Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

"Επισκευές" ή καταστροφή του σιδηροδρομικού σταθμού Καμινίων Πάτρας;


Μέγα λάθος ή ορθότερα, έγκλημα, η κατεδάφιση του σιδ/κού σταθμού των Καμινίων Πάτρας!

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα,
με την ευκαιρία της μεγαλύτερης εορτής της Χριστιανοσύνης, του Αγίου Πάσχα, εύχομαι στους συντελεστές του πολύ καλού σας ιστοτόπου αλλά και στους αναγνώστες του, Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, με υγεία και ότι αγαθό για τον καθένα και την καθεμιά προσωπικά.

Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στον πολύ καλό σας ιστότοπο ότι ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με Οσέ, Γαιαοσέ κ.λπ. προτίθεται να κατεδαφίσει τμήματα του σιδηροδρομικού σταθμού των Καμινίων Πάτρας:

«Την όψη σε τρεις σταθμούς του ΟΣΕ θα αλλάξει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Πατρέων, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επισκευή τριών κτιρίων που ανήκουν στη ΓΑΙΟΣΕ και είναι μισθωμένα από τον Δήμο. (…) και η άρση της επικινδυνότητας του κτιρίου ΟΣΕ Καμινίων, όπου είναι ασύμφορη η επισκευή του. (…) Τέλος, για το σταθμό των Καμινίων, ο οποίος έχει κριθεί ασύμφορος(!) να επισκευαστεί, αναμένεται να εκτελεστούν εργασίες για την αποσόβηση κινδύνων. Θα καθαιρεθούν μεταλλικά στοιχεία και στέγαστρα που έχουν κριθεί επικίνδυνα, αλλά και θα ανακατασκευαστούν τα εξωτερικά κουφώματα του κτιρίου».


Είναι πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό για τον καθένα ότι η πρόθεση αυτή του Δήμου Πατρέων/Γαιαοσέ είναι εντελώς λανθασμένη και κατά την προσωπική μου άποψη κινείται και εκτός νομιμότητας. Ο σιδηροδρομικό σταθμός Καμινίων Πάτρας είναι φανερό ότι διαθέτει την ίδια αισθητική των σιδηροδρομικών σταθμών «Γ΄ τάξεως» της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Πατρών – Πύργου με τις σχετικές «προσθήκες» λόγω πολύ μικρού μεγέθους. Όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα κτήρια της εποχής της κατασκευής του έχουν κριθεί διατηρητέα και ως εκ τούτου θα έπρεπε να προηγηθεί μελέτη στατικής ενίσχυσης και επαναφοράς του κτηρίου του σταθμού στην αρχική του μορφή. Παραθέτω και κάποιες φωτογραφίες του σιδηροδρομικού σταθμού Καμινίων[1]:

Όπως φαίνεται καθαρά από τις φωτογραφίες, τα περί ου ο λόγος «μεταλλικά στέγαστρα» είναι πολύ χαρακτηριστικά με τη μοναδική ξύλινη μπορντούρα που όμοιά της δύσκολα θα συναντήσουμε σε άλλον σιδηροδρομικό σταθμό. Η τοπική Εφορία Νεότερων Μνημείων της περιοχής θα έπρεπε να είχε σταματήσει από καιρού τις… ορέξεις και τις προθέσεις της Γαιαοσέ και του τοπικού Δήμου για μερική καθαίρεση του σιδ/κού σταθμού Καμινίων Πατρών, αλλά θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει μελέτες στατικής ενίσχυσης, επαναφοράς του κτηρίου του σιδ/κού σταθμού Καμινίων, μαζί με τα στέγαστρα, στην πρωτόκτιστη μορφή του. Επίσης στην πλατφόρμα της σιδ/κής γραμμής θα έπρεπε να κατασκευαστούν στέγαστρα ίδιας μορφής με εκείνα του σιδ/κού σταθμού που αποφάσισαν κάποιοι να καθαιρέσουν τόσο απλά και αψήφιστα. Αναμένω από τους Φίλους του Προαστιακού Πατρών αλλά και από άλλους Πατρινούς και κατοίκους της περιοχής να ματαιώσουν τα σχέδια μιας επιπόλαιης και πρόχειρης επισκευής του κτηρίου του σταθμού, όπως επίσης οι αρμόδιες αρχές έχουν χρέος να σεβαστούν τα σιδηροδρομικά κτήρια ως μοναδικά αρχιτεκτονήματα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, να τα αναδείξουν και να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας τόσο της Πάτρας, όσο και των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Με εκτίμηση, Σ. Βενέτης

[1] Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική προσφορά του Πατρινού συναδέλφου και φίλου Τάκη Γιούλη.

sidirodromikanea.blogspot.com