Αυτό μπορεί να προσομοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχουν πραγματικοί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε πως ένα μέλλον μετακινήσεων όπως αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Η κλιματική κρίση εστιάζει τη σκέψη των Ευρωπαίων πολιτικών στον δεδηλωμένο στόχο τους για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050. Πολλοί ποντάρουν στον σιδηρόδρομο για να μας φτάσουν εκεί.
Τα τρένα ήδη διαθέτουν εντυπωσιακά «πράσινα» διαπιστευτήρια εάν λάβουμε υπ’ όψιν τον υψηλό βαθμό ηλεκτροδότησής τους σε σχέση με υπόλοιπους τρόπους μεταφοράς. Ευθύνονται μόλις για το 0,5 % των εκπομπών άνθρακα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, εάν η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές (που αντιπροσώπευαν το 28 % των συνολικών εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2018), υπάρχει πολύς δρόμος για να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι μεταφορείς εμπορευμάτων να αφήσουν τις αερομεταφορές και να σπεύσουν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Παρά τη βαθιά εμπειρία της ηπείρου στον τομέα και τα προηγμένα σιδηροδρομικά δίκτυα, προς το παρόν μόνον περίπου το 7 % των επιβατών και το 11 % των εμπορευμάτων ταξιδεύουν με σιδηρόδρομο.
Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος στην Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών συστημάτων που απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη στρατηγική για ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικού think tank ονόματι Germanwatch. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα διασυνοριακά ταξίδια με τρένο μπορεί να είναι για πολλούς μια ακριβή, αναξιόπιστη και ενοχλητική εναλλακτική λύση έναντι των πτήσεων.
Για παράδειγμα, προς το παρόν δεν υπάρχουν απευθείας σιδηροδρομικές υπηρεσίες που να συνδέουν το Βερολίνο και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες ή η Κοπεγχάγη. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον τομέα των αερομεταφορών, τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρόμων στην Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν τους διεθνείς ταξιδιώτες υπεύθυνους για χαμένες συνδέσεις και ακυρώσεις εάν πρέπει να κλείσουν εισιτήρια με πολλούς αερομεταφορείς.
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι μετά την COVID-19 οι προτεραιότητες αλλάζουν και υπάρχει πραγματική διάθεση και πολιτική δυναμική να μεταβληθεί η τωρινή κατάσταση. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Shift2Rail (συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) στοχεύει στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σιδηροδρόμου (Single European Railway Area). Πρόκειται για μια ιδέα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την απρόσκοπτη διασυνοριακή κινητικότητα στην ήπειρο και να απλοποιεί το δίκτυο για τους σιδηροδρομικούς φορείς.
Πέρα από τον SERA, η Shift2rail αντλεί χρηματοδότηση περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να βοηθήσει την καινοτομία προς τρεις συγκεκριμένους στόχους: μείωση του κόστους κύκλου ζωής του σιδηροδρομικού συστήματος, διπλασιασμό της υπάρχουσας χωρητικότητας και μείωση των καθυστερήσεων στο δίκτυο.
tvxs.gr
sidirodromikanea