Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Ο οδοντωτός μέσα από τον κόσμο και το καφενείο της Πλατείας – Δείτε πώς ήταν η Κάτω Ζαχλωρού το 1962 (Βίντεο)

Βουβό έγχρωμο φιλμ πριν από περίπου 60 χρόνια.

Βρισκόμαστε στην Κάτω Ζαχλωρού, ένα ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων του Νομού Αχαΐας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 623 μέτρων στις πλαγιές ενός από τους ορεινούς όγκους του Χελμού που περιβάλουν το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.

Το φιλμ ανοίγει απ’ την πλατεία του χωριού και το τρένο του οδοντωτού να περνάει ακριβώς μέσα απ’ τον κόσμο και το καφενείο της πλατείας. Αρκετοί περαστικοί και παιδάκια τριγύρω. Ο φακός εστιάζει σ’ ένα γεμάτο μεγάλο τραπέζι ταβέρνας με μια παρέα να πίνει και να τρώει. Δυο γυναίκες κάνουν βόλτα στην περιοχή ενώ βλέπουμε ότι είναι γεμάτο επισκέπτες. Οι γυναίκες στέκονται σ’ ένα μαγαζάκι με τουριστικά είδη και χαζεύουν τα προϊόντα.

Ο κινηματογραφιστής μας δείχνει την κίνηση στο χωριό με ντόπιους και περαστικούς με κάποιους να πηγαίνουν στις δουλειές τους πάνω στα γαϊδουράκια. Επιστροφή στην ταβέρνα με την παρέα να διασκεδάζει. Ζευγάρια χορεύουν και ο φακός εστιάζει σ’ ένα απ’ αυτά. Ο άντρας του χαμογελάει και έπειτα βλέπουμε τα υπόλοιπα ζευγάρια. Η εικόνα αλλάζει για λίγο με μια γυναίκα να κρατάει ένα μπουκέτο με κίτρινα λουλούδια ενώ δίπλα μια ηλικιωμένη με την μαγκούρα της την χαζεύει.

Το φιλμ κλείνει με τα ζευγάρια που χορεύουν και τον χορό που αλλάζει σε Καλαματιανό.


.anagnostis.org

sidirodromikanea.blogspot.com