Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η Τουρκία στέλνει δύο ακόμη εμπορικά τρένα στην Κίνα.

Στις 24 Μαΐου, η Τουρκία έστειλε το 6ο και 7ο τρένο με προορισμό την Κίνα προς το Ξι Αν. Τα τρένα αναχώρησαν από το Izmit, μια πόλη στην επαρχία Kocaeli της Τουρκίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Αποτελούνταν από 41 εμπορευματοκιβώτια συνολικά, που μεταφέρουν 2.250 τόνους χαρτονιού με επικάλυψη μελαμίνης. Σε περίπου 12 ημέρες, θα φτάσουν στο Σιάν μέσω του μεσαίου διαδρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής Baku-Tbilisi-Kars.

Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος


Τα τρένα εκτελούνται από την TCDD Taşımacılık AŞ, σε συνεργασία με την Pasifik Eurasia Logistics. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη στείλει πέντε τρένα προς το Xi'an από τα τέλη του 2020, αποτελούμενα από 201 βαγόνια, 216 εμπορευματοκιβώτια και 8.500 τόνους φορτίου. Τα κύρια προϊόντα εξαγωγής στην Κίνα ήταν λευκές συσκευές και χημικές ουσίες, με τη νεότερη προσθήκη να είναι τα χαρτόνια με επικάλυψη μελαμίνης.

Τακτική εξυπηρέτηση

Το πρώτο τρένο από την Τουρκία προς το Σιάν αναχώρησε στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου 2021, το δεύτερο ήταν ήδη στην Κίνα. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπηρεσία θα γίνει τακτική στα χρονοδιαγράμματα με συχνότητα δύο ταξιδιών το μήνα. Φαίνεται ότι τα εμπλεκόμενα μέρη δεν πέτυχαν πλήρως τον αρχικό τους στόχο.
Ωστόσο, είναι θετικό ότι δύο ακόμη τρένα ταξιδεύουν ήδη στο Τομ Σι Αν. Με επτά τρένα Τουρκίας-Κίνας συνολικά, η υπηρεσία αποδεικνύεται βιώσιμη. Εταιρείες όπως η Hupac και η Rail Cargo Group έχουν περιγράψει πώς η ισχυρή βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας είναι ένας παράγοντας για την αύξηση της ζήτησης εξαγωγών προς την Κίνα. Είναι κατανοητό ότι η Τουρκία θέλει αυτήν την υπηρεσία να αποδίδει καλά, καθώς έχει σημαντικές δυνατότητες για έσοδα σε μια τόσο εκτεταμένη και διαφορετική αγορά όπως η Κίνα.

Η γραμμή BTK είναι κρίσιμη και αυξανόμενη

Η σιδηροδρομική γραμμή Baku-Tbilisi-Kars που εκτείνεται μέχρι τον μεσαίο διάδρομο του New Silk Road αποτελεί κεντρικό στοιχείο της διαδρομής Τουρκίας-Κίνας. Τα τρένα Τουρκίας-Κίνας και τρένα από άλλες εταιρείες το χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλους πιο χρησιμοποιημένους διαδρόμους της Ευρασίας.
Καθώς ο ρόλος της Τουρκίας ως κόμβος New Silk Road μεγαλώνει, το ίδιο ισχύει και για τη σημασία της γραμμής BTK. Συγκεκριμένα, εκτιμήσεις από την πλευρά της Τουρκίας προβλέπουν ότι ο όγκος της θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας 1.500 επιχειρήσεις τρένων και 60.000 TEUs μεταξύ Τουρκίας και Κίνας ετησίως.

https://www.railfreight.com/beltandroad/2021/05/25/turkey-sends-two-more-trains-towards-china/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης
sidirodromikanea