Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Απευθείας τρένο Βιετνάμ-Βέλγιο με προοπτική δυο δρομολόγια την εβδομάδα.

Η πρώτη απευθείας σύνδεση σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Βιετνάμ και Βελγίου είναι γεγονός. Το τρένο έκανε ήδη δύο αναχωρήσεις στις 20 και 27 Ιουλίου, ενώ η τρίτη έχει προγραμματιστεί για τις 3 Αυγούστου. Τα μέρη που συμμετέχουν στην υπηρεσία σχεδιάζουν να την κάνουν συχνή με δύο εβδομαδιαίες κυκλοφορίες.

 Νίκος Παπατόλιος


Η αμαξοστοιχία οργανώνεται από τους σιδηροδρόμους του Βιετνάμ και λειτουργεί από τη Ratraco, τη θυγατρική της σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Οι εταιρείες δεν ήταν μόνες, καθώς η Maersk Line είναι επίσης μεταξύ των συνεργατών που οργανώνουν την υπηρεσία. Το φορτίο στο πρώτο 23 τρένο εμπορευματοκιβωτίων 40 ποδιών αποτελούταν από υφάσματα, υποδήματα και ηλεκτρονικά, ενώ στους πελάτες του περιλαμβάνονταν εταιρείες όπως η Decathlon.

Προερχόμενος από το σταθμό Yien Vien κοντά στο Ανόι στο Βιετνάμ, ο τελικός προορισμός του τρένου είναι η Λιέγη στο Βέλγιο, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 25 έως 27 ημερών. Από τη Λιέγη, το φορτίο θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ χρησιμοποιώντας ένα οδικό σκέλος, για να διανεμηθεί περαιτέρω.
Το τρένο πριν από την αναχώρηση. Πηγή: Ratraco.

Σύνδεση μέσω του express της Κίνας-Ευρώπης

Τα πρώτα τρένα αναχώρησαν από το σταθμό Yien Vien και θα πραγματοποιήσουν πρώτα διέλευση μέσω της Κίνας μέχρι να φτάσουν στην πόλη Zhengzhou. Εκεί, θα επιβιβαστούν στο τρένο ταχείας κυκλοφορίας Κίνα-Ευρώπη που θα τους οδηγήσει στη Λιέγη. Από το Zhengzhou, θα ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω Καζακστάν και Ρωσίας, ενώ το σημείο εισόδου στην Ευρώπη θα είναι μέσω της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με τον Nguyen Hoang Thanh, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ratraco, τα τρένα θα μεταφέρουν μόνο όγκους προς τα δυτικά και θα επιστρέψουν άδεια στην επιστροφή τους στο Βιετνάμ.

Οκτώ ταξίδια ανά μήνα

Τα τρένα Βιετνάμ-Βελγίου πρόκειται να γίνουν τακτικά στα δρομολόγια. Χρησιμοποιώντας τις συνδέσεις Zhengzhou κατά μήκος του νέου δρόμου του μεταξιού, η Ratraco και η Maersk Line στοχεύουν στη δημιουργία μιας σταθερής εξαγωγικής υπηρεσίας με οκτώ ταξίδια το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι τα τρένα θα αναχωρούν δύο φορές την εβδομάδα από το σιδηροδρομικό σταθμό Yien Vien.

https://www.railfreight.com/beltandroad/2021/07/29/direct-vietnam-belgium-train-promises-to-become-regular/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea