Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Χρ. Μπουκώρος: Δεν υπάρχουν αποφάσεις για το εμπορευματικό κέντρο

Συνεργασία Κώστα Καραμανλή με τον Βουλευτή Μαγνησίας- Τι είπαν για ηλεκτροκίνηση και αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου

Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις γα το εμπορευματικό κέντρο στην Κεντρική Ελλάδα ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στη σημερινή μακρά συνεργασία που είχε με τον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης συνεργασίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο Χρήστος Μπουκώρος, μεταξύ των άλλων μεγάλων θεμάτων της Μαγνησίας, έθεσε και το ζήτημα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για την ίδρυση του εμπορευματικού κέντρου (Logistics) στη Λάρισα.
Η τοποθέτηση του υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η εξής: «Τα Logistics Centers, όπως είχα την ευκαιρία να πω και εχθές σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πειραιά, θα ιδρυθούν στη βάση ενός στέρεου στρατηγικού σχεδιασμού μακριά από μικροτοπικές αντιλήψεις. Άλλωστε, μόλις τώρα ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσειο πεδίο. Το πόσα εμπορευματικά κέντρα θα γίνουν στην χώρα, ώστε να είναι βιώσιμα, είναι ζήτημα σχεδιασμού. Ασφαλώς συζητάμε και για ένα εμπορευματικό κέντρο στην Βόρεια Ελλάδα και πιθανότατα και ένα τρίτο στην Κεντρική Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε επίπεδο σχεδιασμού και αποφάσεων.
Όπως έχω πει και στις επισκέψεις μου στον Βόλο, τα εμπορευματικά κέντρα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε λιμάνια. Το μεγάλο λιμάνι της Κεντρικής Ελλάδας είναι ο Βόλος. Βέβαια και μας απασχολεί το αναπτυξιακό δίπολο Βόλου- Λάρισας για αυτό και δημοπρατήσαμε το μεγάλο έργο της ηλεκτροκίνησης ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά τα στοιχεία θα ληφθούν υπόψη και στο σχεδιασμό».
Αμέσως μετά το συγκεκριμένο σχόλιο του κ. Καραμανλή, ο βουλευτής Μαγνησίας γνωστοποίησε στον υπουργό ότι υπάρχει πρόθεση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για παραχώρηση έκτασης 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στο ύψος του Στεφανοβικείου. Πρόκειται για μια έκταση που γειτνιάζει με τη σιδηροδρομική γραμμή που πλέον θα είναι σύγχρονη (μόλις 700 μέτρα απόσταση), είναι εγγύτερα στο λιμάνι του Βόλου από οποιαδήποτε άλλη περιοχή και εξυπηρετεί ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα.
Ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής ανταπάντησε ότι στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου σχεδιασμού όλα τα στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου και Ηλεκτροκίνηση Βόλου- Λάρισας

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο βουλευτής Μαγνησίας συζήτησε με τον Υπουργό για το μεγάλο έργο της ηλεκτροκίνησης, για το οποίο τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε νέα και για την εγκατάσταση του αναδόχου.
Μάλιστα, ο υπουργός υπενθύμισε στον βουλευτή ότι ο αγώνας τους για το έργο αυτό ξεκίνησε συστηματικά και μεθοδευμένα από το 2016, όταν ήταν ο ίδιος Τομεάρχης και ο βουλευτής Μαγνησίας Αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο υπουργός, «η ουσία είναι πως το έργο της ηλεκτροκίνησης, αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον Βόλο και ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, ξεμπλόκαρε και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του».
Επίσης, ο κ. Μπουκώρος επανέφερε το ζήτημα της ένταξης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου στις δευτερεύουσες επιδοτούμενες γραμμές. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2021 ο βουλευτής Μαγνησίας είχε καταθέσει σχετική αναφορά προς τον υπουργό, συνοδευόμενη από σχετική μελέτη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας του ΕΟΤ και ζητούσε την επιδότηση δύο γραμμών δωδεκάμηνης διάρκειας και συγκεκριμένα της γραμμής Κέρκυρα- Βόλος- Κέρκυρα και Σητεία – Βόλος, καθώς πρόκειται για διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με νησιωτικούς προορισμούς. Επίσης, τα συγκεκριμένα αεροδρόμια μπορούν να ενταχθούν στις δευτερεύουσες επιδοτούμενες γραμμές.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και μάλιστα είναι ενήμερη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις, διότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι βλέπει θετικά το ζήτημα της αξιοποίησης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, το οποίο αποτελεί το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας και όχι μόνο του Βόλου.

magnesianews.gr
sidirodromikanea