγευτική διαδρομή του.

Σάββατο 28 Μαΐου
10:30
Στάση Οδοντωτού Μέγα Σπήλαιο - Ζαχλωρού
Βιωματικό εργαστήριο «Αφήνω Ίχνη»

Ανοιχτό Εργαστήρι στη Ζαχλωρού για παιδιά 6-12 ετών, με θέμα την ορθή χρήση πλαστικών υλικών και την ευαισθητοποίηση της σωστής διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων. Πικ νικ στην εξοχή όπου θα γνωριστούμε με την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και θα απολαύσουμε το μαγευτικό τοπίο. Ενημερωτική εισήγηση από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου. Θα δοθούν παιχνίδια και αναμνηστικά δώρα! Για το πικ νικ φέρνετε μαζί το κολατσιό σας!

Δωρεάν μετάβαση από το Αίγιο στη Ζαχλωρού με λεωφορείο. Δηλώσεις συμμετοχής στο dhkepaigialeias@gmail.com και στο 2691022250 (καθημερινές 10-13:00) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου

Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο – Ομιλία & Τραγούδι

«Το άγχος ως εργαλείο αυτοπεποίθησης»

Πολιτιστικό Κέντρο Διακοπτού

Ο οδοντωτός είναι το μέσο που ενώνει τη θάλασσα με το βουνό, το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Η φωνή είναι το μέσο έκφρασης που συνδέει τους ανθρώπους…

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ασκήσεις και πώς να προετοιμάζονται σωστά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη φωνή και τον φόβο της έκθεσης. Θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το άγχος ως εργαλείο ευεξίας και αυτοπεποίθησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την αναπνοή τους, τη φωνή τους και το άγχος – Ομιλία & Τραγούδι (Κλασικό και Σύγχρονο). Παρουσιάζει η λυρική τραγουδίστρια και ηθοποιός Χριστίνα Τσιμπρή.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

1η Μέρα

11:00 με 14:00 & 16:00 με 19:00

2η μέρα

Ομοίως με την πρώτη μέρα

Δηλώσεις συμμετοχής στο dhkepaigialeias@gmail.com και στο 2691022250 (καθημερινές 10-13:00) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 29 Μαΐου

9:00

Ποδηλατική διαδρομή Αίγιο – Διακοπτό

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου

2η ποδηλατική διαδρομή από το Αίγιο με προορισμό το Διακοπτό, στο πλαίσιο δράσεων για τη ανάδειξη του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων. Με την καθοδήγηση του Αιγιώτη πρωταθλητή ποδηλασίας Χρήστου Τσερεντζούλια, τη συνδρομή του τμήματος Τροχαίας Αιγίου, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Ερυθρού Σταυρού.

Για τη συμμετοχή στην ποδηλατική βόλτα απαιτείται η δήλωση συμμετοχής στη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (τηλεφωνικά στο 2691022250 καθημερινές 10:00-13:00 και ηλεκτρονικά στο dhkepaigialeias@gmail.com , δηλώνοντας όνομα-επίθετο και τηλέφωνο). Επίσης, θα γίνονται εγγραφές δια ζώσης στην αφετηρία από τις 8π.μ. έως την έναρξη της ποδηλατικής βόλτας.

Συμμετοχές γίνονται δεκτές από την ηλικία 13 ετών και άνω, ενώ παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν τα ποδήλατά τους σε καλή κατάσταση, να φέρουν αντιηλιακό, καπέλο ή κράνος και νερό.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 200 άτομα.

Η έναρξη θα γίνει ακριβώς στις 9 π.μ.

tempo24.news
sidirodromikanea.blogspot.com