Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Σε τροχιά υλοποίησης η Επέκταση και η Αξιοποίηση του Οδοντωτού - Τι είπαν Κοτταράς - Αρβανίτης παρουσία Καραμανλή - Παπαδόπουλου.

«Ο Ρόλος του Σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη» είναι το θέμα της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας & Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης σήμερα Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.


Γράφει ο Νίκος Π. Κυριαζής

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι: Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Σπηλιόπουλος, πρ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, πρ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Κοτταράς, Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), Πέτρος Αρβανίτης, Δρ.,Επικεφαλής Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Επενδύσεων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος (ΣΕΒΠΔΕ), Σπύρος Φασούλας, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ), Alberto Mazzola, Εκτελεστικός Διευθυντής, Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER), Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πρωτευούσης (Σ.Π.Ε.Δ.Ε.Π) & Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ), Πέτρος Ράλλης, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων το Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ), Γιώργος Λ. Μαυρουδής, Πολιτικός Μηχανικός, Λεωνίδας Μαυρουδής, Τοπογράφος Μηχανικός, Κωνσταντίνος A. Πέττας, Μέλος του Συλλόγου Φίλων το Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ, Πάτρα).

Από την ημερίδα, βγήκαν πολλές και σημαντικές ειδήσεις, που αφορούν άμεσα τα Καλάβρυτα, όπως ο Οδοντωτός και η αξιοποίησή του.
Το μεγάλο θέμα που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα "Ωρα των Καλαβρύτων" της επέκτασης του Οδοντωτού στην Αγία Λαύρα, δια στόματος του Αναπλ. Διευθύνοντα Συμβούλου Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) Θανάσης Κοτταράς, παρουσία του Υπουργού κ. Καραμανλή, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.
Ο κ. Κοτταράς αναφέρθηκε στο σχέδιο που είναι σε εξέλιξη για τη επέκταση του Οδοντωτού στην Αγία Λαύρα και την αξιοποίηση της γραμμής με τον μετασχηματισμό της ως τουριστική γραμμή και ο Πέτρος Αρβανίτης, Δρ.,Επικεφαλής Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Επενδύσεων, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. αναφέρθηκε στον Οδοντωτό και στην αξιοποίησή του που αποτελεί και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στόχος.

Ο Δήμαρχος κος Παπαδόπουλος ικανοποιημένος εμφανώς από τις σημαντικές αυτές εξελίξεις τόνισε οτι "ως Δήμος Καλαβρύτων, επιμένουμε στην διαρκή ανάδειξη, αναβάθμιση και αξιοποίηση του Οδοντωτού, με κάθε δυνατό τρόπο" συμπληρώνοντας οτι: "είχαμε την ευκαιρία, πριν μερικούς μήνες, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαΐμη, να καταθέσουμε μια δέσμη προτάσεων προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Τσαλίδη, ώστε ο Οδοντωτός να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη φυσιογνωμία του, τα δρομολόγια και την δυναμικότητά του." καταλήγοντας οτι και ο Δήμος Καλαβρύτων θα "βάλει πλάτη" ωστε να υλοποιηθούν αυτά τα σημαντικά έργα για τον Οδοντωτό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, πρ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, με προτάσεις ανάδειξης του Οδοντωτού και μέσα από την συμμετοχή ιδιωτών

Αναλυτικά η τοποθέτηση Παπαδόπουλου:
Κύριε Υπουργέ, 
Κύριε Περιφερειάρχη, 
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας,
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι, 
Κατ’ αρχάς, πολλές ευχαριστίες για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή ημερίδα και πολλά συγχαρητήρια γι’ αυτή την πρωτοβουλία που συμπίπτει με το «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων» και με την εν γένει προσπάθεια -σ’ ευρωπαϊκή κλίμακα- για την ανάδειξη της αναπτυξιακής, κοινωνικής αλλά και περιβαλλοντικής διάστασης του τρένου.
Ο σιδηρόδρομος διαχρονικά,υπηρετεί την ανάγκη της ασφάλειας, της ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας στις μεταφορές, με το μικρότερο δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 
Αν υπολογίσουμε ότι οι μεταφορές είναι υπαίτιες σήμερα για το 25% των εκπομπών αερίων σ’ όλη την Ευρώπη, το τρένο ευθύνεται μόνο για το 0,4% αυτών των εκπομπών, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Από μόνη της, αυτή η καταγραφή, δείχνει ποιο δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσουμε αν θέλουμε δίκτυα μεταφορών φιλικά στο περιβάλλον και συμβατά με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. 
Παρ’ ότι τα οφέλη του σιδηροδρόμου είναι αυταπόδεικτα, η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, είναι οι οδικές μεταφορές εκείνες που υπερισχύουν. Με βαρύτερο κόστος. 
Κόστος οικονομικό, περιβαλλοντικό αλλά και με κόστος που αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα, όπως θα δούμε στη συνέχεια. 
Απ’ την άλλη πλευρά, ιστορικά, όπου υπήρξε σιδηροδρομική σύνδεση, όπου πήγαινε το τρένο, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα, ενισχυόταν η ευημερία, η πρόοδος, η επαφή με τον έξω κόσμο. Και μαζί το πολιτισμικό απόθεμα και η κοινωνική κινητικότητα.  
Και αυτό το γνωρίζουμε καλά εμείς εδώ, στα Καλάβρυτα.
Σε μια ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή που απ’ τον Μάρτιο του 1896 συνδέεται με το τρένο του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, με μια γραμμή 22 χιλιομέτρων που είναι μια από τις πιο εξαίσιες σιδηροδρομικές διαδρομές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. 
Και αυτό δεν είναι υπερβολή. 
Οι πιο έγκριτοι ταξιδιωτικοί οδηγοί διεθνώς, περιλαμβάνουν στις αναφορές τους για την Ελλάδα τον Οδοντωτό Διακοπτού -Καλαβρύτων, ως μια μοναδική τουριστική εμπειρία και ως υπόδειγμα ήπιας λειτουργικής ενσωμάτωσης του τρένου στο φυσικό περιβάλλον.
Για εμάς τους Καλαβρυτινούς, ο Οδοντωτός δεν είναι μόνο ένα μέσο μετακίνησης. Είναι πολλά περισσότερα. 
Είναι στοιχείο της κουλτούρας μας, είναι μέρος της τοπικής μας ταυτότητας, είναι κομμάτι της Ιστορίας και της ζωής μας. 
Είναι το παρελθόν αλλά και το μέλλον μας, η ζωντανή απεικόνιση όλων αυτών που συζητούμε σήμερα, για το πώς το τρένο, μέσα απ’ τους συρμούς του, δεν μεταφέρει μόνο επιβάτες και αγαθά, αλλά μεταφέρει ανάπτυξη, πολιτισμό, ευημερία και σεβασμό στο περιβάλλον.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η ονομασία Οδοντωτός προέκυψε από την «οδόντωση» στις γραμμές ώστε, σ’ ορισμένα σημεία, οι αμαξοστοιχίες να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν πάνω σ’ επιφάνειες με μεγάλη κλίση. Να «γαντζώνονται», δηλαδή, σε μια οδοντωτή σιδηροτροχιά ανάμεσα στις δυο ράγες, με την χρήση ειδικών γραναζιών.  
Αυτό το τρένο για την περιοχή μας είναι ένας νοητός ιμάντας τουριστικής ανάπτυξης και είναι βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε ο Οδοντωτός τα Καλάβρυτα δεν θα είχαν τη φυσιογνωμία που έχουν σήμερα. 
Γι’ αυτό, ως Δήμος Καλαβρύτων, επιμένουμε στην διαρκή ανάδειξη, αναβάθμιση και αξιοποίηση του Οδοντωτού, με κάθε δυνατό τρόπο.
Και είχαμε την ευκαιρία, πριν μερικούς μήνες, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαΐμη, να καταθέσουμε μια δέσμη προτάσεων προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κ. Τσαλίδη, ώστε ο Οδοντωτός να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη φυσιογνωμία του, τα δρομολόγια και την δυναμικότητά του. 
Αξιοποιώντας ακόμα και τους παραδοσιακούς συρμούς που σήμερα έχουν παροπλιστεί, ακόμα και τις παλιές μηχανές που παραμένουν στα Καλάβρυτα και στο Διακοπτό, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ξανά ακόμα και για τουριστικούς λόγους, ως κομμάτι μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας που θα συνδέει τον επισκέπτη με την Ιστορία του Οδοντωτού. 
Και, φυσικά, αξιοποιώντας και τις μεγάλες δυνατότητες των τεσσάρων καινούργιων συρμών που, σε περιόδους αιχμής, θα μπορούσαν να συνδεθούν ανά δυο και να διπλασιάσουν έτσι την επιβατική δυναμικότητα τους και τον αριθμό των επισκεπτών προς τα Καλάβρυτα και αντιστρόφως. 
Με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία, όπως και με την Περιφέρεια, και είμαι βέβαιος ότι με το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί πολλές απ’ τις προτάσεις μας θα πάρουν σύντομα την οδό της υλοποίησης. 
Ασφαλώς, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν και στην μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την συντήρηση και ανάπλαση των τριών σταθμών του Οδοντωτού, σε Διακοπτό, Ζαχλωρού και Καλάβρυτα, απ’ όπου κάθε χρόνο περνούν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες. 
Και εδώ μιλάμε για ένα έργο που, επίσης, πρέπει να μπει σε προτεραιότητα. Όπως και η ενίσχυση της προβολής του Οδοντωτού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εν τούτοις, ο μεγάλος στόχος, εκεί που εστιάζουμε όλες τις δυνάμεις μας είναι η επέκταση του Οδοντωτού προς την Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας και προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. 
Για την μεν Αγία Λαύρα, είναι αυτονόητη η ανάγκη. 
Ένα μνημείο συνδεδεμένο με την Ελευθερία, με την Πίστη, με την Εθνεγερσία, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ ολόκληρη τη χώρα. Και εδώ έχουμε την πρόσφατη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε ο Οδοντωτός να φτάσει ως τη Μονή. 
Για το δε Χιονοδρομικό Κέντρο είναι εξίσου αυταπόδεικτη η βασιμότητα της διεκδίκησης μας.    Είναι ένα απ’ τα καλύτερα και πιο καλά οργανωμένα Χιονοδρομικά Κέντρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Το οποίο, μάλιστα, μπαίνει ήδη σε φάση αναβάθμισης, χάρη σε έργο που χρηματοδοτείται απ’ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων.
Με μια φράση, η επέκταση του Οδοντωτού σε Αγία Λαύρα και Χιονοδρομικό, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα διαδρομή, θα χτίσει ένα ξεχωριστό τουριστικό περίπατο, μια ισχυρή τουριστική εμπειρία για τους επισκέπτες, έναν συγκερασμό επαφής με την Ιστορία, επαφής με τη Φύση αλλά και αναψυχής, μοναδική σ’ όλη τη χώρα. 
Συζητούμε για τον ρόλο του σιδηροδρόμου στην ανάπτυξη σε μια περιοχή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι αποκομμένη απ’ το σιδηροδρομικό δίκτυο της υπόλοιπης Ελλάδας. 
Σε μια περιοχή που εξαιτίας της έλλειψης του τρένου, έχει πληρώσει ακριβό τίμημα σε όρους ανταγωνιστικότητας και ισοτιμίας πλεονεκτημάτων με άλλες ελληνικές περιοχές. 
Και αυτό μεταφράζεται σε υστέρηση, σε αποεπένδυση, σε ανεργία, σε υψηλότερο κόστος παραγωγής, σε αποθάρρυνση δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να φέρουν θέσεις εργασίας, εισόδημα και ευημερία στην περιοχή.   
Έχω πει πολλές φορές ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ και κοντά δυο δεκαετίες η Δυτική Ελλάδα δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση. 
Και ακόμα συζητούμε για το πως το τρένο θα φτάσει στην Πάτρα ή ακόμα και ως το Αίγιο, αν και στο κομμάτι αυτό όλοι ξέρουμε ότι έχει επιτέλους τελειώσει το κυρίως τεχνικό έργο -στο φυσικό του αντικείμενο- και μένει το έργο της ηλεκτροκίνησης.
Καθυστερήσεις ετών, λοιπόν, αστοχίες, κίνδυνοι κάποια στιγμή να χαθούν κοινοτικοί πόροι. 
Ας μου επιτραπεί η φράση, ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια που ακόμα δεν έχουμε δει το τελευταίο του. 
Και χωρίς αμφιβολία, αυτή η πραγματικότητα ισοδυναμεί με μια διαχρονική αδικία προς την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό τους. Και όπως κάθε αδικία συνεπάγεται και ευθύνες. Ή έστω αναγνώριση των λαθών.  
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να συζητούμε και πάλι για πολλά χρόνια αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου. Και ότι τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά. 
Άλλωστε, η σιδηροδρομική γραμμή προς την Πάτρα επηρεάζει κάθε οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα στην Περιφέρεια. 
Επηρεάζει ακόμα κι εμάς εδώ στα Καλάβρυτα. 
Αφαιρώντας την δυνατότητα από πολλούς επισκέπτες, απ’ την Αθήνα ή απ’ την Πάτρα, να έρθουν ως εδώ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το τρένο, μ’ ενδιάμεσο σταθμό στο Διακοπτό, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους ή άλλα μέσα μεταφοράς. 
Και να φτάνουν ως τα Καλάβρυτα και αργότερα ως την Αγία Λαύρα και το Χιονοδρομικό Κέντρο γρήγορα, εύκολα, με χαμηλό κόστος και μεγάλη ακρίβεια.
Το τρένο είναι, πράγματι, καταλύτης ανάπτυξης.
Και η παρουσία ή η απουσία του βαρόμετρο προόδου για κάθε τόπο. Κι όσο λείπει απ’ την Δυτική Ελλάδα, τόσο το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής θα μένει ελλειμματικό.   
Με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα και ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση. 
Σας ευχαριστώ



kalavrytanews.com

sidirodromikanea