Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη: Δύο τρένα. Στην ίδια μονή γραμμή. Η σύγκρουση έξω από τη Λάρισα...

Από τη μία η υπερταχεία Ακρόπολις Εξπρές, το καμάρι των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Από την άλλη ένα τρένο χαμηλής προτεραιότητας με φαντάρους του πυροβολικού από τη Θήβα. Μια σύγκρουση έξω από τη Λάρισα. Ένα δραματοποιημένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ.
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα δραματοποιημένο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη τον χειμώνα του 1972 στον θεσσαλικό κάμπο.

Το «Τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη» θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις 15:00.

Δύο τρένα που κινούνται πάνω στην ίδια μονή γραμμή από αντίθετες κατευθύνσεις, συγκρούονται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα: πρόκειται για την υπερταχεία Ακρόπολις Εξπρές, το καμάρι των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, που κατέρχεται στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, και για ένα τρένο χαμηλής προτεραιότητας, που έχει ξεκινήσει από τη Θήβα με κατεύθυνση τη Βόρεια Ελλάδα, μεταφέροντας φαντάρους του πυροβολικού από το Κέντρο Εκπαίδευσης σε μονάδες των συνόρων.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός των Ορφανών

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» εξετάζει το πλαίσιο λειτουργίας των σιδηροδρόμων εκείνη την περίοδο και παρουσιάζει τις πολλαπλές όψεις του δυστυχήματος μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιζώντων. Ένα νέο στοιχείο που έρχεται για πρώτη φορά στο φως είναι η μαρτυρία της Αγγελικής Παγώνη, χήρας του Έλληνα αξιωματικού Βάιου Παγώνη, που είχε επιβιβαστεί στο Ακρόπολις Εξπρές από τον σταθμό της Λάρισας και ερχόταν στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει την οικογένειά του. Ο Βάιος Παγώνης με αυτοθυσία και ηρωισμό ανέσυρε από τα συντρίμμια των τρένων επιζώντες, κατά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά τη σύγκρουση.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

«Αφύλαχτη Διάβαση»

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις 15:00

«Το τελευταίο σφύριγμα του σταθμάρχη»

fosonline.gr
sidirodromikanea