Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μέτρα Βελτίωσης των διαδικασιών κυβερνοσφάλειας σε σιδηροδρομικές και αεροπορικές εταιρείες παίρνουν οι ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) θα εισαγάγει κανονισμούς που υποχρεώνουν τις πιο σημαντικές σιδηροδρομικές και αεροπορικές εταιρίες να βελτιώσουν τις διαδικασίες κυβερνοασφάλειας, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Οι επικείμενες αλλαγές θα καταστήσουν υποχρεωτικό για τις εταιρίες σιδηροδρομικών μεταφορών "υψηλότερου κινδύνου" και για "κρίσιμης σημασίας" αμερικανικές εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων και αεροπορικές εταιρίες να πράξουν τρία πράγματα: να ορίσουν έναν αξιωματούχο κυβερνοασφάλειας, να αποκαλύπτουν κακόβουλες ψηφιακές επιθέσεις στην κυβέρνηση και να καταστρώσουν σχέδια επαναφοράς στην ομαλή λειτουργία τους, στην περίπτωση που δεχτούν μία κυβερνοεπίθεση.
Οι προγραμματισμένοι κανονισμοί έρχονται μετά τις κακόβουλες επιθέσεις που δέχθηκε από κυβερνοεγκληματίες μία μεγάλη εταιρία διαχείρισης ενός αγωγού καυσίμων, με συνέπεια να προκληθούν σοβαρά προβλήματα έλλειψης καυσίμων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάιο.
Αυτή η κυβερνοεπίθεση οδήγησε σε νέους κανόνες κυβερνοασφάλειας για τους διαχειριστές αγωγών καυσίμων.
"Είτε είναι εναέρια, χερσαία ή θαλάσσια, τα συστήματα μεταφορών έχουν καθοριστική στρατηγική σημασία για την εθνική και την οικονομική μας ασφάλεια", δήλωσε ο Μαγιόρκας.

"Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αποδείχτηκαν δυναμικά τα όσα διακυβεύονται".

Μία σημαντική ανησυχία που δίνει κίνητρο στις νέες πολιτικές προκαλείται από την αύξηση των κακόβουλων ηλεκτρονικών επιθέσεων και την απαίτηση καταβολής λύτρων από εταιρίες, που έχουν καθοριστική σημασία στη διαχείριση υποδομών.
"Είναι οι πρώτοι κανονισμοί αυτού του είδους με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην κυβερνοασφάλεια", δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εσωτερικής ασφάλειας, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, σχετικά με την οδηγία ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αλλά και μία αναβάθμιση στα προγράμματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας.
Ο Ραφαήλ Πορτνόι Υπεύθυνος για την Τεχνολογία στη Μητροπολιτική Υπηρεσία Μεταφορών της Νέας Υόρκης δήλωσε πως είναι "συνεχώς σε εγρήγορση κατά της παγκόσμιας αυτής απειλής και θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με οποιουσδήποτε κανονισμούς της TSA".
Η ένωση Αεροπορικές Εταιρίες για την Αμερική ανακοίνωσε ότι το ζήτημα είναι σημαντικό και σημείωσε ότι τα μέλη της συνεργάζονται ήδη στενά με την TSA και άλλες υπηρεσίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr
sidirodromikanea.blogspot.com