Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Η συνέντευξη της πρόεδρου της ΡΑΣ Ιωάννας Τσιαπαρίκου σε ιταλική ιστοσελίδα.

Η ιστοσελίδα ferrovie.info αναφέρει:

Η Ιωάννα Τσιαπαρίκου , Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» για το ETR 470 στο Ελληνικό δίκτυο

Ερωτηθείσα για τη διαδικασία πιστοποίησης του νέου τρένου από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η κ. Τσιαπαρίκου τόνισε ότι η πιστοποίηση του ETR 470 είναι μια σημαντική «εκκίνηση» για τη χρήση σύγχρονων επιβατικών τρένων στο ελληνικό δίκτυο. «Και ελπίζουμε ότι οι επενδύσεις των εταιρειών σε σύγχρονο τροχαίο υλικό θα συνεχιστούν», είπε η Πρόεδρος.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης, η κ. Τσιαπαρίκου επιβεβαίωσε την έλλειψη sandbox στα οχήματα , προσθέτοντας ωστόσο ότι ο διαχειριστής των νηοπομπών προχωρά στην εγκατάσταση του συστήματος «και πιστεύουμε ότι τον Μάρτιο , σύμφωνα με τους χρόνους που γνωστοποίησε η εταιρεία, αλλά ίσως ακόμα πιο γρήγορα, αν είναι έτοιμο, θα πιστοποιηθεί από εμάς και θα τεθεί σε κανονική λειτουργία».
Η κ. Τσιαπαρίκου άφησε να εννοηθεί και ο βασικός ρόλος του σιδηροδρόμου όσον αφορά τον ευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 . Είναι, όπως είπε, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον όργανο, καθώς ευθύνεται μόνο για το 0,5% των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Ως εκ τούτου, η αύξηση του μεριδίου των επιβατών και των εμπορευμάτων που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς θα βοηθήσει αποτελεσματικά την Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, όπως ορίζεται στην «πράσινη» συμφωνία.

ferrovie.info
sidirodromikanea.blogspot.com