Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ρεκτιφιέ στον σιδηροδρομικό άξονα - Κινητήριος δύναμη η Βόρεια Ελλάδα

Ενισχύεται η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων σε εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια, ενώ μειώνεται η διάρκεια του ταξιδίου στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3:15’ από 3:57’ που είναι σήμερα. Τα έργα προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων που υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ στόχο έχουν να καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό hub στον τομέα των logistics. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου η διαλειτουργικότητα και η διατροπικότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας» παραδόθηκαν στον ΟΣΕ για χρήση 190 χλμ γραμμής στο βόρειο τμήμα του άξονα, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα σιδηροδρομικά συστήματα. Πρόκειται για συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΣΕ και της Αναδόχου Κοινοπραξίας «Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – THALES RAIL SIGNALLING SOLUTIONS GESMB» Πρωτόκολλο Παράδοσης Περαιωμένου τμήματος ETCS στα τμήματα γραμμής Πλατύ – ΤΧ1, μήκους 38 χλμ. και ΤΧ1 – ΤΧ5 μήκους 7 χλμ., αλλά και Πρωτόκολλο Παράδοσης για Δοκιμαστική Λειτουργία του τμήματος ΤΧ1 – Προμαχώνας, μήκους 145 περίπου χλμ.
Οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις διασφαλίζουν την έγκαιρη υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων σχετικά με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και την έκδοση οικοδομικών αδειών. Με βάση το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, απαιτούνταν χρονικό διάστημα έως και 7 ετών, ενώ πλέον με τις παρεμβάσεις που θεσπίστηκαν απαιτείται 1 έτος για την έκδοση της απόφασης. Αντίστοιχα, για την έκδοση οικοδομικών αδειών απαιτούνταν έως και 11 έτη, ενώ πλέον χρειάζονται μόλις 2 μήνες.

Αποκαταστάθηκε πλήρως η γραμμή προς τον ΑΙΑ

Σημειώνεται πρόσφατα αποκαταστάθηκε η απευθείας σύνδεση του Προαστιακού από τον Πειραιά και την Αθήνα με το αεροδρόμιο, όπως επίσης και η σύνδεση των Λιοσίων με το αεροδρόμιο. Οι εργασίες αφορούσαν αποκατάσταση βλάβης που είχε προκληθεί λόγω παλαιότερου εκτροχιασμού συρμού του ΟΣΕ σε σύμπλεγμα συσκευών γραμμής, στην προαστιακή γραμμή ΣΚΑ – Αεροδρόμιο. Με εντολή της ΕΡΓΟΣΕ η ανάδοχος κοινοπραξία του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ “J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – Ε.Τ.Ε.Θ.Α.Ε. – ALSTOM Transport S.A”, ξεκίνησε τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης στις 29-11-2021.

epixeiro.gr
sidirodromikanea.blogspot.com