Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Καταγγελίες για ελλιπή τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας από εργαζομένους του μετρό.

Τα πρωτόκολλα προστασίας τηρούνται απαρέγκλιτα, διαβεβαιώνει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ

Σε καταγγελίες για μη αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου προστασίας από τον κορονοιό στους χώρους του μετρό προχώρησε το Σωματείο Λειτουργίας του (ΣΕΛΜΑ) με αφορμή περιστατικό εκδότριας κομίστρου, η οποία κλήθηκε να στελεχώσει εκδοτήριο σε πολυσύχναστο σταθμό λίγο μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε συνάδελφό της που το λειτουργούσε και την αποχώρησή του από την εργασία, όπως η ίδια καταγγέλλει.

Μαρία Λιλιοπούλου

Το περιστατικό συνέβη στις 29 Μαρτίου, όταν η εκδότρια, Ντίνα Ξηρού έλαβε εντολή να στελεχώσει το εκδοτήριο του σταθμού Συντάγματος μόλις λίγα λεπτά μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος: «Γύρω στις 10.20 και ενώ έκανα ήδη βάρδια στο σταθμό της Ακρόπολης δέχτηκα τηλεφώνημα από την επόπτρια κομίστρου να μεταβώ στο Σύνταγμα για να λειτουργήσει το εκδοτήριο» επισημαίνει στο ethnos.gr.

Η ίδια ρώτησε εάν έχει ακολουθηθεί το πρωτόκολλο ζητώντας παράλληλα εγγράφως την εντολή μετάβασης στο Σύνταγμα: «Ακολούθησαν άλλα δύο τηλεφωνήματα, στα οποία ενημέρωσα ότι αυτή η εντολή εκτός του ότι εξέθετε εμένα σε κίνδυνο, δημιουργούσε μία απειλή και για το πολυπληθές επιβατικό κοινό του Συντάγματος καθώς οι συναλλαγές στο συγκεκριμένο εκδοτήριο είναι πολλές» τονίζει. Και προσθέτει: «Στο χώρο, ο οποίος είναι και υπόγειος δεν είχε προλάβει να γίνει ο απαραίτητος αερισμός».

Η κυρία Ξηρού έχει ενημερώσει για το περιστατικό τη διοίκηση της εταιρίας με εσωτερικό υπόμνημα χωρίς έως τώρα να έχει λάβει κάποια απάντηση. Κάνει επίσης λόγο για «στοχοποίησή της» σημειώνοντας πως την ημέρα που συνέβη αυτό ουδείς άλλος εκδότης εκλήθη να αντικαταστήσει τον υπάλληλο που αποχώρησε από το Σύνταγμα ούτε από το σταθμό του Μεγάρου Μουσικής ούτε απ΄αυτόν του σταθμού Λαρίσης, δηλαδή των δυο σταθμών που συνήθως συνδράμουν το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «προς μεγάλη μας απογοήτευση μερίδα στελεχών επιδεικνύοντας παροιμιώδη ανευθυνότητα και ανικανότητα με πρωτόγνωρη αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά απαιτούν από εργαζομένους να προσέλθουν σε χώρους εργασίας όταν την ίδια ημέρα διαπιστώνεται θετικό κρούσμα σε συνάδελφο. Τα παραπάνω έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με το σχετικό σχέδιο και προκαλούν πλήθος ερωτημάτων» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ, με την οποία ζητείται η άμεση απομάκρυνση της υπαλλήλου που έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή και του προσωπικού του συγκεκριμένου τομέα επισημαίνοντας ότι στελέχη της διοίκησης της εταιρίας απαιτούσαν την «παραδειγματική τιμωρία της συναδέλφου που έπραξε το αυτονόητο προστατεύοντας τόσο την υγεία της και αυτήν της οικογένειάς της όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Σπύρος Ρεβύθης υπογραμμίζει μάλιστα πως το ίδιο το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθεί η εταιρία αναφέρει ξεκάθαρα πως σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος προβλέπεται «προσωρινη αναστολή εισόδου ατόμων στο στενό χώρο εργασίας του ύποπτου κρούσματος για ένα 24ωρο. Ακολουθεί πολύ καλός αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός του χώρου και απολύμανση των επιφανειών με τη χρήση των κατάλληλων μέσων προστασίας και ο χώρος επαναχρησιμοποιείται κανονικά».

ΣΤΑΣΥ: Η εταιρία τηρεί απαρέγκλιτα τα πρωτόκολλα

Την απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας από τον κορονοιό και αντιμετώπισης κρουσμάτων επισημαίνει από την πλευρά του μιλώντας στο «ethnos.gr» ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), Νίκος Χαιρέτας.

«Η ΣΤΑΣΥ εφαρμόζει ακόμα πιο αυστηρό πρωτόκολλο κι απ΄αυτό που ορίζει ο ΕΟΔΥ δεδομένου ότι αποτελεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη υποδομή» λέει ο κ. Χαιρέτας προσθέτοντας πως η προσήλωση στους κανόνες προστασίας καταδεικνύεται και από τα σχετικά λίγα κρούσματα μεταξύ του προσωπικού: «Σε 14 μήνες πανδημίας κατά τις οποίες η λειτουργία της εταιρίας ήταν συνεχής και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 100».

Στην ερώτησή μας ωστόσο για ποιο λόγο δεν τηρήθηκε ο όρος του 24ωρου αποκλεισμού στο συγκεκριμένο εκδοτήριο, ο κ. Χαιρέτας επεσήμανε ότι αυτό είναι «δυνητικό και ακολουθείται μόνον ύστερα από σχετική σύσταση του ΕΟΔΥ» ξεκαθαρίζοντας πως στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου εργασίας είχαν ακολουθηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης μετά τον εντοπισμό του θετικού κρούσματος. «Ολα έγιναν κανονικά, σύμφωνα με το πρωτόκολλο».

Αυτό αναφέρεται και σε επίσημη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ προς τους εργαζομένους, στην οποία τονίζεται ότι «σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δίδεται οδηγία από αυτόν για περαιτέρω <μέτρα πρόληψης της διασποράς> εφόσον κριθεί απαραίτητο. (...) Τέτοια οδηγία δεν εδόθη ποτέ από τον ΕΟΔΥ, ως μη απαραίτητη, για το συγκεκριμένο και κατά το παρελθόν για άλλα όμοια περιστατικά (που συνέβησαν σε εκδοτήρια, σταθμαρχεία, κλπ)».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, πάντως, επιμένουν ότι το πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρεται η διοίκηση είναι προγενέστερο του σχεδίου που ακολουθείται «Η διοίκηση της εταιρίας επικαλείται το «πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος» που εκδόθηκε στις 1/10/20. Όμως οι καταγγελίες μας ήταν σαφέστατες και αφορούν μεταγενέστερο επίσημο έγγραφο της ΣΤΑ.ΣΥ με τις υπογραφές όλων, με τίτλο «Σχέδιο αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης COVID -19 με ημερομηνία 8/10/20, το οποίο μιλά ξεκάθαρα για 24ωρο αερισμό και μετά από αυτό, είσοδο του εργαζομένου», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.

ethnos.gr
sidirodromikanea