Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Εργαζόμενοι υπουργείου Πολιτισμού: Να ξεμπλοκάρουν τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Να σταματήσουν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού στηρίζει την απόφαση για μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου και τάσσεται εναντίον του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και ομάδας συναδέλφων τους

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό Βενιζέλου, και κατά των εμποδίων που θέτει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - κηρύσσοντας απεργίες - και άλλες ομάδες στην υλοποίηση μιας ειλημμένης από το ΚΑΣ απόφασης, επισφραγισμένης και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, παίρνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ο.Ε. - ΥΠ.ΠΟ μέσω μιας ανακοίνωσης – ανοιχτής επιστολής.

Στην ανακοίνωση γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για «αβυσσαλέα προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων, εντός του Υπουργείου, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α είναι ίδιοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό» ενώ υπογραμμίζεται πως «υπάρχουν οι πολλοί που είναι με τη νομιμότητα και την αποδοχή των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων του Υπουργείου , όπως το Κ.Α.Σ, και της ελληνικής Δικαιοσύνης». Παράλληλα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε « προσωπικές επιδιώξεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες»



Επιπλέον, επισημαίνεται πως η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων αποτελεί «ένα τεράστιο έργο», το οποίο ορισμένοι επιμένουν να «δαιμονοποιούν με επίφαση την δήθεν βούληση τους για «προστασία των αρχαιοτήτων».

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την «απεργία - αποχή» που κήρυξε ο Σ.Ε.Α για τους εργαζόμενους στο έργο του Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και προκειμένου να μην διαστρεβλώνεται η πλειοψηφούσα άποψη των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ.Α, ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ ενημερώνουμε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ανάγκη αυτή προκλήθηκε έπειτα από την αβυσσαλέα προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων, εντός του Υπουργείου, να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Α είμαστε ίδιοι με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Υπάρχουμε οι πολλοί που είμαστε με τη νομιμότητα και την αποδοχή των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων του Υπουργείου μας, όπως το Κ.Α.Σ, και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Υπάρχουν και οι λίγοι που συνεχώς και αδιαλείπτως προσπαθούν δημιουργώντας εντυπώσεις να καταργήσουν τις πλειοψηφίες και τις νόμιμες αποφάσεις εξυπηρετώντας προσωπικές επιδιώξεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η υποκειμενικότητα που διέπει τους συγκεκριμένους κύκλους γίνεται εύκολα αντιληπτή με μία χρονολογική αναδρομή στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα από την οποία φαίνονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αντιδράσεις των ίδιων φορέων.

Συγκεκριμένα από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 η μόνη μεγάλη και επιτυχής ενέργεια του ΥΠΠΟΑ στο Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν η απόσπαση των σπουδαίων μνημείων που είχαν αποκαλυφθεί στο σταθμό «Αγίας Σοφίας», εν μια νυκτί, με μελέτες που δεν είχαν καν τεθεί υπόψιν του ΚΑΣ χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως πρόνοια για την επανατοποθέτησή τους και φυσικά χωρίς καμία απολύτως αντίδραση από τον Σ.Ε.Α, με τον οποίο, η τότε πολιτική ηγεσία, βρίσκονταν σε συνεχή συνεννόηση και ταύτιση απόψεων!

Εν συνεχεία ήρθε η άλλη μεγάλη επιτυχία το 2017 της τότε ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, η οποία ήταν η πολυδιαφημισμένη σε μερίδα του τύπου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «λύση» για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων. Η περίφημη «λύση» παρέμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια στα χαρτιά, τα οποία δεν είχαν ούτε καν υπογραφή μελετητή!! Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα κανείς να μην εμφανιζόταν ως υπεύθυνος για την εκπόνησή τους, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου.

Η στάση της ηγεσίας του ΣΕΑ άλλαξε όταν άλλαξε και η κυβέρνηση της χώρας. Τότε και μετά την απόφαση του Κ.Α.Σ για προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων αποφάσισαν να… πάρουν τα «όπλα» και να ξεκινήσουν «ανένδοτο αγώνα». Έτσι κάλεσαν παναττική συγκέντρωση έξω από το ΣΤΕ όταν εκδικαζόταν η υπόθεση. Μία συγκέντρωση η οποία στέφθηκε από την πρωτοφανή επιτυχία να μαζευτούν 10 άνθρωποι κρατώντας ένα θλιβερό πανό. Στην πορεία η ηγεσία του Σ.Ε.Α εξαπέλυσε, με τους πολιτικούς συνεργάτες της, μια διεθνή εκστρατεία με ψεύδη και αντικειμενικό στόχο μόνο να συκοφαντήσει όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας, όπως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ), τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τώρα δεν δίστασαν, παρότι επιστημονικός σύλλογος και όχι συνδικαλιστικό Σωματείο, ενεργώντας ως παράρτημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να καλέσουν σε απεργία αποχή τα μέλη τους και σε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το σταθμό Βενιζέλου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια προβολής και προσωπικού πολιτικού κέρδους.

Σε αυτόν τον θλιβερό κατήφορο δεν θα τους ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ. και ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ δεν θα τους επιτρέψουμε να «τζογάρουν» με την εργασία των συναδέλφων μας. Ειδικά μετά και την έκδοση της απόφασης του ΣΤΕ, την οποία όλα τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ οφείλουμε να σεβαστούμε.

Στο πλαίσιο και αυτής της απόφασης καλούμαστε να εφαρμόσουμε με απόλυτα επιστημονικό τρόπο και με αυστηρή τήρηση των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τις εργασίες στο χώρο των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να αποσπαστούν με ασφάλεια και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν ακέραια στον ίδιο χώρο με την ολοκλήρωση του έργου, ορατά στο επιβατικό κοινό και προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες.

Επισημαίνουμε δε, πως γνωρίζουμε ότι η μελέτη απόσπασης-επανατοποθέτησης, που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, εκπονήθηκε από εξειδικευμένο μελετητή με τεράστια εμπειρία σε παρόμοια έργα και προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια την επαναφορά των αρχαιοτήτων στην αρχική τους θέση, με στόχο την μέγιστη διατήρηση του αυθεντικού στρώματος και των υποβάσεων των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν. Είμαστε επίσης απολύτως βέβαιοι ότι (παρ’ όλες τις κραυγές) τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ όλων των ειδικοτήτων θα συμβάλουν ανάλογα με την ειδικότητά τους στην επιτυχή προστασία των αρχαιοτήτων.

Πλέον έχουν ενεργοποιηθεί οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να βρουν λύσεις και να εκπονήσουν τις σχετικές μελέτες για την επανατοποθέτηση των αρχαίων και στο σταθμό Αγίας Σοφίας. Ως εκ τούτου είμαστε σίγουροι ότι οι δύο αυτοί σταθμοί του Μετρό που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα μεταμορφωθούν σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Θα αποτελέσουν πόλο έλξης και θα προσφέρουν στον επισκέπτη και στις μελλοντικές γενιές μια συμπληρωματική εικόνα του αστικού ιστού της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής πόλης, η οποία δεν έχει διασωθεί σε κανένα άλλο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Εν κατακλείδι, ως Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ, δηλώνουμε πως τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων του Υπουργείου μας και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Συμπαραστεκόμαστε στο έργο των συναδέλφων μας και αντιμαχόμαστε αυτούς που για αλλότριους σκοπούς δαιμονοποιούν ένα τεράστιο έργο, με επίφαση την δήθεν βούληση τους για «προστασία των αρχαιοτήτων». Μια βούληση που, όπως αναφέραμε παραπάνω, μεταβάλλεται κατά το δοκούν και ανάλογα με τις επιδιώξεις τους. Η υποκρισία δεν θα γίνει ποτέ κυρίαρχη τάση στο ΥΠ.ΠΟ.Α.

protothema.gr
sidirodromikanea