Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Απάντηση Καραμανλή σε Τσίπρα για τα αρχαία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Με μία ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook απάντησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το μετρό Θεσσαλονίκης.

Στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης απαντά ο υπουργός Μεταφορών, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Κώστα Καραμανλή:

Αντί να απευθύνει εκκλήσεις-επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ο κ.Τσίπρας θα μπορούσε να ακούσει:

- το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή τον ανώτατο βαθμό της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις του

- το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που είναι το μόνο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο της χώρας μας για την προστασία των αρχαιοτήτων

- τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εκφράζουν αυθεντικά τους πολίτες

- όχι τις ηγεσίες, αν δεν θέλει, αλλά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό

- επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και την πλειονότητα των Θεσσαλονικιών.

Όλοι συμφωνούν ότι η λύση που ακολουθούμε είναι η μόνη που εγγυάται και Μετρό και αρχαία. Αν υπήρχε άλλη λύση, προφανώς θα την είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως δεν το έκανε.

Εμείς δεν εγκαινιάζουμε μουσαμάδες, δεν τάζουμε ανέφικτα πράγματα, δεν λέμε ότι δήθεν υπάρχουν μαγικές λύσεις χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, δεν λέμε ότι το Μετρό μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς να έχουμε καν φτιάξει τις ράγες, δεν αφήνουμε τον χρόνο να περνάει χωρίς να κάνουμε τίποτα…Δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο.

Τρέχουμε για να κερδίσουμε τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις.

Αλήθεια, όλη αυτή η καθυστέρηση ποιον εξυπηρετεί; Πάντως σίγουρα όχι τους πολίτες…Κύριε Τσίπρα, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο διχασμό. Δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει. Αρκετά με την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης που όλο βάζει εμπόδια σε ένα σπουδαίο έργο!


Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Να σταματήσει ο τεμαχισμός των αρχαίων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Μήνυμα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μην προχωρήσει με την απομάκρυνση των αρχαίων από το μέτρο της Θεσσαλονίκης στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Έστω την ύστατη στιγμή, καλώ τον κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις εκκλήσεις των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως και της κοινωνίας των πολιτών και να σταματήσει το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης του μοναδικού μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης», σημειώνει ο κ. Τσίπρας και τονίζει:

«Υπάρχει λύση υψηλής κατασκευαστικής τεχνολογίας, ώστε και το Μετρό να λειτουργήσει στην ώρα του και να παραμείνουν αμετακίνητες στη θέση τους αυτές οι πολύτιμες αρχαιότητες της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως υποστηρίζει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης».

Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσπάσει τα ευρήματα και να τα επανατοποθετήσει μετά το τέλος το έργου προκάλεσε αντιδράσεις.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, οι αρχαιολόγοι δεν πρόκειται να γίνουν συνεργοί σε αυτό το «έγκλημα», επισημαίνοντας ότι οι συνάδελφοι της θα απέχουν από τις εργασίες στον σταθμό για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέα προσφυγή στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει να καταστραφεί ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και πως η απόσπαση απειλεί να «εκτροχιάσει» όλο το έργο του Μετρό που μπορεί να μην παραδοθεί ούτε το 2025.

Ανέφερε μάλιστα πως ο ΣΕΑ ζήτησε από την κυβέρνηση με επιστολές του, το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εργασιών, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση μέχρι σήμερα.

cnn.gr
sidirodromikanea