Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΕΚΘ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την ικανοποίηση του εκφράζει του Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τη θετική έκβαση της υπόθεσης εκβιασμού εργαζομένων του μετρό από στελέχη.

Ως δικαίωση και νίκη των απολυμένων στα αρχαιολογικά έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης την καταδίκη τριών εκ των στελεχών της Κοινοπραξίας για εκβιασμό από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στις 28 Ιουνίου.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην υπόθεεση, το ΕΚΘ υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2015 απολύθηκαν και οι τελευταίοι μέχρι τότε εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Όπως επισημαίνεται «η κοινοπραξία τεχνηέντως και με παράνομες διαδικασίες απέλυσε τους εργαζόμενους μετατρέποντας μονομερώς τις συμβάσεις τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου και χωρίς να τους καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση. Για τους λόγους αυτούς οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Τους πρώτους μήνες του 2016 η κοινοπραξία, διά αντιπροσώπου της, επικοινώνησε με τους εργαζόμενους και με εκβιαστικό τρόπο τους ζητήθηκε να παραιτηθούν από τις δικαστικές τους προσφυγές, με την υπόσχεση να επιστρέψουν στη δουλειά. Δύο μόνον από τους εργαζόμενους και για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους παραιτήθηκαν από τη δικαστική μάχη. Δυστυχώς εργάστηκαν για λίγους μόνο μήνες, στη συνέχεια απολύθηκαν και δεν μπόρεσαν ποτέ ξανά να εργαστούν στο Μετρό. Η περίπτωση αυτών των συναδέλφων οδήγησε το δικαστήριο να διαπιστώσει την ποινική πράξη του εκβιασμού».
Παράλληλα τονίζεται ότι οι πρώην εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα προκειμένου να δικαιωθούν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που βαρύνουν την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των απολυμένων του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένει την τελική δικαίωση στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη.

voria.gr
sidirodromikanea