Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Δημοπρατήθηκε η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας -Βόλου.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Θετικές εξελίξεις σημειώνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αφορά την ηλεκτροκίνηση καθώς όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός «έχει δημοπρατηθεί η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας-Βόλου, ενώ επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός για τη γραμμή Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα. 

Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα καταστεί η πρώτη Περιφέρεια που αποκτά ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτροκίνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Καραμανλής σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ε» είχε αναφέρει ότι «η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών».

Η ΓΡΑΜΜΗ ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, την κατακύρωση του έργου με τίτλο: «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα - Βόλος με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου – ΒΙΠΕ – Βόλος», στην εταιρεία Intrakat αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ.
Πρόκειται για το σιδηροδρομικό έργο της γραμμής Λάρισας-Βόλου, κόστους περίπου 67 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ. Μειοδότης για το σημαντικό έργο που έρχεται να αναβαθμίσει την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή είχε αναδειχθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η INTRAKAT, ενώ για το έργο κατατέθηκαν προσφορές και από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ-ALSTOM.
Το έργο ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και αναβάθμισης με ETCS θα αναβαθμίσει θεαματικά τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες θεσσαλικές πόλεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 120 χλμ./ώρα. Η διαδρομή ανάμεσα στον Βόλο και τη Λάρισα, μαζί με τις ενδιάμεσες στάσεις, θα μειωθεί στα 40 λεπτά και παράλληλα θα λειτουργήσει και η προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου και Θεσσαλονίκης με συνολικό χρόνο διαδρομής μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά.

ΠΑΛΑΙΟΦΑΡΣΑΛΟΣ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Σε πορεία επαναδημοπράτησης είναι το σημαντικό σιδηροδρομικό έργο για την ηλεκτροκίνηση στη μονή γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, o διαγωνισμός που έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2018, έμπλεξε σε δικαστικές εμπλοκές οι οποίες έσερναν χρονικά την όλη διαδικασία με αποτέλεσμα η ΕΡΓΟΣΕ να αποφασίσει πριν από μερικούς μήνες την ακύρωσή του. Τώρα αποφασίστηκε η επαναδημοπράτηση του έργου, το οποίο θα έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και την ίδια πηγή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι μέχρι το καλοκαίρι το έργο να έχει προκηρυχθεί και να τρέξει το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τον Παλαιοφάρσαλο με τα αστικά κέντρα της δυτικής Θεσσαλίας, δηλαδή την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα. Το συγκεκριμένο σιδηροδρομικό τμήμα συνδέει το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο µε το σύνολο του δυτικού Θεσσαλικού κάμπου.
Γ.Ρ.

eleftheria.gr
sidirodromikanea