Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ομάδα συνελήφθη στην Ουκρανία που φέρεται να έκλεβε άνθρακα από τρένο

Αποκαλύφθηκε άλλη μια υπόθεση παράνομης δράσης κατά των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων. Πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα τριάντα ατόμων μεταξύ 16 και 40 ετών συνελήφθη στο σταθμό Kurakhivka από αστυνομικούς με την υποψία ότι έκλεβε κάρβουνο από βαγόνια εμπορευμάτων.


Νίκος Παπατόλιος


Το περιστατικό φαίνεται να συνέβη στα τέλη του 2021 στον ίδιο σταθμό. Τότε, το εδαφικό τμήμα του Γραφείου του Διευθυντή Οικονομικής και Ασφάλειας Πληροφοριών των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων ενημέρωσε τις αρχές επιβολής του νόμου για τη ληστεία. Ωστόσο, η ομάδα των φερόμενων κλεφτών εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγες εβδομάδες αργότερα. Η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας διενεργεί περαιτέρω έρευνες για το θέμα ενώ η ομάδα των κρατουμένων αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κάθειρξης έως και οκτώ ετών.

Πιάστηκαν επί τόπου

Η κρατούμενη ομάδα υπό την υποψία κλοπής φορτίου συνελήφθη επί τόπου στον σταθμό Kurakhivka να μετέφερε 190 πλαστικές σακούλες που περιείχαν άνθρακα. «Επιπλέον, 1.190 σάκοι στερεών καυσίμων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε μια αποθήκη κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι. Ωστόσο, η αρχική έρευνα στο ληστευμένο εμπορευματικό τρένο διαπίστωσε ότι αγνοούνταν 61 τόνοι άνθρακα. Κατά συνέπεια, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των υπολοίπων κλοπιμαίων.

Διαδοχικές παράνομες πράξεις

Πριν από λίγες μέρες, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη παράνομο περιστατικό. Αυτή τη φορά, έπρεπε να αντιμετωπίσουν κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας από εξορύκτες κρυπτογράφησης. Συγκεκριμένα, ένα αγρόκτημα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ανακαλύφθηκε στην Οδησσό που χρησιμοποιούσε παράνομα ηλεκτρική ενέργεια από τους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους. Η αστυνομική έρευνα εντόπισε περισσότερες από 100 μονάδες υπολογιστών, εξοπλισμό για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τεκμηρίωση με στοιχεία παράνομης δραστηριότητας που κατέσχεσε. Το ύψος των απωλειών για τους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους λόγω του κέντρου εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δεν έχει ακόμη καθοριστεί μετά τις έρευνες.

Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που η ηλεκτρική ενέργεια από τους σιδηροδρόμους χρησιμοποιείται παράνομα για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Ουκρανία. Το 2019, ένα αγρόκτημα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ανακαλύφθηκε σε ένα από τα τμήματα της Lviv Railway, μιας εδαφικής εταιρείας υποκαταστημάτων των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων. Η ηλεκτρική ενέργεια της εταιρείας χρησιμοποιήθηκε επίσης παράνομα για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com