Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Αη Βασίλης σε ρόλο μηχανοδηγού, θα φτάσει στη Δράμα για να μοιράσει δώρα σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Αη Βασίλης σε ρόλο μηχανοδηγού θα οδηγήσει την ατμομηχανή που θα τον φέρει στη Δράμα για να συναντήσει από κοντά μικρούς και μεγάλους μοιράζοντας συμβολικά δώρα για την έλευση της νέας χρονιάς.

Ο γραφικός σιδηροδρομικός σταθμός της ακριτικής πόλης, που χρονολογείται από το 1896, το μεσημέρι παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα γεμίσει και πάλι ζωή, παιδικές φωνές και χαμόγελα χάρη στην πρωτοβουλία που πήραν τα μέλη του συλλόγου σιδηροδρομικών Δράμας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», να αναβιώσουν μετά από οχτώ χρόνια μια όμορφη γιορτή που επί σειρά ετών αποτελούσε σημείο αναφοράς του εορταστικού κλίματος της Δράμας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δραστήριος πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Μακρόπουλος δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του που η ξεχωριστή αυτή γιορτή θα πραγματοποιηθεί φέτος στο πλαίσιο της Ονειρούπολης με τη συνδρομή του δήμου Δράμας που θα αναλάβει τη χορηγία των δώρων στα παιδιά.
Η γιορτή της έλευσης του Αη Βασίλη με αμαξοστοιχία ξεκίνησε το 1980 και μέχρι το 2013 πραγματοποιούνταν κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο κλίμα στο σιδηροδρομικό σταθμό που ακόμα τότε έσφυζε από κόσμο αφού τα δρομολόγια των τρένων ήταν πυκνά και το τρένο αποτελούσε βασικό μεταφορικό μέσο για την Ανατολική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή.
«Το 2013», σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, «με την έλευση της οικονομικής κρίσης, τη διάσπαση του ΟΣΕ, τη συνταξιοδότηση πολλών συναδέλφων σιδηροδρομικών δυστυχώς η γιορτή αυτή διακόπηκε. Από πέρυσι ξεκινήσαμε τις προσπάθειες αναβίωσής της αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αποφασίσαμε να την αναβάλουμε. Φέτος, διαπιστώνουμε με χαρά ότι τα παιδιά του ’80 και του ’90 που έζησαν από κοντά εκείνη τη γιορτή έγιναν κι αυτοί γονείς και ετοιμάζονται να φέρουν τα δικά τους παιδιά στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωσή μας».
Μάλιστα, τα νεότερα μέλη και οι εθελοντές της συλλόγου ετοίμασαν ένα όμορφο, μικρό αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο. Σε αυτό ο Αη Βασίλης επιθεωρεί τις εργασίες συντήρησης και καθαρισμού της ατμομηχανής που θα τον μεταφέρει στη Δράμα, με τους δυο τεχνικούς να καθησυχάζουν και να διαβεβαιώνουν τον αγαπημένο άγιο των παιδιών πως όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Το βίντεο, διάρκειας 49 δευτερολέπτων, ανέβηκε στην σελίδα του συλλόγου σιδηροδρομικών Δράμας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» στο Facebook.
Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος για τις ανάγκες της γιορτής τα μέλη του συλλόγου ετοίμασαν την ατμομηχανή Λβ926 που θα σέρνει μία κλινάμαξα του Orient Express και θα ακολουθεί το unimog που θα δίνει ώθηση σε όλον αυτό το συρμό. «Στόχος μας πάντως είνα η ατμομηχανή αυτή να συντηρηθεί εξ αρχής και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ώστε να μπορεί στο μέλλον να εκτελεί τουριστικά δρομολόγια. Για όλη αυτή τη διοργάνωση πρέπει να ευχαριστήσουμε το δήμο Δράμας που βρίσκεται δίπλα μας και μας στηρίζει, τον ΟΣΕ για την άδεια να χρησιμοποιήσουμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και το υλικό για τη γιορτή και την Τεχνική Εταιρεία Σερρών (ΤΕΣ) για την παραχώρηση του unimog που θα δώσει ώθηση στο συρμό» ανέφερε ο ίδιος.
Ο Σύλλογος Σιδηροδρόμων Δράμας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ένα Μουσείο Τραίνων που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα από το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού. Στην αίθουσα του μουσείου διασώζεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της τοπικής σιδηροδρομικής ιστορίας μέσα από αντικείμενα, φωτογραφίες, εξαρτήματα αλλά και παλιά εντυπωσιακά βαγόνια. Πρόσφατα, όπως τόνισε ο κ. Μακρόπουλος, ο σύλλογος νοίκιασε το παλιό εμπορευματικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού ώστε να μεταφερθούν εκεί όλα τα εκθέματα και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέοι χώροι που θα στεγάσουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του.
Ανταποκριτής Β. Λωλίδης

dimoprasion.gr
sidirodromikanea.blogspot.com