Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ένα θωρακισμένο τρένο είναι μέρος της πολεμικής μηχανής του Πούτιν.


Ρωσικό «θωρακισμένο τρένο» εξοπλισμένο με αυτόματα κανόνια και βαμμένο με το σήμα «Z» συμμετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ένα θωρακισμένο τρένο - κάποτε θεωρούνταν αναχρονισμός - στο σημερινό πεδίο μάχης εμφανίστηκε στην Ουκρανία. Το ρωσικό στρατιωτικό τρένο, με ατσάλινη θωράκιση και εξοπλισμένο με αντιαεροπορικά πυροβόλα όπλα , «κύλησε» στην κατεχόμενη Ουκρανία και φέρεται να είχε ανθρωπιστική αποστολή. Η χρήση θωρακισμένων τρένων χρονολογείται πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, στη χρήση τους στον πόλεμο των Μπόερ στην Αφρική.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα και τα μαχητικά οχήματα κινούνται αργά προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, υπήρχαν εικασίες ότι η Μόσχα στέλνει θωρακισμένο τρένο στη ζώνη της σύγκρουσης. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, δείχνει το τρένο να φτάνει στη Μελιτόπολη από την Κριμαία.

Στο βίντεο φαίνονται δύο ντιζελομηχανές και οκτώ αυτοκινητάμαξες. Η ατμομηχανή μπροστά εμφανίζεται ανάμεσα σε δύο θωρακισμένα σιδηροδρομικά βαγόνια, ενώ η πίσω είναι εξοπλισμένη με δύο αυτόματα κανόνια ZU-23 23 χλστ.

Αυτά τα πυροβόλα προφανώς χρησιμοποιούνται εναντίον αεροσκαφών χαμηλών πτήσεων και στόχων εδάφους, και τα βαγόνια του τρένου μπορεί να μεταφέρουν οχήματα που μπορούν να προσφέρουν ισχύ πυρός.

την Κριμαία.

Το τρένο έχει επίσης ένα βαγόνι, ένα επιβατικό αυτοκίνητο, ένα βαγόνι με επίπεδη επιφάνεια, δύο ακόμη θωρακισμένες σιδηροδρομικές άμαξες, τη δεύτερη ατμομηχανή και ένα άλλο επίπεδο που σέρνεται στο τέλος. Η επίπεδη πλατφόρμα στο κέντρο φαίνεται να έχει κρυφό φορτίο, ενώ μια άλλη στο άκρο φαίνεται να είναι άδεια.

Ο Brent M. Eastwood, Εκδότης Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας στο 19FortyFive, ένα διαδικτυακό περιοδικό εξωτερικής πολιτικής, είπε στους EurAsian Times, « Η ανάπτυξη αυτών των θωρακισμένων τρένων δείχνει ότι οι Ρώσοι, ανησυχούν και είναι ακόμη και απελπισμένοι για τις επιμελητηριακές τους προμήθειες που δέχονται επίθεση».

Αυτά τα θωρακισμένα τρένα, πιστεύει, χρησιμοποιούνται στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας. « Οι Ρώσοι προχωρούν βόρεια προς τη Ζαπορίζια από την Κριμαία, έτσι αυτά τα τρένα θα βοηθήσουν σε αυτόν τον άξονα επίθεσης, εάν πράγματι επιχειρούν στο νότο. "

Τεθωρακισμένα τρένα της Ρωσίας

Η Ρωσία πιστεύεται ότι, διαθέτει περίπου τέσσερα θωρακισμένα τρένα από τη μετασοβιετική εποχή. Ωστόσο, αυτά τα τρένα αναφέρθηκε ότι είχαν αποσυναρμολογηθεί ουσιαστικά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Το 2016, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ,διέταξε την επανενεργοποίηση αυτών των τρένων σε υπηρεσία μάχης.

Δύο από αυτά, το Baikal και το Amur, συμμετείχαν σε άσκηση επιμελητείας που αφορούσε επιχειρήσεις στην Κριμαία το 2016. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, που κάποιο από τα τεθωρακισμένα τρένα της Ρωσίας συμμετείχε σε πολεμική δραστηριότητα οπουδήποτε στη χώρα.

Τα θωρακισμένα τρένα της Ρωσίας διατίθενται σε διάφορες διαμορφώσεις και μπορούν να μεταφέρουν άρματα μάχης και APC. Διαθέτουν επίσης, θωρακισμένα βαγόνια που φέρουν αντιαεροπορικά πυροβόλα και πυροβολικό. Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα στρατευμάτων είναι επίσης κοινά, όπως και οι ατμομηχανές που έχουν ενισχυθεί σημαντικά έναντι κινητικών επιθέσεων.

Οι συμβατικές αποστολές αυτών των τρένων περιλαμβάνουν τη συνοδεία τρένων εφοδιασμού, την επισκευή σιδηροτροχιών σε εμπόλεμες ζώνες, την εκκαθάριση ναρκών, την υπεράσπιση σημαντικών σημείων υλικοτεχνικής υποστήριξης και την παροχή υποστήριξης πεζικού. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν εξαιρετικά πολύτιμα υλικά ή προσωπικό.

Λόγοι πίσω από την ανάπτυξη

Στρατιωτικοί παρατηρητές, επισημαίνουν ένα εμπόδιο στη διαδρομή ανεφοδιασμού ως αιτία για την αργή πρόοδο των Ρώσων στρατιωτών. Οι ρωσικές διαδρομές ανεφοδιασμού δέχθηκαν επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες από τις πρώτες γραμμές. Προφανώς, τουρκικής κατασκευής οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, εξαπέλυσαν επίθεση σε ρωσικό τρένο που μετέφερε καύσιμα στην πρώτη γραμμή.

Ο Eastwood σημείωσε, « Τα όπλα στα θωρακισμένα τρένα μπορούν να προστατεύσουν από το τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα TB2 που οι Ουκρανοί πετούν σε μεγάλο βαθμό».

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει μεγαλύτερη στρατιωτική ικανότητα στη νότια Ουκρανία, λόγω των μικρότερων γραμμών ανεφοδιασμού από την Κριμαία. Ωστόσο, καθώς οι Ρώσοι επεκτείνονται προς τα δυτικά, οι γραμμές ανεφοδιασμού θα γίνουν μεγαλύτερες και πιο δύσκολες στη διαχείριση.

« Αυτά τα τρένα φαίνονται σαν να βγαίνουν από κάτι που θα βλέπατε στο αρχικό στάδιο του Ψυχρού Πολέμου, επομένως δείχνει ότι οι Ρώσοι σκάβουν βαθιά στο οπλοστάσιό τους με τα εργαλεία για να πολεμήσουν την Ουκρανία », είπε ο Eastwood.

Όπως οι Σοβιετικοί, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν σχεδόν τα πάντα με σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, στην Ουκρανία, όλες οι μεταφορές αναλαμβάνονται μέσω οδικού δικτύου και ο ρωσικός στρατός έχει επίμονα έλλειψη φορτηγών για να το κάνει, καθώς δεν τα απαιτεί σε τακτική βάση.

Ο αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Alex Vershinin, γράφοντας για το War on the Rocks, είπε: «Ο ρωσικός στρατός δεν έχει αρκετά φορτηγά για να καλύψει τις υλικοτεχνικές ανάγκες του περισσότερο από 90 μίλια πέρα ​​από τις βάσεις ανεφοδιασμού».

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση και οι αυτοκινητόδρομοί της, είναι σε κακή κατάσταση σε σύγκριση με αυτούς των δυτικών χωρών. Αυτό εξηγεί κατά κάποιο τρόπο, γιατί η επιμελητεία της χώρας και του στρατού βασίζεται τόσο σε μεγάλο βαθμό στα τρένα.

Το δίλημμα της Ρωσίας είναι ότι, ο στρατός απαιτεί πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω πόλεων-κλειδιά. Η Ρωσία δεν μπορεί να εκτελεί προσωρινούς αγωγούς για να παραδώσει καύσιμα στις δυνάμεις της, καθώς μπορεί εύκολα να στοχοποιηθεί από ουκρανικές δυνάμεις ή πολίτες.

Αντίθετα, τα πετρελαιοφόρα πρέπει να μεταφέρονται οδικώς, επιβάλλοντας περαιτέρω πίεση σε έναν σπάνιο πόρο. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, από την άλλη πλευρά, ενθάρρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ, κυνηγετικά τουφέκια ή οτιδήποτε μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να «καταστρέψουν ή να κρατήσουν» πίσω συνοδείες που φέρνουν καύσιμα, καύσιμα και πυρομαχικά.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ο ρωσικός στρατός ίσως πιστεύει ότι αυτό το θωρακισμένο τρένο παρέχει πολύτιμες πρόσθετες δυνατότητες για την ενίσχυση της επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία.

pentapostagma.gr
sidirodromikanea.blogspot.com