Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Το νυχτερινό τρένο Βιέννης-Παρίσι ξαναγεννιέται, αλλά...


Με την αναζωπύρωση του Covid-19 να κυριεύει την Ευρώπη, δεν υπήρχαν επιβάτες που να πληρώνουν για το παρθενικό ταξίδι του αναγεννημένου νυχτερινού τρένου που συνδέει το Παρίσι με τη Βιέννη.

Η επιστροφή των νυχτερινών τρένων στη Γηραιά Ήπειρο θεωρείται ως συμβολική των προσπαθειών να μετατραπούν τα ταξίδια από τον αέρα πίσω στον σιδηρόδρομο, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την κλιματική αλλαγή.
Αλλά καθώς το τρένο που ακολουθούσε τη διαδρομή του θρυλικού Orient Express αποχώρησε από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης το βράδυ της Δευτέρας, ήταν άδειο εκτός από μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων και μέσων ενημέρωσης.
«Θα έπρεπε να ήταν πολύς κόσμος», είπε ο Ιμπραήμ Γουέιντ, συνοδός υπεύθυνος για μια καμπίνα υπνοδωματίου, κρατώντας μια λίστα με απόντες επιβάτες.

«Οφείλεται στην κατάσταση της υγείας».

Τα νυχτερινά τρένα που εκμεταλλεύεται η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της Αυστρίας OBB με την επωνυμία Nightjet προσφέρουν κανονικές θέσεις, καθώς και απλές και πιο άνετες καμπίνες ύπνου.
Ορισμένες από τις πιο πολυτελείς κουκέτες έχουν ακόμη και ιδιωτικά ντους, ενώ άλλοι επιβάτες πρέπει να πλένονται στα άκρα των βαγονιών του τρένου.

Παρέχονται πετσέτες, όπως και το πρωινό, αλλά δεν υπάρχει Wi-Fi και η θέρμανση δεν λειτουργούσε πάντα.

«Στοχεύουμε ξεκάθαρα τους επαγγελματίες ταξιδιώτες με το νυχτερινό τρένο», δήλωσε ο Kurt Bauer, επικεφαλής τρένων μεγάλων αποστάσεων στην OBB.

Η υπηρεσία απευθύνεται επίσης σε τουρίστες που τους αρέσει να αφιερώνουν χρόνο. Το Σάλτσμπουργκ, η πόλη του Μότσαρτ, βρίσκεται κατά μήκος της διαδρομής. Όπως και το Στρασβούργο και το Μόναχο.

"Οι πελάτες μας είναι όλο και πιο ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές πτυχές. Ιδιαίτερα οι νέοι, αλλά όχι μόνο", δήλωσε ο Jean-Baptiste Guenot, στέλεχος της γαλλικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF.

Ήταν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που σκότωσαν το Orient Express πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, και οι πτήσεις παραμένουν ο κύριος ανταγωνιστής για τα ταξίδια με τρένο μεγάλων αποστάσεων.

Το τρένο μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στην τιμή για όσους κάνουν κράτηση πολύ νωρίς, αλλά πραγματικά ξεχωρίζει για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ένα ταξίδι αεροπορικώς εκπέμπει περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα CO2 σε σχέση με ένα σιδηροδρομικό.

Η Βιέννη έχει γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των νυχτερινών τρένων από τότε που η OBB ξεκίνησε το 2016 να επενδύει στην αναβίωση ενός τμήματος που άλλοι φορείς εκμετάλλευσης τρένων εγκατέλειπαν.

Το Παρίσι, κορυφαίος τουριστικός προορισμός, ήταν μια σαφής επιλογή για την OBB, καθώς δεν υπήρχε απευθείας σιδηροδρομική υπηρεσία που να συνδέει την Πόλη της Αγάπης και τη Βιέννη από τότε που το Orient Express σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δύο πόλεις το 2007.

Τρία τρένα την εβδομάδα θα κάνουν τα 1.400 χιλιόμετρα (870 μίλια) να τρέχουν μεταξύ των δύο πόλεων προς το παρόν.

Η Nightjet σχεδιάζει να ξεκινήσει μια υπηρεσία Παρίσι-Βερολίνο στη συνέχεια, και στο τέλος του 2023 ελπίζει να έχει νυχτερινά τρένα μεταξύ Βερολίνου, Βρυξελλών, Παρισιού και Βιέννης.

Η Nightjet προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει μια διαδρομή Ζυρίχη-Βαρκελώνη που θα εξυπηρετούσε τη Γενεύη και τη Λυών στην πορεία.

Η γαλλική κυβέρνηση θα ήθελε επίσης να δει νυχτερινά τρένα που συνδέουν το Παρίσι με τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και ίσως ακόμη και τη Στοκχόλμη.

france24.com
sidirodromikanea.blogspot.com