Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Τα τρένα κινούνται σε ανακατασκευασμένο τμήμα του διαδρόμου Βορρά-Νότου


Η σιδηροδρομική γραμμή Sumqayit-Yalama στο Αζερμπαϊτζάν είδε τα πρώτα τρένα μετά την ανακατασκευή της. Η γραμμή είναι μέρος του διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου που διέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν. Η ανακατασκευή του θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του διαδρόμου και κρίσιμη για την ενίσχυση του διαμετακομιστικού του δυναμικού.


Νίκος Παπατόλιος


Ο σιδηρόδρομος Sumqayit-Yalama συνδέει την περιοχή του Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, με τα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τους Σιδηροδρόμους του Αζερμπαϊτζάν, είναι τα πρώτα 23 χιλιόμετρα της γραμμής που έχουν εγκαινιαστεί με τρένο. Εκτός από τον μεταφορικό διάδρομο Βορρά-Νότου, η σιδηροδρομική γραμμή είναι απαραίτητη για τη συνδεσιμότητα της χερσονήσου Abheron όπου βρίσκεται το Sumqayit.

Εργασίες ανακατασκευής

Το έργο ανακατασκευής του σιδηροδρόμου Sumgayit-Yalama είναι ένα κοινό έργο μεταξύ της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας. Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για την υλοποίηση του διεθνούς μεταφορικού διαδρόμου Βορρά-Νότου. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η επίβλεψη εργασιών πραγματοποιούνται από κοινοπραξίες από την Τουρκία, το Καζακστάν και τη Γερμανία.

Οι εργασίες περιελάμβαναν την κατεδάφιση 87 χιλιομέτρων τροχιάς, την εκσκαφή υποστρώματος και υλικού έρματος και την τοποθέτηση νέου υλικού υποέρματος. Μέχρι στιγμής, τα πρώτα 70,5 χιλιόμετρα της γραμμής έχουν αποκτήσει το πρώτο στρώμα υλικού έρματος, ενώ τα πρώτα 65 χιλιόμετρα έχουν ήδη όλα τα στρώματα έρματος και νέες διαδρομές. Επιπλέον, οι εργασίες περιελάμβαναν την κατασκευή 37 γεφυρών, 81 κυκλικών αγωγών νερού και επτά διαβάσεις ζώων.

railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com